Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"

Той организира необуздана кампания за етническо прочистване в Босна
20 мар 2019 19:30, Елка Василева
150
Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"
Радован Караджич. Снимка: архив, Reuters

Психиатър по образование, Радован Караджич е олицетворявал през своя живот различни роли - поет, президент, после лечител, но ще остане в летописите на историята като един от виновниците за най-големите военни престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, отбелязва АФП.

Караджич бе арестуван през юли 2008 г. в Белград. В момента на неговото арестуване той е неузнаваем: с гъста бяла брада и дълга коса, нарича се Драган Дабич и се представя за специалист по алтернативна медицина.

Чудовище с мания за величие за босненските хървати и мюсюлмани, които го обвиняват за смъртта на десетки хиляди хора, Караджич за сърбите е "герой" от войната в Босна.

Ричард Холбрук, архитект на споразумението от Дейтън, сложило край на войната в Босна, го описваше като "един от най-лошите" хора на света. "Той наистина вярваше в расистките теории. Той щеше да е добър нацист", бе заявил бившият американски дипломат след ареста на Караджич.

Още по темата

За британския генерал Майкъл Роуз, командващ силите на ООН в Босна през 1994 г., Караджич бе "завършен лъжец, параноик по своята същност, непоправим пияница, отдал се на алкохолизма".

Роден на 19 юни 1945 г. в Петница, бедно село в Черна гора, Караджич е бил на пет години, когато среща за първи път своя баща, изпратен в затвора от югославската комунистическа власт заради участие в сръбското монархическо движение на четниците по време на Втората световна война.

На 15 години той пристига в Сараево, където започва да учи медицина през 1964 г., а после специализира психиатрия.

Поет в свободното си време, той пише театрални пиеси и изпълнява сръбска фолклорна музика.

Неговият ментор, психиатърът Исмет Церич, го описва като човек, който има "хиляда различни лица" и страдащ най-вероятно от разстройство на личността.

В началото на 90-те години на миналия век Караджич създава Сръбската демократическа партия на Босна, която днес все още е една от основните политически формации в страната.

Неговият проект за разделение на Босна се ускорява с организирането през март 1992 г. на референдум за независимостта на Босна, който сърбите бойкотират. Това гласуване му предоставя извинение, за да предприеме военните си операции.

Неговите войски се впускат в необуздана кампания за етническо прочистване, която той организира и по време на която над един милион не-сърби са експулсирани от домовете си. Конфликтът отнема живота на близо 100 000 души, а над 20 000 жени са изнасилени.

В края на 1995 г. Караджич е отстранен от мирните преговори в Дейтън от бившия му съюзник - бившия силен човек в Белград Слободан Милошевич. През юли 1996 г. международната общност го задължава да ограничи публичните си появявания.

Караджич избира тогава нелегалността. Според някои информации той се е криел на първо време в православни манастири в района.

Но никой не очакваше, че един от най-издирваните бегълци на планетата, живее в центъра на сръбската столица, предрешен като лечител.

Караджич е обвинен най-вече заради ролята му за обсадата на Сараево, продължила 44 месеца, по време на която бяха убити близо 10 000 цивилни, и заради масовото избиване на близо 8 000 мюсюлмани в Сребреница /Източна Босна/ през юли 1995 г.

Без да се разкайва, той заяви пред съдиите от Международния трибунал в края на 2012 г.: "Направих всичко, което е в човешките възможности, за да избегна войната и да намаля човешкото страдание".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
До Факт! ти си иска католицизма -това е вярно. ние сме също не иска "българска" азбука и "българска" религия. Ние сме иска и обича ислям. Когато Русия ще бъде ислямска тогава"ВСЕМ ПИЗДЕЦ"
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до факт от славянин36 Русия също е изслямизирана,в Москва се намира най-голямата джамия в Европа,която Путин построи наскоро.Почти половината московчани са азиатци.
28
5
 
8
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Сърбите получиха своето възмездие, но не напълно....трябва да върнат на Унгария Войводина, Санджак да стане автономен, Западните покрайнини обратно на България!
27
4
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Сърбите са христяни нормално е да мразят хърватоте които са католици и са искали да бъдат част от Австрииската империя.Също и албанците които също трепеха сърби клали са българи и са ислямета и искат с Турция.Русия пък по православна линия подкрепя сърбия.Просто великите сили използват по малките държави за да разпределят територии като ги насъскват и разделят на някакви принципи.Православен или католик няма никакво значение само ислямските *** бо.луци по-далеч от земите ми!
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите,слушайки Русия,сами си "заработиха" присъдите в Хага.Вместо да се извинят за невинните жертви и чудесата от жестокост,заровиха телата на избитите несърби в тайни места и непрекъснато обвиняваха другите републики.Започнаха да изнудват ЕС и САЩ,да ги обвиняват за бомбардировките,предявиха някакви претенции-финансови ,за нанесени от НАТО щети,да им размахват пръст заканително,забравяйки чудовищно по-големите си престъпления.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ятагана от Анадола,Значи нищо не си спомняш, защото репортажа на Милотинова беше от съвсем друго място. Ха спомни си кои твои другарчета вършеха подобни зверства и къде.Този ще го съдят, но албанските трафиканти на органи КОГА?
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до хистъри от славян23 Кой започна кървавата баня в бивша Югославия-сърбите.Стъписаха света с масови клането,изнасилвания,рушаха и палиха села и градове,прогониха стотицихиляди от домовете им.Същото правиха и с българите при кървавата Сърбизация на Мокедония,но тогава геноцидът не бе дефинират,като престъпмение срещу човечеството,нямаше го Хага.Откакто са се преселили по тези земи,само отнемат чужди територии.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Националшовинизмът ражда чудовища.За съжаление,много сърби са облючени с него,вече повече от 100 години.Русия се грижи,той да не изчезне в западната ни съседка.
22
5
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
аре бегай да смучеш още малко ракия и да напердашиш жена си според БГ традициите , та да се поуспокоиш
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
путинчо да се стяга . чака го минимум същата , ако не по-лоша съдба
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хистъри И кой ти каза ,че сърбите клали ? И кой изкла 3600 сърби и развяваше отрязаните глави на християни, на коловете ? Една жена казала на друга жена ....
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Добре дошли приятели в Сод.ом и Гом.ор . Добре дошли в блатото на демократичните ценностти , пи дирастията ,наркоманията ,гей парадите , еднополовите бракове,,корупцията ,лицемерието ,демагогията ,алкохолизма ,антихристиянството .
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черна гора - скоро в ЕС!Северна Македония - в НАТО!Добре дошли, приятели!
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република Босна и Херцеговина - скоро в НАТО!
16
13
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Да се пържи в Ада!
15
16
 
14
 
! Отговори
Хистъри преди 5 години
Това наказание е твърде хуманно за това жалко подобие на човек. Бях ученик, когато сръбските из.ве.рги превзеха Сребреница и клаха като обезумели! И се питах как светът допуска това да се случи и то в Европа! И преди да го защитите, понеже е клал някакви си мюслими, да си спомним, че сърбите клаха и словенци и хървати (примерно обстрела на Дубровник и т.н.).
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гори в ада.
13
14
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Какво хубаво стана, че Македония вече не е в състава на СФРЮ, а е в НАТО и скоро в ЕС???Нали , селяни прости???Агент Уелш Скифър!ЦРУ!!!
12
38
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Путин е убил повече православни от Ердоган и Башар Асад
11
19
 
30
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Тъжно е че стигнахме до този момент. Генерал Ратко Младич, Радован Караджич, и Орбан са плюти, осъдени за това че искат Европа да е на европейците. А целия свят реве и слага плюшени мечета и свещи за 49 застреляни мюслими на другия край на света. Приятели иде война. И ние ще я до живеем.