Мислех, че от балкона пада прането от простора, а то децата...

Трагедията в Хърватска от първо лице. Двама съседи разказват
1 мар 2019 20:00, Елка Василева
46
Мислех, че от балкона пада прането от простора, а то децата...
Снимка: "Вечерни лист" /Личен архив Йосип Роджак

"Мислех, че от балкона пада простряното пране, а то – падаха децата. Малкия последен го хвърли. Всичко беше пълно с кръв. Когато видях, че всички са живи, взех най-малкия (той бил паднал върху останалите деца), сложих го на земята и го покрих с одеяло, защото беше студено. Децата през цялото време плачеха и хълцаха. Момиченцата бяха ранени. На едното окото му беше черно, като че някой го беше ударил с юмрук. Днес за първи път заплаках, откакто почина жена ми“.

Това разказа през сълзи 85-годишният Бернардо Маричевич, собственик на къщата на хърватския остров Паг, от чийто 6 м висок балкон 54-годишен баща хвърли четири си малолетни деца – три момиченца на 5, 7 и 8 години и момченце на 3 години.

Децата са спели, всичките са били по пижами. Баща им Йосип Роджак /54 г./ хванал първо едното момиченце и го хвърлил през балкона долу на плочите. След това се върнал в къщата и едно по едно хвърлил децата на същото място от  няколко метра височина, пише "Вечерни лист".

Преди чудовищното престъпление, извършено в ранното утро в четвъртък, не е имало никакъв семеен скандал. Веднага, след като измъкнал децата от леглата им и ги хвърлил от балкона, бащата се качил на колата и отишъл да се предаде в полицията.

Още по темата

"Събудих се около 6:10 ч. Освен плача и хлиповете на децата караница или нещо подобно не се чуваше. Излетях от вкъщи и видях нещо, което никога няма да забравя. Всички бяха в съзнание и плачеха. Бързо дотича и майката. Казах й: „Къде си? Изпоуби ти децата!“. Тя тичаше наоколо и викаше: "Кучин сине, уби ми децата!“ Бърза помощ чакахме цяла вечност, а полицията дойде бързо“, разказва 85-годишният мъж, който никога не е преживял подобно нещо в живота си.

"Бил съм на война, пленник съм бил, но такова нещо никога не съм виждал. Него го видях в 7 часа. Отиде да се предаде в полицията. Седна в колата и потегли на заден, изобщо не погледна децата“, разказа собственикът на къщата, който живее на долния етаж – под семейството, с което преди дни заедно празнували осмия рожден ден на едно от момиченцата.

"Не се караха. Често се отбивах и не съм забелязал нещо странно. Той имаше добра заплата, само че беше полудял за коли. Сега една, после друга. Той работи вече 20 години тук в един къмпинг. Тя не работеше и в общи линии гледаше децата“, казва 85-годишният мъж.

С него децата е спасявал и 38-годишният съсед Иван. И той се събудил от детския плач.

"Жена ми и аз се събудихме от странен звук. Първо си помислих, че мяучат котки, но бързо разбрах, че плачат деца. Изтичахме от вкъщи. Това, което видяхме на улицата, не е за разправяне. Две от децата лежаха, а другите две седяха с разбити глави. Всичките бяха в съзнание. Плачеха и хълцаха. Майка им само каза, че баща им ги е хвърлил, а тя е спяла. Каза, че първо взел май-малкото момиченце и тя помислила, че го носи в хола, а той го хвърлил през балкона. След това хвърлил и останалите сестричета и малкото им братче“, каза шокиран 38-годишният мъж, като добави, че след като извършил престъплението, бащата тръгнал с колата.

"Качи се в колата и тръгна. Казах му, че жена ми е извикала полицията, но той не реагира“, добави съседът.

Вуйчото на децата, които трябва да преживеят този ад, каза само, че направеното от бащата е „кретенизъм на психично болен, който хвърли децата си от 6 м височина“, пише „Ютарни лист“.

Бащата на децата може да получи до 50 години затвор, но ако се окаже невменяем, ще бъде изпратен не в затвора, а на психиатрично лечение. Мъжът досега не е проговорил пред полицаите.

Доктор Еди Каруз - заместник-директорът на болницата в Задар, в която са били откарани децата, каза, че двете по-големи момиченца са с тежки наранявания, а по-малките деца са пострадали по-малко. Най-тежко ранено е 7-годишното момиченце, което по-късно през вчерашния ден е било откарано с линейка в болница в Загреб.

Осемгодишното момиченце е в интензивното отделение, в съзнание е и е стабилизирано, планирана е операция. Момченцето на 3 г. и момиченцето на 5 г. са с по-леки наранявания и след като им е оказана медицинска помощ, са настанени в детската хирургия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Първо хвърлил най малкото дете и паднало върху останалите три. За това е с най малки наранявания. Нещо не се връзва.
27
1
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 9 Ми защото днес няма убийства и тежки катастрофи и за това претоплят стари манджи.Нещо трябва да се пише в сайта.Иначе няма хляб.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само една дума - "Защо"
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало,Мария изчезни от тези коментари.Не тие тук мястото.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** *** ***
23
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Луд човек.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива неща имат предистория, няма да е от нищо. Но при всички положения има психически проблем, инак няма как да си го обясня.
21
2
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Аз съм на 42 и нямам деца. Явно нещо ми куца?! Та казваш хич и да не се опитва, след като до сега нямам, при това абитуриенти?
20
4
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Хвърлят го от 7-мия етаж и ако оцелее пак още 3пъти.
19
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил е на 42, когато е заченато първото дете... Очевидно нещо му куца в развитието. На тия години хората имат абитуриенти, даже внуци. Очевидно не е бил за семейство.
18
5
 
10
 
! Отговори
********** преди 5 години
Тия и имената си със звезди скриха. Що *** Е*лке?
17
11
 
6
 
! Отговори
Пленникът преди 5 години
A тоя е бил на 11 години 1945.А последната война сръбско хърватската е бил къде 60Къде е бил на война и къде е бил пленник.
16
5
 
10
 
! Отговори
. преди 5 години
Не е ли справедливо този да се одере жив, да се залее със спирт и да се запали, какво да го съдиш тоя ???
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumСъщото като при теб
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като неможе да взима помощи за какво му са ? В България правят деца шведите и чупят я краче ,ръка и взимат по един телк Пишат ги за малцинство ,нямат нищо на тяхно име -кеф ти помощ за хинтреграция кат швед ,кеф за бедност , и още едно за телк .
13
21
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Май е разбрал ,че друг е майстора...
12
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това се случва когато бабиният роб разбере прекалено късно какво всъщност се иска от него от страна на овластена пробита баба, това е много тежък случай едно на милиард и идва като шок защото никой не го обяснява на мъжете предварително, но ги има. не е въпрос на психология, освен ако не става въпрос да му се промие мозъка че да стане послушен бабороб.
11
21
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ъъъъъ... А какво ни интересува? Нима нямаме такива простотии, та се занимаваме с черногорците?
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги след такава новина си задавам въпроса: От къде в тия психолози и психиатри това самочувствие, че владеят човешките души??? Нищо не правят, няма концепция за психичното здраве в световен план. Всичко се лекува, по-точно, се замазва на парче. Не се правят връзки със социалните причини за влошаване на глобалното психично здраве. Предлагат се някакви абсурдизми и всички "психоложки" са намазани с грим и с деколтета до пъпа. Не става така.
9
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мислели че пада пране и котки се сношавали, съседите си позволяват неуместно черен хумор. майката се прави на невинна, кой знае какво му е казала да го изкара извън релси. сигурно че не докарва достатъчно пари за мезонети и елитно образование на всичките личинки които е пръкнала и заплашила с развод и запориране на заплатата му в нейна полза до навършване на пълнолетието им.