Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Това безплодно отмъщение на мен, стареца, не може да стори нищо!
Обновена: 21 мар 2019 11:30 | 21 мар 2019 11:29, Елка Василева
136
Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!
Радован Караджич. Снимка: БТА

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Тази новина е водеща за сръбските издания днес.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас". С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор.

Още по темата

73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва вестник "Данас", цитиран от БТА.

Вестник "Блиц" пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

"Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: "Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

"Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо", казва още Караджич, цитиран от в. "Вечерне новости".

Доверието в трибунала в Хага окончателно беше загубено, заяви междувременно по националната телевизия на Република Сръбска председателят на босненското председателство Милорад Додик, цитиран от ТАСС. Той нарече обявената вчера присъда "доживотен затвор" на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич "нагла и цинична".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АнонименАко останем в ЕС и НАТО България след 20-30 години ще се обезлюди и територията ще бъде дадена на Турция, а ако почне по рано война с Русия населението на България ще бъде използвано за пушечно месо а територията за ядрена площадка.
42
0
 
0
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 6Ами те се радват и на всеки терористичен акт на Запад.
41
15
 
15
 
! Отговори
балами преди 5 години
До ФутурологИстината е че в Хърватско и Словения се формираше 70 процента от БВП на Югославия.Там бяха зимните и морски курорти даващи валута.Там бяха модерните заводи на Югославия.Там работеха ,а сърбите пиеха,пееха и викаха .живели..Войната я започнаха сърбите с обявяването на независима Словения.Танковете газеха автомобили по улиците на Любляна.Сръбския национализъм и простотия ликвидираха Югославия.Милошевич я довърши с отнемането на автономията на Косово и провокирайки война там.
40
3
 
24
 
! Отговори
A преди 5 години
До До 23Предадоха го за да спасят сръбския народ от злобата на Запада - много изтърпяха и нви санкции и блокада щяха да им дойдат множко. Т. е. той- Караджич се жертва два пъти за народа си.
39
0
 
22
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 32Не може. САЩ приеха декларация, че всеки член на Хагският трибунал, който дори си помисли да съди американски войник (войник - дори не генерал, а камо ли президент) ще бъде преследван, няма да му бъде издавана виза и пр.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринДобре е да излезем от НАТО и ЕС, но не е добре да влизаме в други блокове, нито с Русия, а още по малко със сърбите. Ако стане това което го мислиш, Сърбия ще се почувства сигурна, и веднага ще отвори война за Косово и Босна. Ще се намесят и други сили, и ние само ще пострадаме, за други интереси. Не благодаря. Не искам НАТО и ЕС, но не желая и Русия, а още по малко Сърбия. И скам неутрална и независима България.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То никога нещата не са само черни или само бели. И тypците са ни клали нас, както и това не значи, че ние трябва да колим всички тypци наред.
36
12
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Защо не се помисли за излизане от ЕС и НАТО и сключване на военнен и икономически съюз между Сърбия - България - Русия? Това ще бъде важен геостратегически славянски пояс на балканите който ще гарантира националната ни сигурност и развитието ни. В ЕС и НАТО сме блокирани - нито можем да се развиваме икономически, нито националната ни сигурност е гарантирана. България е във въздуха, периферия, депо за черноработници и пушечно месо за война с Русия.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Победихте вие, на баба ви хвърчилото хахах! Още ще пропадате, изолирани, гнойни сърбежи! България помни!
34
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не ми говорете как в конфликта мюсюлманите са били ангели, а християните - главорези.Знаеме какво правеха мюсюлманите 500 години. И сега през 2000-та година изведнъж станали ангелчета. Не на нас тия.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Футураложе - хора с къси мозъци освен да се изненадват друго не правят.Поинтересувай се какво се е случило и тогава пиши глупости.
32
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е комунистически=фашистки кръволок!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А босненците като вкараха ислямисти от Иран. Те не са ли безчинствали и клали. Клинтън искаше 5 000 жертви в Косово за да се намеси. Осигуриха му ги самите косовари.
30
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
`Само до ви припомня, че Сърбия винаги е била враг на България`...И Какво ИСКАШ ДА НИ КАЖЕШ??Сърбия може всичко да е била, и ние сме се били със Сърбия, дори сме я победили през 1885-та.Когато един човек като Караджич се бие за родината си той е пример от който трябва да се поучим!Слава на този герой, независимо какви са ни били отношенията. Де у нас такива герои?У нас напоследък - само пружеци.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво право съдят държавен глава в този съд! Защо не осъдят Буш или Обама за звесртвата в Ирак, Сирия, Либия т.н.? Жалка работа...
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооооо, Хага а Хащим Тачи какво?Тоя продаваше органите на пленените сърби на западни клиники!Тоя е главорез класически. Но в ЕС това се нарича `демокрация`!
27
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Караджич, мъжко поведение. Историята помни мъжкарите, след години съда в Хага ще е само трудно откриваема отметка в някое уики.
26
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, защо и българите не си родихме един като Караджич?Раждаме Бойкоборисовци и Цветановци и друга ...
25
2
 
33
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Този съд в Хага съвсем се само обезличи, то много двоен аршин там - сръбските главорези доживот пък албанските и косовските премиери президенти политици и свободни граждани на евросъюз ...ами не върви на добре - сам се обезсмисля и Хага и брюксел и европолитиците.
24
19
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Да, историята ще го запомни с убийствата на беззащитни цивилни. Много мъжкарско. Точно сърбите го заловиха и предадоха на трибунала.