Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Съдът се произнесе на втора инстанция по обжалването му
Обновена: 20 мар 2019 16:11 | 20 мар 2019 16:10, Елка Василева
172
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор
Снимка: БТА

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор.

Съдията заяви, че престъпленията, извършени от Караджич, са с невиждани мащаби и бруталност.

Караджич е обявен за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната, констатира апелативният състав и го осъди на доживотен затвор.

Така този Съд на ООН увеличи на доживотен затвор присъдата на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич при обжалването.

След произнасянето на присъдата в залата се чухи силни ръкопляскания, но и дюдюкания.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война /1992-1995 г./, съобщи Франс прес.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.,  припомня Франс прес.

Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

Още по темата

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщи телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да беше жив Аркан сега. Сега понеже Сърбия не е със САЩ и НАТО , и целта е да се срине отново тази държава.Никаква демокрация няма в САЩ ,само изпънявай каквото ти се каже и редовният им израз /Всичко ще се оправи/. Благодаря ,не искам "американската мечта".
11
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ не признават Хага. По тази логика нито една страна не трябва да признава този съд.
10
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарушаване на законите и обичаите на войната?! Вие сериозно ли?
9
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сетне си получи заслуженото!
8
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,кой ще съди САЩ и НАТО защото разрушиха цяла Сърбия и тогава загинаха доста сръбски мирни граждани...
7
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е не лигитимен съд ,не законен.Военни никой няма право да осъжда.Войната е съдадена от американци,да унищожи Югославия съюзник на Русия.Целта е постигната.С изнудване на Сърбия беше предаден на властите.Има ли право някой да съди американси войници Никъде и никога.Политиката на НАТО е корупционна,анексират държави УЖ искали,а после ги натикват да се борят срещу Русия-шантаж и управление.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Drgo ne se i o4akvasche
5
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,кой ще съди САЩ и НАТО защото разрушиха цяла Сърбия и тогава загинаха доста сръбски мирни граждани...
4
11
 
53
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А тия ,които бомбандираха мирните жители на Белград ? А на Багдат ? А Виетнам ? А Афганистан? А Либия ?
3
32
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!!!
2
21
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро със свещ ще ги търсят такива.
1
29
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европо! Ще търсиш хора като Караджич и Младич, но ще бъде късно!!!