Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Мистър Кро. Добре де, то кво сме яли преди Турците? Варени киселици? хехе До колкото съм чувал от Гърци, мусаката идва от тях, но те слагат в нея и ***, докато съм чувал, че таратора бил Френски (не се смей)...
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко което пишете в коментарите и за траките е изключително спорно--сега е модно да се твърди, че сме траки, но има теория, че с траките са приключили елините и римляните много преди ние да дойдем на балканите- има теории ,че даже сме си били на балканите --има теория за произхода на културата която твърди че тя произлиза от едно място шумери прочие и от там идва насам --следователно елинското би трябвало да е преди тракииското и би трябвало траките да са възприели от елинит ,а не обратно....
67
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Фюрера е гонил негови лични както и е защитавал нечии интереси. Истината никога няма да излезе наяве. Когато приема България в пакта са го питали защо приема Славяни като уж ги ненавижда? Като чист политик е отговорил през смях: "Българите Славяни? Това е смехотворно! Те са от Азиатски произход, какви Славяни?" Интереса клати феса както са казали Турците хехе. А ника съм го избрал поради други причини свързани с едно друго и много по лошо зло ;)
66
8
 
5
 
! Отговори
свобода преди 5 години
Всичко е ясно Балкана на колене,САЩ и ЕС командва.Нямаш право на мнение,Сърбия е велика държава.
65
1
 
4
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
Адолф, кажи на сърбите, че шкембе чорбата, мусаката, дроб сърмата, чевермето, кебапчето и кюфтето, лозовите сърми, айрана, таратора, бозата и др. не са "арийски" яденета, понеже са дошли тук с османците!
64
1
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 60. Генетиката е доста важна според мен. Тва е един вид овновен план по който е създаден един човек, включително психически от части. Език може да се научи, култура може да се копира, религия може да се абсорбира, но ген не можеш да копираш освен ако не го промениш чрез смесване с други гени. В Българите например има част ген който също има и в Татарите които са братовчеди на прабългарите. Ние сме християни а те са мюсулмани. Ние говорим славянски език а те (в Чувашия) прабългарски диалект
63
1
 
3
 
! Отговори
ДО 62--с тоя ник преди 5 години
и с тая чорба направо изби рибата на фюрера...
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марсилия 1934. Владо Черноземски. Героите не умират.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усещането за една нация за хора побратими по интереси и общо бъдеще няма много общо дали в Иван има едно тракииско генче а в Стоян едно малко славянско генче и дали единия е синеок, а другия с кафяви очи в някой случаи многообразието на гени се нарича -богатство и може да е от полза .....и на пръв поглед се вижда ,че българите не приличаме на поляци ,чехи сърби и руснаци--и щатите са подобен пример различни са по външен вид ,но са нация...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Adolfи бг има висши турски чиновници. Виж княз Алеко Богориди например.
59
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Най-важния извод до който стигнах докато бях в Сърбия е, че тяхната шкембе чорба е много по добра от нашата. Те имат два вида, едната горе долу като нашата, но има и една друга която е по гъста, като яхния, е нема такова нещо.... уникално е ;)
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43 Не е Българската Империя през Средновековието оставила Сърбия с територия колкото Софийска област!Просто това е територията на която се заселват сърбите +няколко малки колкото общини ,племенни образования по Адриатика!Сърбите са обитавали планински масиви и повечето са живели в землянки!Тази малка територия не е представлявала интерес за Нас,до момента в който сърбите започнаха да го играят византийски ***!Затова цар Симеон им унищожи държавата!
57
0
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Чист ген след 700 г. робства и опити да бъдем изчистени от територията и претопени --виж в историята по времето на 200г византииско ,,присъствие,,какви племена и народи са заселени тука м/у българите--200 г ако можеш да си представиш са живяли с нас и са продължили и са си тук даже и цар са си имали--- но това което се говори за гени е доста нацистка теория- в науката има др понятия какво означава НАРОД и какво НАЦИЯ има си определения едното е по-висше от другото --гените са спекулации имн.дале
56
3
 
6
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
Като чуя сърби и веднага в мен изникват асоциации на сръбска музика, пиянство, скандалджийство, псувни, агресия...и това е откакто бях дете...през комунизма всички пропаднали хора искаха да ходят в ресторанта, да се напият, да не работят и да слушат сръбско! Вероятно това са предразсъдъци, но с това ги свързвам и имам непоносимост към тях!
55
0
 
8
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 53. От собствен опит мога да кажа само едно. Бил съм в Сърбия много пъти, Ниш, Белград и виждам много общи неща освен музиката и езика. Виждам и разликите, но много пъти съм сядал на маса със Сърби в Сърбия и никой не ме е гледал на криво (поне до сега) заради това, че съм Българин. Напротив, и те усещат, че сме доста близки и в края на краищата не сме братя, но сме поне братовчеди. Всички простотии идват от политиците и техните собственици - банкерите. Те насърчават омразата а не хората.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете факсимилетата на писмата на гръцките "войници" до техните близки,която поща българите пленяват.Такава жестокост и варваризъм към цивилно население историята не помни.Не са били просто убийства, а умишлени гаври и садизъм.Лично техният крал Константин казва:преследвайте ги диво,не оставяйте никой жив.А костур скрият владика Каравангелис (духовно лице) казва:Българин да не остане!
53
0
 
4
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
Ми то ако българите имат малко тракийски гени, то това е само повод за гордост! Когато сърбите са били едни шатраджии, отглеждащо кози, тракийците нали знаеш какви неща са оставили по земите ни....невероятни артефакти, образци на висока цивилизация, признати в цял свят! Не ти опонирам, просто отбелязвам!
52
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 49. Не съм чел подобни неща. Не се очудвам ако Сърбите са искали да помогнат на Турците за да ни забият нож в гърба, но това е станало само с обещанието на Турците да дадат наши земи на Сърбия което разбира се не е станало. Турците са били хитри, разучавали са района много години и са стигнали до извода, че тук всички се ненавиждат и че Турците могат да изпозват "предателството" като силно оръжие - правят го много успешно
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбенето на СР Югославия ,траеше повече от три месеца!Още от първия ден на ударите ,на цял свят му беше ясно какво ще се случи със Сърбия,само Милошевич не разбра,или много късно разбра!То бяха срещи на високо ниво с лидерите на САЩ ,Великобритания,Франция,все бивши съюзници на сърбите,но не Милошевич си знае неговото,,Не само,че Косово няма да има по-голяма автономия ,но и до сегашната ще махна!Верно е премахна!Сега Косово не е автономна област на Сърбия!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има най-различни любители на сърбите може би се мислите за братя с тях заради фолка -- сърбите са ни отколешни врагове и това си е-- дядовците като чуеха за сърбе и се оглеждаха за пушки внуците им друга песен запяха --щото не знаят колко българи бяха избити през войните срещу точно тези сръбе и винаги в гръб нападат Б-я--аз вярвам на дядовците ,а не на руската пропаганда за пан славинизма и прочие...