Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово

Преди началото им дипломацията претърпя провал
22 мар 2019 21:30, Елка Василева
416
Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово
Снимка: архив, Reuters

Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени, пише Франс прес.

Провал на дипломацията

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово /АОК/, убивайки много цивилни.

Страните членки на НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите, само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

Удари в продължение на единайсет седмици

Ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа/.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

На 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич най-сетне нареди на силите си да се изтеглят от Косово, което следващия месец бе поставено под администрацията на ООН.

Косово, което обяви независимост през 2008 г. и където днес живеят не повече от 120 000 сърби, твърди, че е признато от около 115 държави, повечето западни страни.

Сърбия оспорва тази бройка и твърди, че някои страни са преразгледали решението си да признаят Косово. Русия и Китай не признават Косово и блокират всяка перспектива за присъединяване на страната към ООН.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
19
 
! Отговори
Честен преди 5 години
САЩ - ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА 1 в света.
269
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия"Арменците винаги са живели добре в осм. империя и сега в Турция"...Сега в Турция няма арменципо една проста причина-а да видим, дали можеш да се сетиш "защо"!?;)
268
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПриветОтБиблиотеката"Невежеството е сила!"казва Оруел;)За съжаление, май ще се окаже прав!
267
0
 
6
 
! Отговори
ПриветОтБиблиотеката преди 5 години
Не мога да разбера как може да има толкова пpoсти хора, които не само не осъзнават собствената си неграмотност и некомпетентност, ами и държат да я демонстрират публично и то с нескрит ентусиазъм и самочувствие.
266
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияДа беПутин е виновен!Забрави нещо да го споменеш)
265
15
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Сърбе на върбе, по пет на нож!!! Путин при Кобзон...
264
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияМоето момче, чел си някъде, ана си забравил .Айде стига глупости- плюенето неподкрепено с факти си е точно тро лене!
263
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИсторикНе е имало никакви бунтовестига си писал глупости!Изклани са милион и половина мирни граждани.А и да приемем че е имало-тро лчето е написсло черно на бялоЧе Ленин е продавал оръжие на Ататюрк!?Смях..Чети преди да пишеш "историк"..
262
20
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До историкБлагодаря за подкрепата ! Бях чел някъде, че руската *** има вина за арменския геноцид , но забравих точно дали геноцида беше по времето на Ататюрк или по-рано! Но това не е от такова голямо значение , по-важното е ,че руснаците са причина за арменския геноцид! Както казваш,търсили са причина да създадат конфликт в съседната държава и за това за подтикнали арменците да се бунтуват и отцепват от османската империя! Арменците винаги са живели добре в осм. империя и сега в Турция
261
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всичкидебили,които възхваляват сръбските кръволоци и руските агресори,НАТО и ЕС,трябва да се забрани за пътуват на запад.
260
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KOKO297 Масовите кланета,изнасилвания на жени на всякакви възрасти от Югославската армия,прогонените,разрушените градове и села,са неизмеримо по-големи щети,които Сърбия никога няма да може да плати.Бомбардировките не бяха грешка,а единственият начин,да се спре великосръбската,агресивна политика,която гледаше не само бивша Югославия,но и в още български територии,които да си присвои.
259
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен 278 Да,майната му на православието,което служи на руските,имперски интереси и на сръбските сепаратистичти такива.
258
20
 
3
 
! Отговори
историк преди 5 години
До АнонименПривета от Германия бърка само датите , но е прав че Русия има пръст за този геноцид !Русия умишлено насърчава над 2,5 милиона арменци живеещи в османската империя да се бунтуват и да искат отцепване от империята ! Русия много добре знае какви ще са последствията ,но въпреки това подкупва лидерите на арменската общност и ги кара да организират бунтове ! Така че причината за арменския геноцид не само в турците , голама вина носят и руснаците ! Просто съ търсили конфликти в съседите
257
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Привет от ГерманияКоя година идва Ататюрк на власт,коя година -Ленин /и болшевишкия преврат/а коя година Арменския геноцид!?Провери поне в гугълама неплатили са ти да пл юеш!
256
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Привет от ГерманияТр олче не грамотносравни датите-коя година е арменския геноцид и после говори глупо сти!Ако е *** платен тр ол в момента в този форум- то това си ти!
255
2
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
na NATO-vskite fashisti ...tova im dai ..da bombandirat I da razpalvat voini !!! Te razbira se sa komandvani ot aggressor N1 v tselia sviat Amerika !!!Fakt !!!
254
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЗа промиването на мозъци си абсолютно прав ! През комунизма винаги споменаваха колко българи са избили турците ,но никога не са казвали на народа колко българи са ибили руснаците ! Дори сега при тази демокрация и свобода на словото учените ни историци почти не споменават за руските издевателства над българския народ ! Има тук-там смели и независими учени ,които искараха тези факти пред българското население ! Винаги ни е втълпявано ,че руснака е най-добрият ни приятел
253
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....И МиГ 29 падаха като яребици........
252
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО САЩ
251
13
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Платените рубладжии не са опасни , те го правят за пари , утре САЩ ако им платят повече ,тогава ще станат американофили ! Опасни са безплатните рубладжии , те слугуват за руски интереси безплатно ,дори са готови самите те да плащат за да слугуват на руснаците ! Така е защото десетилетия наред са им промивани мозъците ,поколения наред са им промивани мозъците и те наистина са опасни за България ! Готови са да кажат на черното - бяло стига това да е в интерес на руснаците !