Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Това безплодно отмъщение на мен, стареца, не може да стори нищо!
Обновена: 21 мар 2019 11:30 | 21 мар 2019 11:29, Елка Василева
136
Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!
Радован Караджич. Снимка: БТА

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Тази новина е водеща за сръбските издания днес.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас". С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор.

Още по темата

73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва вестник "Данас", цитиран от БТА.

Вестник "Блиц" пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

"Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: "Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

"Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо", казва още Караджич, цитиран от в. "Вечерне новости".

Доверието в трибунала в Хага окончателно беше загубено, заяви междувременно по националната телевизия на Република Сръбска председателят на босненското председателство Милорад Додик, цитиран от ТАСС. Той нарече обявената вчера присъда "доживотен затвор" на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич "нагла и цинична".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя някой вярвали му?Сърбите от никой с нищо не бяха заплашени,напротив те заплашваха останалите народи на Югославия!Меракът им да владеят 80% от БиХ ,и територии от хърватска Славония и Далмация удариха на къмък!Сега сърбите се правят на жертви!Безсрамници!
62
3
 
27
 
! Отговори
Дано има Господ преди 5 години
А Буш,О Бонго,Клинтъница,Блеар и другите рептили - защо не ги съдят по съшите закони за стотици хилядите убити деца,жени и старци в Либия, Ирак,Сирия,Югославия !?Анатема и на тях,и купените от кеаварете съдии!Поради това дълго време ще тръпнат от ужас ,чувайки около себе си :"@ллах е ак бар" !
61
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загуба е да се биеш против ЕС и света.
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът в Хага съди избирателно.А трябва за всички военнопрестъпници да е еднакво.А Югославия е пример за това че християни и мюсюлмани не могат да живеят дълго в изкуствено създадено разбирателство.
59
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всеки ден по 3 пъти пребиван и изнасилван в Затвора до края на живота си , иначе няма оправия
58
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано се намери някой в Затвора да го отровят с плутоний , тва животно не заслужава да живее , как през 21 век ще убиват хора , да не сме в Византия
57
22
 
7
 
! Отговори
Чаушеску в Румъния преди 5 години
Би трябвало като Чаушеску в Румъния но явно му се размина , както и на Тодор Живков , някои хора имт 7 живота , така се оказва
56
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ,това е победа! Друже Караджич-ся ша празнуваш цял живот.Идемо далье...
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България в ЕС и НАТОТакова е наследството от комунистическото робство.
54
8
 
1
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Ти си като Пиночет,колкото повече гази народа повече го обича и защо ...ЗАЩОТО Е *** и незнае колко е зле ,но докато си умреш ще го разберат ,щото живеят по зле от Африканците !!!
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След тази присъда, сръбския народ ще отиде в събота да се оттепа на 500 те соросляка на платените протести срещу правителството - ей това ще е ефикта на справедливата присъда.
52
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирателното тоталитарно правосъдие на Хагския трибунал беше охарактеризирано като такова и от Карла Дел Понте, която се разкайва в книга за участието си този трибунал. Хитлер е правил трибунал постановка срещу Георги Димитров, но после немските лидери на Райха се изправят пред подобен трибунал. Колелото на историята може да стигне далеч.
51
5
 
33
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
Този съд няма никаква компетентност. Когато започне да съди американските убийци тогава ще значи нещо. Демокрацията значи еднакви права и отговорности за всички.САЩ не признават този съд, а ние защо го признаваме.
50
9
 
16
 
! Отговори
88 преди 5 години
Свобода за Войводина !
49
0
 
37
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
А как ще се отнася " ПОЧИТАЕМИЯТ " съд към убийците на саудитския журналист Джамал Кашоги?П.П.И не само ТОЗИ съд, а и: САЩ, Англия, .....ВЪОБЩЕ всички, които НЕПРЕСТАННО натякват за спазване на човешките права?КАК?
48
6
 
24
 
! Отговори
България в ЕС и НАТО преди 5 години
Оскотяваща мизерия. Първи по смъртност с в Света. Най-бързо изчезваща нация. Тотално опростачване на младите.
47
21
 
11
 
! Отговори
до "българин&qu преди 5 години
"Защо не се помисли за излизане от ЕС и НАТО и сключване на военнен и икономически съюз между Сърбия - България - Русия? Това ще бъде важен геостратегически славянски пояс на балканите който ще гарантира националната ни сигурност и развитието ни. В ЕС и НАТО сме блокирани - нито можем да се развиваме икономически, нито националната ни сигурност е гарантирана"Ей, неадекватник, я марш обратно в дупката, че излагаш дори бояришниците, *** прегазен
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко болни мозъци пишат коментари не е истина. Да и имам и аудиторията на днесс. Бг
45
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕстествено че трябва да излезем бързо от Нато и евросъюза, но не трябва да влизаме и в никакъв съюз с Русия, те да не са много хубави,да не би да са по добри от западняците - същите са. плюс това вече бяхме. Стига ни.
44
9
 
21
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Предлагам да излезем от всички съюзи, нито с Русия, нито със Запада и да се изолираме от света и да станем неутрална и силна България!