Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец

Вучич в Instagram: Тук съм и няма да се преместя от президентството!
Обновена: 17 мар 2019 18:18 | 17 мар 2019 18:08, Анисия Иванова
60
Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец
Снимка: БТА

Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец този следобед, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това стана в момента, в който президентът Александър Вучич даваше пресконференция по повод вчерашните ексцесии в държавната телевизия.

Тогава хиляди демонстранти и опозиционери нахълтаха в сградата на медията, за да искат ефирно време и да обвинят журналистите в пропрезидентско поведение. Държавният глава Вучич днес осъди нахлуването в сградата и нарече протестиращите - фашисти и крадци.

Сръбският полицейски съюз призова служителите на реда да откажат изпълнение на заповед за използване на физическа сила срещу протестиращите в Белград, съобщава македонската телевизия НОВА ТВ. "Министърът на вътрешните работи "Небойша Стефанович със своята заповед излага на опасност живота на гражданите и на самите полицаи", се казва в съобщението на синдиката.

Същевременно се призовават гражданите на Сърбия да не нападат полицейските служители, а да им засвидетелстват уважение. "Полицията трябва да се придържа към Конституцията и законите, а не към волята на политиците", подчертава още синдикатът.

"Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. "Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Демонстрантите, които се събраха край сградата на сръбското президентство, тръгнаха през централните улици на Белград към полицейския участък на улица "29 ноември“, където се намират арестуваните след инцидентите в сградата на обществената телевизия в събота вечерта, съобщава сръбската агенция Beta.

Лидерът на партия "Двери" Божко Обрадович призова събралите се демонстранти да тръгнат към полицейското управление, за да освободят задържаните, съобщава "Фокус"

Той коментира и публикуваната от Вучич снимка, на която играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович, докато протестиращите обсаждат президентството и попита дали президентът е избягал по мишите дупки, или се смее в лицето на демонстрантите.

"Мисля, че днес ние тук доказахме, че сме разгневен народ, който не иска да търпи неговите лъжи, пропаганда и диктатура. Тук сме и няма да се уморим. Александър Вучич, ако избягаш ще те намерим, това е сигурно“, заяви Обрадович. След това протестиращите се насочиха към полицейския участък, а начело на колоната има транспарант „Един от 5 милиона“. Под това мото всяка събота протестиращите се събират пред сградата на философския факултет. От декември насам те настояват за оставката на президента Александър Вучич и призовават за предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
32
 
9
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС.
17
7
 
16
 
! Отговори
гост преди 5 години
КОЙ клати лодката наречена БАЛКАНИ?,А сащ,Б ,ЕС
16
20
 
8
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 5 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ създал човека от третия път- първия път не успял и създал турчина, втория път се справил по-добре и създал мaймyнaтa, чак на третия път създал човека.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зорош само на толкова предатели ли успя да плати.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Буда кога?
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,, До Великден Вучич ще падне " скандираха в Белград !!!Българино , не оставяй на мира Тиквата ! ДОЛУ !
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А във Франция как е положението?
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете им малко от нашите полицаи. Да уморят от смях протестиращите.
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1.5 милиона Белград 2000 шарена,много рехави протести "кравари" вземете ръзвържете кесията!
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец този следобед, съобщава Bulgaria ON AIR.----Около? А колко по точно? И Булгариа ОН АИР как ги а преброила?
7
23
 
14
 
! Отговори
! преди 5 години
Сърбите искат да живеят добре. Сърбите искат да живеят като Българите и Румънците в един по нормален свят от комунистическия. Отдавна искат да скъсат с комунизма и Русия но президента комунист Вучич се държи здраво за Путин. Комунистите в Сърбия не разбраха че пътя на Сърбия е в НАТО и ЕС а не към Раша и Китай. СЪРБИТЕ ИСКАХА НАТО МНОГО ПРЕДИ БЪЛГАРИТЕ но за жалост президентите на САЩ много късно го разбраха.
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се случва когато допушнеш руснаците в къщичката си.
5
18
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ ЗА СЪРБИЯ ДАЛИ Е КОМУНИСТ НА ВЛАСТ ИЛИ НЕ! СЪРБИЯ Е ПРАВИЛА МНОГО МРЪСНО НА БЪЛГАРИЯ ЗАТОВА НЕКА СТРАДАТ :D
4
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглупели руски превратаджии
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом се хвалят за 2000, значи нямат и хиляда.
2
1
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Властта е свързана с наистина много големи парични и всякакви други облаги, и не се дава току-тъй...
1
12
 
23
 
! Отговори
Hmm преди 5 години
Нещо се пече на Балкана. Пак сърбите клатят лодката. Дано не ни засегне и аз. Този шовинистки *** народ само бели е донесъл.