Балканската следа и манифестът на убиеца от Крайстчърч

"Възгледите" на терориста са шарени кръпки от противоречащи си идеи
17 мар 2019 15:00, Анисия Иванова
230
Балканската следа и манифестът на убиеца от Крайстчърч
Снимка: Reuters

За балканската следа в извършеното от Брентън Тарант - терористът, който уби 50 души и рани десетки други в нападение над джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия - се заговори почти мигновено. Освен неонацистки символи, върху снаряжението на терориста има многобройни надписи на латиница и кирилица.

Някои от тях са на битки срещу Османската империя и на личности, сражавали се срещу исляма, включително свързани с България: "проходът Шипка 1877-78”, "Фружин” и „Битка при Булаир 1913”. Стана ясно също, че австралиецът е прекарал седмица в страната ни (9-15 ноември, 2018).

Какво го е интересувало в България?

Възможно ли е Тарант да е имал "гид” или ”гидове” в България – хора, съпричастни към неговите „възгледи”, които са го насочвали? Според главния прокурор Цацаров, "няма данни за терористична дейност и контакти на Тарант на територията на България”. Но австралиецът, за когото се твърди, че "се е интересувал основно от битки между християни и мюсюлмани”, е обиколил редица исторически места, в това число: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. От надписите върху снаряжението на Тарант и добре подбрания му маршрут се вижда, че той познава в детайли българската история.

Още по темата

Не е изключено Тарант, фитнес инструктор без висше образование, да се е запознал със заплетената история на Балканите единствено от интернет източници, пише в свой материал "Дойче веле". Но австралиецът не е страдал от липса на съмишленици. "Аз не съм пряк участник в нито една организация или група, въпреки че съм дарявал на много националистически групи и съм взаимодействал с още повече” – пише на стр. 16 от манифеста на Тарант „Голямата подмяна”. Има данни, че много от днешните терористи намират съмишленици, (финансова) подкрепа и информация в „Тъмната мрежа” (the Dark web), ъндърграундът на интернет.

Манифестът, който се състои от 85 страници, съдържа: Въведение, в това число отговори на всевъзможни въпроси; Част I, "Обръщения към различни групи” – "консерватори; християни; антифашисти, марксисти, комунисти; турци”; Част II, „Общи размишления и потенциални стратегии”; Заключение (погрешно означено като Част IV, Част III липсва).

Влиянието на Андерш Брейвик

Според Тарант, най-силно влияние му е оказал "рицаря на справедливостта Брейвик”, с когото той се бил срещал. Андерш Брейвик е крайно десният норвежки терорист, който на 22 юли 2011 година уби 77 души в Осло – повечето от тях деца на лагер, организиран от младежката организация на управляващата Работническа партия. Основната „теза” в манифеста на Тарант е сходна с тази на Брейвик, описана от него в „2083: Декларация за европейска независимост”. И двамата твърдят, че Европа се ислямизира, като за това спомагала предателската политика на опортюнистичните и нихилистични елити на континента. Брейвик пише за опасността от израждането на Европа в „Еврабия”, а Тарант цели да докаже, че тече „голяма целенасочена подмяна” на бялото население на Стария континент с "пришълци”, изповядващи исляма (стр. 8, оттук идва и заглавието на манифеста). Тарант подчертава своята принадлежност към европейската култура, политически идеи и кръв”. Австралия не е нищо друго освен "пръст от ръката на Европа”, пояснява той (стр. 31).

"Акo искам нещо да запомните, то е, че раждаемостта трябва да се промени”, пише австралиецът (стр. 6). Тарант използва познатата "теза”, че високата раждаемост на мюсюлманите ще доведе до заличаването на "бялата раса”. И Брейвик, и Тарант определят себе си като "етнонационалисти” и "расисти”.

"Вината" на САЩ и НАТО

Да се върнем на връзката с България и Балканите. Освен нашата страна, за момента се знае, че терористът е бил в края на 2018 г. в Румъния, а през 2016 г. в Сърбия, като е преминал през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия с автобус. В манифеста България не е спомената. Тарант обаче използва термина „балканизация”, за да обозначи един желан от него югославски сценарий за бъдещето на САЩ (стр.11). Причината е във "вината”, която, според Тарант, носят САЩ и НАТО за събитията в Косово, където те се сражават на страната на "мюсюлманите-окупатори на Европа” и способстват "за клането на християни” (стр.11).

Балканизацията на САЩ ще сложи край на наркотичния идеал за страната-тигел на нациите, расите и културите ("the "melting pot” pipe dream”, стр. 11). По пътя към джамиите Тарант слуша в колата си сръбската националистическа песен от 90-те години "Сърбия силна", известна още като "Махнете кебапа”, която възхвалява Радован Караджич. (Тарант нарича себе си "метач на кебап”, това е и един от надписите върху оръжието му).  Брейвик не крие симпатиите си към френския Национален фронт. Тарант не го подкрепя (стр. 29), но изтъква разочарованието си от загубата на Льо Пен от Макрон на изборите през май 2017 г. "Интернационалистът, глобалистът, анти-белият, бивш банкер спечели”, пише той (стр. 13). Австралиецът донякъде подкрепя и американския президент Доналд Тръмп, като човек работещ "за възраждането на бялата идентичност”, но смята, че е слаб политик и лидер (стр. 27).

Погрешно е да причисляваме Тарант и Брейвик към политическите партии, които функционират в рамките на закона. "Възгледите” на терористите са шарени кръпки от екстремни, нерядко противоречащи си идеи. Емпирично е доказано, че извършените от тях чудовищни актове имат негативен ефект върху подкрепата за популистките радикално-десни формации. Мнозинството от тях се дистанцираха от престъпленията на Брейвик (сред изключенията са някои организации в Русия). Вероятно това ще се случи и с австралиеца. Но айсбергът на радикализма има както официални върхове, така и мрачни, подводни сегменти като Тарант и Брейвик.


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
\\\\\\\ преди 1 година
сега пак ще обясняваме че нямаме нищо общо съшата история като с атентата срещу папата ние сме света вода ненапита
84
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Има една прекрасна песен за Болен Сидеров - Води ни волене Ние сме с теб !
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво е това смешно видео бе. тея масад съвсем ни взеха за леки мезенца. някой виде ли кръв у целото видео? има видео игри които са доста по реалистични от този евтин шит. освен това сега са забранили да се разпространява видеото и има 10 години затвор за притежанието му. ФЕЙК.
82
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо не ни оставяте да видим видеото. доста хора имат анализи и казват че е фейк. понеже другите ви псевдо атаки ги спукаха от анализи и доказаха че са фалшиментос: от парижките, през берлински, през тази в ница, в мюмюнхен също имаше май една. тренираното професионално око веднага ви разпознава фалшификатите. като нашия цирк ф сарафово.
81
3
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

Фатих Султан Мехмед е казал :
* ИЛИ АЗ ЩЕ ВЗЕМА ИСТАНБУЛ , ИЛИ ИСТАНБУЛ ЩЕ ВЗЕМЕ МЕН !!!!*
ИИИИ.... Го е взел :))))
Ние сме корави мъжки момчета, не си полюваме.
-----------
Ние пък не се хвалим много, но си взехме Шипка, Пловдив, Одрин 1912, Чаталджа, Булаир 1913 г.
80
3
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
До зоолог

Турците са хора, създадени от всемогъщия Аллах такива, каквито са! Няма еволюция, няма деволюция!
----------
Само дето освен външният к.енеф и ибрика друго не са дали на света.
79
1
 
0
 
! Отговори
до Lissa преди 1 година
колко може да излезе за цяла нощ и какво включва обслужването?
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да няма "балканска следа", след като е осъществено заради зверствата на Балканите. В исторически апект, кое събитие, свързано с османци и ислямизация освен балканския и арменския геноцид, има подобна тежест? Кво се изненадвате тука и отново злепоставяте жителите на този част на Европа?
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...Възможно ли е Тарант да е имал "гид” или ”гидове” в България – хора, съпричастни към неговите „възгледи”, които са го насочвали?....

Ако е имало гидове, те щяха да му говорят и за хан Тервел, а неговото име никъде не фигурира. При това той е канонизиран за светец(св. Тривелий).
76
4
 
6
 
! Отговори
Nightborn преди 1 година
Пак ли комедия от сорта на "Али Агжа и папата" ? Пак ли при нас е корена на злото ?
Гнусни, гадни и дебелооки англосакси, Я си го сложете, там дето ви харесва. Ако не ви става, поканете някой арап !
75
8
 
11
 
! Отговори
100$ЛЕТОВ преди 1 година
Българския националист е задължително русофил (?). Който не обича Русия не обича България (?)
Българския прост национал-ист обича Русия, но се бори със зъби и нокти за зелена карта за САЩ !
И задължително се мразят турците - минали, настоящи, бъдещи.
Нищо че едновремешна русия е нападнала България в гръб и е помогнала да падне под византийско робство
74
1
 
4
 
! Отговори
1234567 преди 1 година
До 1234567

(Продължение) той отговори: Гьоте - какvо мога да си купя с Гьоте? Това е случка от преди 50 години, още жива в паметта ми.
73
3
 
3
 
! Отговори
1234567 преди 1 година
До 1234567
(Продължение) че болшинството немци делят хората на германци и други хора. В предприятието ми, първото на трудовата ми книжка, се работеше за износ за Германия. Немски камиони караха плат на топовете и спомагателни материали. Един ден, говорехме с едно от шофьорчетата. Моята колежка му говореше за Гьоте. Той демонстрираше невежество. На учудването и, че не знае един от най-големите немски творци, той отговори:
72
2
 
4
 
! Отговори
1234567 преди 1 година
До Aliosman
Немецът не е чувал за Шипка
===
Абсолютно си правц/а, че немецът дели хората на немци/чужденци.Имам години работа с немци и немско-говорящи западноевропейцци. И докато съм толерантна заради учителите в гимназията ми, които повечето бяха родом от ГДР и след гледката на квартала в Дрезден, запазен като предупреждение (Mahnmal) към следващите генерации каво представлява войната, и всичкитхе нещастия, към които ги поведе онзи с мустачките, не забравям, че болшинството немци
71
4
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ама много им дреме,а най-вече за евро.ейските безценности.
70
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До ЗАЩО 61...

Защото им дреме за България,затова.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗАЩО 61... защото зоолога си е прав. Боли но си е така.
68
2
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО 61... преди 1 година
" ЗООЛОГ " не го триете???
67
2
 
9
 
! Отговори
ТРИЙТЕ, ТРИЙТЕ... преди 1 година
Вие изтрихте България от картата на Света!!!
66
8
 
12
 
! Отговори
До Алиосман и преди 1 година
останалите пишещи тук
небългари и ха-хаховци

Каквито и щуротии да си фантазирате, няма да стане на вашето - д/пели се били по 5 пъти на ден в посока към Мека и затова напредналият свят на християните щял да е техен. Ще е, ама друг път.
Като се кланяте на бога си 5 пъти дневно, поне по 55 пъти му благодарете, че сте имали шанса да живеете на българска земя и да контактувате с нас. Комуто не харесва - потурките, феса и ориентекспреса към Анадол (който също сте откраднали и съсипали).