Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово

Преди началото им дипломацията претърпя провал
22 мар 2019 21:30, Елка Василева
416
Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово
Снимка: архив, Reuters

Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени, пише Франс прес.

Провал на дипломацията

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово /АОК/, убивайки много цивилни.

Страните членки на НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите, само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

Удари в продължение на единайсет седмици

Ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа/.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

На 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич най-сетне нареди на силите си да се изтеглят от Косово, което следващия месец бе поставено под администрацията на ООН.

Косово, което обяви независимост през 2008 г. и където днес живеят не повече от 120 000 сърби, твърди, че е признато от около 115 държави, повечето западни страни.

Сърбия оспорва тази бройка и твърди, че някои страни са преразгледали решението си да признаят Косово. Русия и Китай не признават Косово и блокират всяка перспектива за присъединяване на страната към ООН.

/БТА/
 


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
0
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 4 седмици
Браво- поздравления и честито за славната годишнина!
353
0
 
0
 
! Отговори
до 342 преди 4 седмици
И аз съм ходил в Сърбия няколко пъти -няма никакви такси за влизане и излизане,минава се бързо,с езика никакъв проблем.Докато в Румъния остави,че 24 евро е таксата,езика-различен,а понякога ТИР-овете правят опашка от 2-3 км.А и Румъния е в ЕС,както и ние!По празници най редовно се организират групи за "кулинарен туризъм"в Сърбия.Заради това ме е яд на нашите ресторантьори.Защо не могат и те нещо такова да спретнат у нас,а хората предпочитат Сърбия?
352
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До да бе350 Сепаратистите ,т.е. руски войници"в отпуска",избиват украинци на украинска територия.НАТО трябва да бомбардира Москва,нали това искаш да кажеш?
351
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДОКАТО ИМА КОМУНИСТИЕ ВСИЕ,ЧИЕ ТАКА.КОМУНИСТ,БОМБА,КОМУНИСТ,БОМБА
Е И ЕДИН КОМУНИСТ ДА ОСТАНЕ,ЕДИН ОТСТРЕЛ И ГОТОВО,НЯМА КОМУНИСТ,НЯМА ПРОБЛЕМ
350
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА БОМБАРДИРА МИЛОШЕВИЧ ЗА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ
349
2
 
7
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
По същата логика, НАТО трябваше да бомби Украйна, че избива сепаратистите в Донбас.
348
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг Обща граница с Харвацка
347
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Струваси при положение че от москва и раша остане само разтопено радиоактивно стъкло
346
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Да уееее ... аа ся щеше да ядеш чакул и щеше да имаш хриле ...
345
3
 
9
 
! Отговори
amda преди 1 месец
Нато са терористи и убийци
344
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз а се кефих ... ама трябваше, да забавят с бомбардировките 1-2 месеца. че да няма толкоз ... от другите :)
343
0
 
0
 
! Отговори
Искариотски Орден преди 1 месец
До Анонимен
Или истински хриситянин :)
342
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледал съм ВСИЧКИ сръбски филми, касаещи войните с Босна, Хърватска и Косово и самоте сърби си признават, че причината е основно в тяхната собствена простотия.
Изключително прос и див народ, който се е докопал до оръжие.
341
5
 
10
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 месец
Всъщност в Сърбия е пълно с българи които ходят там всеки уикенд да плюскат плескавица и скара без ,,пари,,. Аз имам хубави впечатления от ходенето ми в Сърбия. Изглеждат ми много любезни и учтиви хора. Един ни води близо два километра за да ни покаже едно заведение. Така че аз не гледам на сърбите като на врагове , напротив. Историята и политиката е едно. Човешкото отношение е съвсем друго. Най много неприятности съм имал от мои сънародници българи. Факт. А сащ са злото на тази земя. Но вече си
340
2
 
6
 
! Отговори
Само русофила преди 1 месец
Не помни , колко ножа в гърба ни е забивала Сърбия и с готовност я брани.Македония е сръбското проклятие за което още ще страдат.
339
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите винаги са били най-голямата патерица на турците!Ако не им бяха простотиите преди 20 години,сега нямаше да го има бандитското,мусулманско Косово!
338
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само анти-българин или предател би защитавал Сърбия в този конфликт.
337
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
337 Pak shte go dadem, za da sprem srabskite ubiyzi I separatist.
336
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И българските безродни продажници дадоха въздушен коридор това да се случи.
Те са съучастници в убийството на над 7 500 невинни сръбски жени и деца по улиците на Белград.
335
9
 
4
 
! Отговори
БалканоЕректус преди 1 месец
Трябват ни нови войни! Така се създават истински мъже! Не е днес - Адвокат бил, артист бил, дарявал кръв, детски градини строил, водил си децата за риба ... ! НЕТ! Истинксия мъже е некаф пичага дет вари и ги трепи и върти едно село с женоря! Балкан Мъж, бате!

И не е Хомо Сапиенс, щото нищо хомо няма в този мъжествен и великолепен представител на балнакя!