Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
до гол бос преди 1 месец
Аз не защитавам сърбите,но разбери,че САЩ така дивашки разхвърляха там радиоактивен уран,че векове наред той ще убива сърби,българи,македонци,косовари,гърци и италианци.Пострадали са дори техните войници ,а местното население никой не го мисли и пита.
112
0
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
Какво е решението на съда в Хага по отношение на Милошевич?Нали го съдиха години наред и най накрая го самоубиха?Това ако не е срам и позор-здраве му кажи!
111
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Не съм сърбофил,но разберете,че агресията на НАТО тогава направи Сърбия съюзник ню Русия сега.Ако сега руснаците разположат в Сърбия ракети със среден обсег НАТО в Европа са бита карта!И след 100 години който и да стане президент на Сърбия сръбският народ няма да се примири със членство в НАТО!Голяма глупост бяха военните действия на НАТО срещу Сърбия!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен110 Защото срещу Русия не можахме да се борим.Българските комунисти я предадоха,по заповед на Коминтерна.
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Били ни откраднало Македония...
А ние защо не си я запазихме 1913?
108
10
 
5
 
! Отговори
Гол и бос преди 1 месец
Грешка, грешка... Колко да са били грешка бомбардировките. Нека питаме техните съседи... И къде видяха сърбите да ги атакуват нацисти? Техните генерали са тези, които упражнява ха геноцид над други народи.
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Келтско нашествие на Балканите е имало в 330 г. Пр.н.е.
От тях доста са останали по нашите земи, защото са минали през Сердика за Мала Азия.
106
1
 
0
 
! Отговори
пущиняк преди 1 месец
Разменил съм буквите на Германия! Сега очаквам разни фенове на тези "калинки" са се изкажат относно моето образование!
105
0
 
8
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 месец
Френския няма абсолютно нищо общо с Келтския език, ама нищо. Френския е изцяло базиран на Латинския както са и Испански, Португалски и Италиански. След като живея в Англия съм говорил с Ирландци които говорят Келтски който е език от съвсем друго семейство...
104
2
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 1 месец
Аха, значи според сръбския премиер Ана Бърнабич, бомбандировките на Сърбия в самия край на миналия век са следствие от конфликт между Гремания и Англия или може би Гремания и САЩ! Ей, "дърпащите конците" от запад като ги поставят тези "калинки" на най-високите държавни постове, поне предварително да вземат да ги пообразоват и поподготвят малко, че да не се излагат така!
103
2
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 месец
До 97. Разбирам много добре, че нашия език е славянски и че славяните са били мнозенство по тези земи и все още са. Не съм оспорвал това по никакъв начин по долу...
102
4
 
5
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Реално бомбардировките на НАТО станаха косвена причина за по-малко жертви! НО! изкуствено накланяне на везната в една посока никога не е било добър ход. В краткосрочен план - да, но в дългосрочен ... така и стана. Измислиха цирка с Косово, след това им се върна като бумеранг по кратуните! Последва Крим ... отвориха кутията на Пандора. Просто нямаха право, това е, но както винаги правото е на страната на силния, и нищо не се е променило.
А иначе сърбетата не ми е жал за тях - шовинисти от класа!
101
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бомбардировките над остатъчна СРЮгославия не са грешка,а единственият начин,сръбските кръволоци да престанат масово да избиват,изнасилват,прогонват,да извършват геноцид над стотицихиляди невинни несърби,в стремежа си,да запазят Велика Сърбия,маскирана като Югославия.Признаването на геноцида в Сребреница от съда в Хага и някои от селата в БИХ,доказа престъпната великосръбска политика на Белград и ръководството на геноцидното творение СРъбска Република.Както и на менторите й в Москва.
100
5
 
4
 
! Отговори
траките преди 1 месец
Са били народ от доста племена и родове. Помагали са на троите/троянците по време на Троянската война. Описана е от Омир. Имали са организирана държава и белоснежни коне, т.е. били са народ от ездачи, войнстващ и богат. Нещо като руска армия в древността. Няма данни да са били наемни войници. Следователно: всичко е суета...
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Френският език е келтски език. Това трябва да ти каже достатъчно за французите. Те са толкова келти, колкото българите са славяни.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето коментари са до долу,близки са до фантастиката!

Истината е ,че в България няма келти,германци ,траки,индустрия по времето на Тервел !
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да тръгнат келтите от централна Европа е трябвало да дойдат от някъде. А именно, тръгнали са от северозападна европа по долината на дунав и са се движили на изток, като са избягвали големи битки и войни. След това е започнал процеса, който описваш, а именно да бъдат изтласкани от балканския полуостров, но доколкото знам заслугата на славяните за това е най - малка. Питай римската и империя и римската република преди това по въпроса ;))
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адолф, езика, който използваш е от славянската езикова група. Ако това не може да те убеди кой или какво е било преобладаващата популация на балканите не знам дали има нещо на света, което би могло да те превърне в рационален мислещ човек. Аз лично говоря френски, английски(и двата след много учене) и руски(много ми беше лесен за учене). С много малко практика РАЗБИРАМ сръбски, босненски, черногорски, за македонски няма да споменавам;). Не съм лингвист или филофог. Живота ми се стече така.
95
0
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 месец
До 95: Знае се, че келтите са тръгнали от централна Европа докато Траките идват южно от Гърция. Нещата не се връзват, няма как да са едно и също племе....
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните големи струпвания на келти са били именно франция, ирландия и някои части на германия. За рова и именно там има струпване на келтски гени. Не че няма и други племена. Тоест, ако за даден регион може да се каже, че са келти, то това е именно Франция и Ирландия. Естествено не цяла франция - та там само германските гени е възможно да са повече от франкските. Въпроса е, че траките са келти, а българите не сме. Повече келтски гени могат да има хората с произход от Странджата и Петричко.