Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово

Преди началото им дипломацията претърпя провал
22 мар 2019 21:30, Елка Василева
416
Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово
Снимка: архив, Reuters

Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени, пише Франс прес.

Провал на дипломацията

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово /АОК/, убивайки много цивилни.

Страните членки на НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите, само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

Удари в продължение на единайсет седмици

Ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа/.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

На 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич най-сетне нареди на силите си да се изтеглят от Косово, което следващия месец бе поставено под администрацията на ООН.

Косово, което обяви независимост през 2008 г. и където днес живеят не повече от 120 000 сърби, твърди, че е признато от около 115 държави, повечето западни страни.

Сърбия оспорва тази бройка и твърди, че някои страни са преразгледали решението си да признаят Косово. Русия и Китай не признават Косово и блокират всяка перспектива за присъединяване на страната към ООН.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До минувач, разбира сеДа, само балканско кино ми се гледа... Нещо друго? Да прочетем някой албански научен журнал, може би?
329
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 330WTF? Човека се е борил з чиста и свята република ... Ней кат теби! УХАХАХАХХААХХАХА
328
2
 
4
 
! Отговори
минувач, разбира се преди 5 години
Гледайте един руски-документален филм - "Балканский рубеж". Премиерата миюу бе на 14.03.2019г.
327
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за бомбите с обеднен уран няколко думи да кажете ?
326
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен328 Много сипроЗт.Няма да ви се сбъдне мечтата,с помощта на агресивна Русия,отново да погазите балкантските народи.Сърбите са кръволоците на Европа.
325
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен327 Тиси нацист,както и сърбите избивали невинни хора в тази срамна война,която Белград запали,в 20 век.
324
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 322Не стане тай, трябва си я земиме!
323
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"В обичайното военно право"Важи само, доакто силите подържащи го са по силни, ама нема да все тай, АЗБРА ЛиииИИИ !!! АХАХХАХАХААХХА!
322
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пзнавам сърби, герои от войната. Има един, дето е изтрепал 20 косовеца!
321
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо315 Не великите сили извършиха кланетата на българи в Македония и геноцидът срещу тях.Не великите сили заграбиха Западните покрайнини,напротив,те предупреждаваха Белград,да ги върне,но Русия защити своята провинция-Сърбия.
320
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен323 Русия е заплаха за мира в света.Доказателство за това са санкциите срещу ния,които непрекъснато се увеличават,с гласовете на държавите от свободния свят.
319
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен322 В обичайното военно право,битува тезата"Кой запали войната?",а това са сърбите.Останалите са се отбранявали.Имат право на това.Сърбите направиха от Югославия Велика Сърбия и затова я загубиха.Запалиха войната и стъписаха света с жестокостите си.Но най-циничното е,че никога не признаха и не се извиниха,хванаха се за агресивна Русия,дори размахват пръст на запада,а молят за пари от него?!Затова са там,където се-в задния двор на Европа.
318
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички войни в момента идват от НАТО/САЩ/, докога ще ги търпи света.Държава съставена от КАТОРЖНИЦИ/Нова Англия/.
317
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но монетата няма само една страна, да не забравяме и албанските терористи и хърватските усташи. Но сърбите имат най-голямата вина. Всъщност въобще не ме интересуват сърбите и албанците, да си бъркат по дупките и да се оправят. Обаче Сърбия да върне първо западните покрайнини и да признае Македония за българска територия.
316
2
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименсериозно?..А какво викаха иракчаните ,та краварите бомбиха и тях?А другите?..Да изброявам ли списъка на бомбени от сащ държави?..Сърбите може и да "не са цвете",но ЦЯЛАТА дандания беше и продължава ,да не се допусне руско влияние в Сърбия!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!На никой амерички женерал не му пука за някакви си избити косовари!..Та на тях не "припука" за стотиците хиляди американци,фърлени и"курбан" във Виетнам,да речем,та за някакви..никакви някъде в Европа.."Всичко про
315
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великосръбският шовинизъм докара сърбите до това положение, да имат територия, колкото белградски Санджак. Всъщност даже и това им е много, защото Западните покрайнини още са откраднати от тях. Сърбия винаги е била държава - джудже, в западния край на Балканите. Тито оплеска нещата като издигне сръбският шовинизъм до големи висоти. Изкла и прогони стотици хиляди българи в Македония! Зад маската на интернационализма прокарваше най-яростната сръбска шовинистична политика, която доведе до войната.
314
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..работата е там,че сърбите първи започнаха войната с исляма!..И ако не ги бяха спънали,"ИД" можеше и да не се пръкнеКакво спъване само в целия близък изток се разляха и Европа заляха , плана на сьздателите вьрви с пьлна сила предричам кръстоносен поход в самата европа за да е пьна маскарата.Лихварите си знаят занаята, ,,разделяй и владей'' им е библията.
313
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен316 СФРЮ,а не СФРС.Велика Сърбия,маскирана като Югославия.Тя се разби с гръм и трясък,заради националшовинизма на сърбите,който тогава,дори Русия осъди.
312
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо315 Сериозно грешиш,Сърбия никога не е започвала никаква война срещу исляма,напротив, сърбите искаха да изколят,изнасилят и прогонят,за да прочистят още територии,които да нарекат"сръбски",си намериха удобно алиби"Смърт на турците!".Това викаше кръволокът Радко Младич,когаго поведе сръбските *** срещу несърбите,20 век, в най-кървавата война в света,след Втората.Сърбите избиваха и прогонваха със същият "успех" и християните -хървати.Както и Русия избива украинци,в Източна Украйна.
311
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.От плана "Маршал"се възползва и СФРС-Социалистическа Федеративна Република Сърбия.Предаде Интернациола.Предаде СССР и Соц.лагера.Урана който продаде на чичо Сам й го върнаха в малки дози иначе по принцип тя си беше презначен за нас като бяхме Народна РБ.