Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец

Вучич в Instagram: Тук съм и няма да се преместя от президентството!
Обновена: 17 мар 2019 18:18 | 17 мар 2019 18:08, Анисия Иванова
60
Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец
Снимка: БТА

Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец този следобед, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това стана в момента, в който президентът Александър Вучич даваше пресконференция по повод вчерашните ексцесии в държавната телевизия.

Тогава хиляди демонстранти и опозиционери нахълтаха в сградата на медията, за да искат ефирно време и да обвинят журналистите в пропрезидентско поведение. Държавният глава Вучич днес осъди нахлуването в сградата и нарече протестиращите - фашисти и крадци.

Сръбският полицейски съюз призова служителите на реда да откажат изпълнение на заповед за използване на физическа сила срещу протестиращите в Белград, съобщава македонската телевизия НОВА ТВ. "Министърът на вътрешните работи "Небойша Стефанович със своята заповед излага на опасност живота на гражданите и на самите полицаи", се казва в съобщението на синдиката.

Същевременно се призовават гражданите на Сърбия да не нападат полицейските служители, а да им засвидетелстват уважение. "Полицията трябва да се придържа към Конституцията и законите, а не към волята на политиците", подчертава още синдикатът.

"Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. "Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Демонстрантите, които се събраха край сградата на сръбското президентство, тръгнаха през централните улици на Белград към полицейския участък на улица "29 ноември“, където се намират арестуваните след инцидентите в сградата на обществената телевизия в събота вечерта, съобщава сръбската агенция Beta.

Лидерът на партия "Двери" Божко Обрадович призова събралите се демонстранти да тръгнат към полицейското управление, за да освободят задържаните, съобщава "Фокус"

Той коментира и публикуваната от Вучич снимка, на която играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович, докато протестиращите обсаждат президентството и попита дали президентът е избягал по мишите дупки, или се смее в лицето на демонстрантите.

"Мисля, че днес ние тук доказахме, че сме разгневен народ, който не иска да търпи неговите лъжи, пропаганда и диктатура. Тук сме и няма да се уморим. Александър Вучич, ако избягаш ще те намерим, това е сигурно“, заяви Обрадович. След това протестиращите се насочиха към полицейския участък, а начело на колоната има транспарант „Един от 5 милиона“. Под това мото всяка събота протестиращите се събират пред сградата на философския факултет. От декември насам те настояват за оставката на президента Александър Вучич и призовават за предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2000 смешни проевропейски ***. Жалка картинка.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тези са ***!Абе да те питам нещо, чемадан имаш ли?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха то бива *** ама в тоя форум събрание има то *** *** и мегатрол абе сред троловете има ли квалификация като в замундата златен потребител примерно че някой от златните са тук.В Сърбия никой не протестира за или против ЕС Русия САЩ или Сорос, това не ви е българския барда.к в който всички слугуват на външни сили.Сърбите протестират за това каква Сърбия искат.И диктаторска Сърбия с обратен премиер крадящ задно с президента не искат.Това е патриотизъм не вашето тролене платено.
35
7
 
8
 
! Отговори
Тези са глупаци! преди 5 години
Краварите им потрошиха главите с бомби, и пак по соро.соиди се полъгаха. Само *** могат да го сторят. Вучич води правилна политика, но тези *** ще го разберат, когато ги насадят на пачи яйца. И нашите *** подскачаха на площада, но виждаме какво ни донеси западната "демокрация"!? Без Русия сме загубени! Без енергия сме нищо!
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сърбия е беднаБългария в ЕС и НАТО - много богата, нали?
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е сръбска разправия между която няма ,русофили срещу русофоби и привърженици на ЕС срещу анти ЕС!Това е така защото и сега Сърбия е в преговорен процес и до 2-3год.ще е в ЕС!Имам чувството ,че на сърбите им е омръзнал Вучич ,а и назначаването за премиер Бърнабич,лес.бийка от хърватски произход е голям минус за Вучич!Но за да се хареса на ЕС,Вучич направи този избор!
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вучич е пътник Демокрация ли ? Видяхме я ,демагогията ,с одраната глава на Хашоги .Погнуса !
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само толкова ли са *** ? Белким в Белград няма да се намерят повече евреи ?
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да не влизат в ЕС, не искам да ям каймак с подобрители и палмово масло и плескавици с Е-та! Така са си добре, селата са им пълни, работа си имат, диаспора си имат, за какво им е този ес?
29
5
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Има ли самообгазени сръбски полицаи?
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27 Сърбин русороб няма!Това не тия България,сърбите винаги са искали да са с тези от които ще може да вземат!Черна гора я бомбеха без тя да е в пряко отношение със събитията в Косово,но това не и пречи сега да е в НАТО!А Черногорците се имат за най-правите сърби!
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събориха македония и подпалват сърбия
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антизападопоклонникАбе, я провери, тия от партия "Двери" са още по-големи *** от Вучич!
25
6
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Засега явно обаче Вучич решава да запази добрия тон спрямо НАТО и ЕС! Да видим докога!
24
12
 
14
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До !,Сърбите, въпреки войната, която се водеше на тяхна територия, днес живеят да не кажа по-добре, но не по зле от българите! Като влезнат в ЕС като нас сигурно всички проблеми ще им се оправят! Вучич лесно може да се разправи с тез протестиращи, дори и без да прибягва до услугите на полицията. Необходимо е само да призове всички, които добре си спомнят натовските бомбандировки да излезат на улицата с антинатовски и антиевроипейски плакати и тези 2000платени провокаторчета Белград ще им е тесе
23
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, днес Русия не е разсипаната държава от 90те години. Днес Русия е световна сила с която всички се съобразяват.
22
17
 
12
 
! Отговори
Sata N. преди 5 години
Нещата не са ви ясни.Демонстрантите са от крайните сръбски националисти и антиевропейци. На Путин сега му трябва една фашизирана Сърбия, която да взриви бурето с барут, както винаги го е правила. Мекушавият русофил Вучич вече не върши работа.
21
11
 
34
 
! Отговори
България в ЕС и НАТО преди 5 години
Средна заплата България 470 евроСредна заплата Сърбия 605 евриМинимална пенсия България 94 евроМинимална пенсия Сърбия 237 евро
20
12
 
23
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Западняците, пак със Сърбия се заиграват. Пак мътят там нещо. Пак ще падат стелтове. но тоя път не от обстерлване с автомати. Тоя път, Руссия не е със запада и ще има нова Сирия, но на Балканите. От всичко това ще страдат обикновенните хора и в сърбия и в БГ. Пак ще дишаме обеднен уран и какво ли не. Пак ще се пролива славянска-братска кръв.... Как се ненаядохте, бе сакси и евреи ?! Готови сте на всичко, само и само да поживеете още няколко години. Защото сле няколко години ще има КИТАЙ!
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 Те бедняци, а ние какви сме?