Над 23 000 гърци са си купили е-винетка у нас

Гърция обаче е на четвърто място по купени стикери
20 мар 2019 20:00, Анисия Иванова
13
 Над 23 000 гърци са си купили е-винетка у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 23 000 гърци са купили е-винетка, съобщи  министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис.

Аврамова запозна колегата си с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящото въвеждане на тол за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август тази година, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общо 23 496  е-винетки за 662 684 лв. са продадени до 17 март т.г. на автомобили с гръцки регистрационни номера. Близо 20 000 от тях са за леки коли, останалите са за тирове. Продажбите нареждат Гърция на четвърто място сред чуждестранните шофьори след Турция, Румъния и Северна Македония.

Системата за покупка на е-винетка не позволява директно въвеждане на символи от гръцката азбука. Поради тази причина е изработена таблица за съответствие, чрез която гръцките граждани, имащи регистрационен номер със символи от тяхната азбука, е необходимо при покупка да въвеждат съответстващите символи.

Гръцкото министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите ще разпространи тази информация за улеснение на гражданите, които пътуват през България.

По думите на министъра най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Само след няколко минути те са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в България. Тази услуга е особено подходяща и за чуждестранни граждани – така си спестяват време при влизане в България на ГКПП. Възможно е отложено купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на валидност.

Петя Аврамова запозна министър Спирдзис за каналите за продажба на е-винетки, сред които са интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg, чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL, както и в бензиностанции, на терминалите за самотаксуване по ГКПП и др.

Двамата разговаряха в Атина, където Аврамова участва в Четвъртата министерска среща на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а колко от Афганистан или Аландските острови са купили, понеже са първите излизащи от менюто подредено по азбучен ред?
Много е сложно поне да бяха извадили България над списъка да не мъчат хората, няма да е дискриминация си мисля.
8
1
 
1
 
! Отговори
Проста потхя преди 1 месец
Това са българи - обслужващ персонал в Гърция, не са никакви гърци.
7
1
 
3
 
! Отговори
Дуро преди 1 месец
С ТАЗИ ТОЛ СИСТЕМА ГОЛЯМ ГООООЛ СИ ВКАРАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ.ГОЛ,ЧЕ И РЕВ.
6
1
 
6
 
! Отговори
фен преди 1 месец
Грък да си купи винетка..много на зор са били сигурно
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На гръцките номера няма гръцки символи. Всичките са на латиница, както е при нас - използват се само буквите, които фигурират и в латиницата. Явно авторът на статията не е много запознат.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето как Цветанов си купи нов апартамент с частен асансьор и частна метростанция в мазето. С инвестиции от чужбина.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърци или Български Гърци? Има голяма разлика. Мен Германец ли ле водят или само Българин с Немско гражданство?
2
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
А колко не са купили? Това е нещо, което може да се засече
1
6
 
8
 
! Отговори
ВИМЕтка преди 1 месец
Именно, като се въвежда такса за ползване на пътната мрежа в тикволандия, тя трябва да се плаща от чужденците(транзитния трафик), за българите има предостатъчно данъци и такси за автомобилите.