Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Под "чист ген" нямам в предвид нещо негативно за Българите в сравнение със Сърбите. Има доказателства за разлики в гените между северни и южни Славяни. При Сърбите преобладава този южен ген и най-вече той докато при нас в България има и други освен южнославиянски гени като малко тракийски и други от азиатски произход (но не много). За това казах, че те са с по чист ген - тва не ни прави *** или ***, макар, че Сърбите ни виждат като такива.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След много предупреждения към демократа Милошевич започнаха удари по обекти белким малко му дойде акъла --но не би ! Тогава интензивността им нарасна все по-значителни за съществуването на Сърбия обекти бяха поразени--останаха без телевизии и на тъмно и накрая разбраха ,че са настъпили котето по опашката ,ама им бяха поломили полавината държава и то напълно заслужено--имаше и типичните нещастни случай и грешки ,но те си бяха виновни--т.е. Милошевич--конкретно ,но народа пати.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Гърция също си го получи,след като изгуби войната през 1922г. МалоАзийските области населени от хилядолетия с гърци бяха прогонени от турците .1.7млн. бяха ,,разменени" с 400хил.мюселмани от северна Гърция!70% от тези гърци бяха заселени в Севрна Гърция и сега се имат за македонски гърци!
46
3
 
5
 
! Отговори
до Adolf преди 5 години
Сърбите са били на лоялните турски васали,спасявали са ги на няколко пъти.Има много сърби които са били висши турски сановници,включително везири и паши.Ние не можем да се похвалим с такова нещо.
45
0
 
3
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
до Adolf Eichmann Ииии в какво точно се изразява "чистотата" на сръбския ген!!!??? Какво значи въобще чист ген бе човече?!!!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите не обичат никой от СФРЮ. Нито хървати, нито словенци, нито черногорци. Сърбите са си националисти.
43
2
 
5
 
! Отговори
Марин преди 5 години
И ние няма да забравим 1885 и 1913. И 1000 години да минат.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбандировките бяха дело на Милошевич и НАТО !Въпреки многобройните предупреждения отправени към Сърбия ,да спре с издевателствата на албанците иначе ще има бомбене ,Милошевич отговори с премахване на автономията на Косово!А по оново време Ибрахим Ругова/лидера на албанците/ искаше Косово да е третата република в С.Р.Югославия!Имаше и идея за подялба на Косово с Албания ,на никави отстъпки не беше съгласен Милошевич!Сега Дачич е готов да даде и най-голямата автономия на Косово ,само то да
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърби, гърци и руси участваха в разграбването на България преди повече от 100 години.Сърбия изгуби Македония и Косово,Русия изгуби за вечни времена Украйна,дано и гърците не ги отмине кармата.Ердоган ще ги ошамари скоро и тях.
40
2
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Без да защитавам Сърбите виждам причините поради които те изпитват неприрязън към нас. По времето не първата или втората Българска империя ги бяхме оставили с парче земя голямо горе долу колкото София Окръг. Всичко останало е било част от Българската Империя. Те имат доста по чист ген от нашия по обясними причини и ни обвиняват за това, че сме допуснали турците да влязат на Балканите, но и те не са помогнали особено. Много история и омраза има на този полуостров и от това печели само врага....
39
5
 
8
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Всеки народ заслужава съдбата си. И по-зле ще става за Сърбия, Войводина е следващата област, която ще се отдели.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37 Ниш бил български 1945г.!!!Алоо,българския характер на Ниш д изгубен още в преди Освобождението!Митрополитът пратен от БГ Егзархия през 1871г. ,контстатира този факт и не участва в заседанията на Синода и доброволно присъединява Нишката митрополия към сърбите!Населението там е говорело на турлашко-шопски диалект и много лесно се е асимилирало от сърбите!Все пак границата е била на 20тина км. от Ниш !
37
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В близките 10 години предстои да видим дали проклятията на стотици милиони хора към САЩ ще хванат място.Има индикации,че натам вървят нещата.Разбира се проклятието е нещо нематериално,за разлика от военната сила да кажем,но растящата омраза често придобива материално изражение.И не става въпрос за това какво може да бъде направено против САЩ,а какво НЯМА да бъде направено в тяхна полза.Примерно един отказ от долара е по-вреден за САЩ от хиляди атентати....
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че Сърбия е крала български земи е така,но е било винаги под давлението на Русия.През 1902 година не сърбите настояваха в Скопие да има сръбски митрополит,а русите.Просто Русия не искаше обединена България, защото и затваряше пътя за Цариград.Както се казва нищо лично,просто бизнес.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До33. Да така е. Руския Царизм е бил винаги против Царство България. Батемберг, Фердинат Борис.Описано е много подробно от Васил Коларов 1943г.
34
6
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Това което се опитвам да кажа е, че ако България се беше присъединила към Югославия при Г. Димитров и бяха стигнали до компромис, примерно столица да е Ниш който е бил Български преди това и го направят "федерална неутрална зона", то тогава в тази федерация конците ги дърпа Ниш и представители на всички Щати а не само Белград или София. Тази федерация щеше да е доста силна и според мен нямаше да се стигне до разпад толкова лесно дори и под натиска на "великите"
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма го Иван Михайлов,той щеше да ги излекува.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите обичат да гледат политиката през розови очила. Обичат Лепа Брена и да дрънка музиката ден и нощ. Обичат и да пътуват до Гърция и Франция винаги да ги крепи.
31
4
 
12
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
Сърбите трябва да си сменят чипа, който ги учи на грандоманщина, високомерие и насилие, в противен случай е по-добре да изчезнат като държава и като народ - народ от касапи и айдуци!
30
1
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Забравяш че румъните през 1913 минаха Дунава по руски понтонни мостове,а по-късно руския император Николай II стана патрон на 5 -и румънски ( крадливият) полк,който първи минава реката.В румънската зелена книга пише, че когато войната между сърби,гърци,черногорци и българите се затяга,руският консул в Букурещ Шебеко казва на румъните да мобилизират и да решат казуса,като затова ще получат компенсация.