Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Съдът се произнесе на втора инстанция по обжалването му
Обновена: 20 мар 2019 16:11 | 20 мар 2019 16:10, Елка Василева
172
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор
Снимка: БТА

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор.

Съдията заяви, че престъпленията, извършени от Караджич, са с невиждани мащаби и бруталност.

Караджич е обявен за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната, констатира апелативният състав и го осъди на доживотен затвор.

Така този Съд на ООН увеличи на доживотен затвор присъдата на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич при обжалването.

След произнасянето на присъдата в залата се чухи силни ръкопляскания, но и дюдюкания.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война /1992-1995 г./, съобщи Франс прес.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.,  припомня Франс прес.

Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

Още по темата

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщи телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
2
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Сори,лапсус...българското население!
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 74И пак Нишо не избиха. Ако бяха целели дет трябва, с регион щеше да е доста по-спокоен.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По време на Османската Империя,България е била с население около 2 млн. души."Играем на "Открий грешката" в изречението....
69
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на НАТО, в рамките на въздушната операция "Съюзна сила" (Allied Force), продължила 78 дни, самолетите на алианса са осъществили 38 хиляди бойни полета и над 10 хиляди бомбардировки. При това те са изстреляли 3 хиляди крилати ракети и са хвърлили 80 хил. тона бомби, включително касетни и с обеднен уран. Пактът е нанесъл общо 30 хиляди удара с ракетни снаряди, съдържащи обеднен уред, макар Белград да твърди, че става дума за поне 50 хиляди бойни глави.
68
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иии защо? Човека просто си правеше хубаво за народа. Ако не му се беха ме сили, сега щеше да им е по-добре!
67
28
 
20
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Само за 20-30г. 2,5млн.българи напуснаха страната и продължават да бягат.По време на Османската Империя,България е била с население около 2 млн. души.Мислите ли,че ако искаха да ви избият,нямаше да стане за близо 500г...?Напротив-населението е удвоено.Българите са раждали тогава по няколко рожби.Ама както и да е...!
66
30
 
18
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор---МНОГО ПРАВИЛНО!И ГОЛЯМ ЛИЧЕН КЕФ
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето, когато САЩ използваха във Виетнам прословутото си химическо оръжие Agent Orange (вид хербицид-дефолиант), с цел да се стимулира окапване на листата на дърветата в джунглата и така да бъдат разкрити позициите на партизаните, това провокира световен скандал, тъй като скоро след това започнаха да се появяват многобройни съобщения за масови поражения на мирното население, а също и сред американските и австралийски войници.
64
1
 
9
 
! Отговори
ИЗГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО преди 5 години
https://youtube/watch?v=pm8mklcK2LU
63
16
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Другия който е направил тотален геноцид и то срещу БЪЛГАРИ е другаря Сталин. Всичко в Крим е разселено или избито.
62
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летците, които хвърлаха бомбите с уран и шефовете им...............те не са престъпници , така ли????Долни лицемери са западняците................ясно е!
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общото количество обеднен уран, попаднало на територията на балканските държави по време на въздушните атаки на НАТО, е достатъчно за създаването на 170 атомни бомби, като тази използвана от САЩ срещу Хирошима през 1945. Сред най-честите последици от въздействието на обеднения уран върху човешкия организъм са заболяванията на щитовидната жлеза, появата на злокачествени образувания, както и различни мутации на плода по време на бременността.
60
5
 
33
 
! Отговори
за Хага преди 5 години
Съдът в Хага няма никаква легитимност, много държави вече не признават юрисдикцията му!!
59
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ създадоха мюсюлманска държава на Балканите със сила тогава. После и още една. Помним бомбардировките над Белград, уранът също ни остана за подарък.Съдът не е независим. Резонансът на всичко това дълго ще отеква.
58
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските престъпници са политици като Рейгън, Килъри Клинтън...........долната вещица и Барак Обама!!!
57
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще бъде съден за бомбите с обеднен уран хвърляни над Сърбия,които убиват и днес?
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не му вервам на тоя съд, политически е.Нито на цифрите за жертвите, нито на тези за религиите им.Никога няма да кажат, ако има повече загинали християни, просто сега не е модерно това.
55
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще говорим за убити турци тук?Гледайте как турците днес разплакват дете у майка на кюрдите и се сетете какво правеха тук 500 години. И турци тръгнали да ми говорят за възр. процес и да се жалват. Турското безочие край няма.
54
2
 
22
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
До Демокрация дива 58Точно така беше, Хашим Тачи опъваше дъртата вещица Мадлин Олбрайт, тя лобира пред ООН и САЩ да бъде създаден незаконният анклав Косово!!!
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двадесет години след бомбардировките срещу остатъчна Югославия: ще бъдат ли обезщетени жертвите на използвания от НАТО обеднен уран?