Болногледач само за 17 дни: Скандалът с фалшиви дипломи в Босна

Срещу 2500 лева човек може да си извади медицинска диплома
6 мар 2019 21:30,
5

Работата на Мирела Турулия е тежка, но въпреки това тя обича професията си. Тя е една от болногледачките в дом за възрастни в Сараево вече 12 години.

Мирела работи до изнемога, защото персоналът не е достатъчен за общо 400-те обитатели на дома. Болногледачите работят по 11-12 часа на ден и взимат около 500 евро, въпреки високата си квалификация.

"Трябва да завършиш средното медицинско училище, а това не е толкова лесно. Още за да влезеш ти трябват отлични оценки", пояснява Мирела пред Deutsche Welle.

Болногледачите получават висока квалификация и много от тях бягат в чужбина, където способностите им са високо оценени.

Наскоро обаче избухна скандал, който хвърля сянка върху професията. Няколко училища в Босна издават дипломи срещу пари и без никакво обучение. Схемата е разкрита от Азра Омерович, която се представила за кандидат за училището и се свързала с измамник.

"Обадих му се по телефона и го попитах дали може да ми помогне за преквалификация. Той се съгласи и на другия ден се срещнахме. Каза ми, че ако му дам 2500 босненски марки (около 2500 български лева - бел. ред.) ще получа съответната диплома, а другото било негова работа", разказва Азра.

Всичко продължило точно 17 дни - от обаждането, до полчуаването на диплома. Без дори и кракът й да стъпи в училището.

Това разгневява хора като Мирела, която е наясно, че дори и опитни медицински сестри могат да допуснат грешки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Някакъв на летище София обясняваше на друг от етноса си по телефона , че ако работи 12 месеца в България и после работи 3 месеца в Англия , ще взима 6 месеца помощи на английската заплата , само не разбрах кой ги плаща , но май е българското НОИ .
1
4
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Ха, много ниско се целят тия босненци! У нас, една дама, личен избор на Премиера, с една такава фалшива диплома, разпределяше милиарди от еврофондовете в земеделието.Забравихте ли?Името и стана нарицателно за гербаджийски кадър , централно и по места? А като слушате изказвания от парламента, от политиците по тв, задавали ли сте си въпроса"Тоя две изречения не може да каже , пък е учител, и то по бъргарски език, или адвокат, или доктор нанауките?"?