Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
няма прошка за такова убииство в 21 век сърбия да съди сащ до дупка хоратаизмират от рак от двете страни на границата
28
1
 
17
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
Сърбите да не се правят на луди, ами да се разделят и със Санджак, и най-вече да връщат откраднатата от унгарците област Воеводина! Редно е да върнат и на България Западните покрайнини, но като гледам колко сърбомани има в Бг, може би няма нужда! Првилно някой по-долу е направил сравнението, че османците не затриха българите в Македония, няма и данни да са искали да го правят, но сърбите успяха и то така, че в момента т.н. македонци мразят българите и България!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияТе демократизаторите избиха 100 МИЛИОНА индианци и светът колко бързо им прости! Даже не се споменава. Както и за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки! Да не говорим за н.а.п.а.л.м.а във Виетнам. Тъй че не се чуди толкова, светът прощава на нашите хора.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От българската граница 1951г. Нахлуват съветски воени групи не офицялно в Югославия да правят преврат. Тито иска помощ от САЩ . И се спасява на самолетоносача в Средиземно море. След месец гони от СФРЮ всички остатъци от СССР ДО 30 дни да напуснат територията. След което ги чака затвор
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори диваците турци не са толкова коварни и подли като Сърбия и Гърция. До 1912г в Македония имаши стотици български училища, църкви, манастири,организации,дружества и пр,въпреки,че беше под турско.След като гърци и сърби си я поделиха затриха всичко това.Ето това е братство,славянство и православие,ама за наша сметка.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До24. Не е така с Димитров. Сталин усеща , че България с ТИТО и Димитров ще завъртят към Запада. И изпраща без съгласие на България негови войници на границата. Като в същото време отравя Димитров. Това е истината.Тито му праща писмо" престани да ми пращаш убиици, че един ще ти пратя и няма да повтаря" - Тито
23
2
 
7
 
! Отговори
до Adolf преди 5 години
Добре че не стана.Защото щяхме да се избием след разпада на федерацията.
22
4
 
8
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Ако само Георги Димитров и Тито се бяха разбрали преди Сталин да приспи Димитров и България се беше присъединила към Югославия, нямаше да е толкова лесно на "великите" западни сили да затрият нацията. Говорим за държава с около 35 милиона население и по голяма по размери от Полша. Но комшиите не се разбраха за няколко педи земя (по комшийски) и кой ще ръководи парада. Димитров е предлагал 50/50 а Тито е искал власта в Белград вместо да се разберат като янките и да има федерална зона за столица..
21
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия, Гърция и Русия - това са държавите който ни крадоха и грабеха най-много след 1878г
20
8
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименА когато превърнаха един милион българи в македонци им беше добре а? Кога ще признаят и ще поискат прошка!? Никога!......................Този акъл им го дадоха " братушките ви " , които толкова много уважавате и тачите !Русия им даде и идеята и зелената светлина за осъществяване на тази идея ! А вие се кланяйте на братушките ! Не знам дали ще доживея денят ,когато юнакът балкански ще се събуди от сън дълбок ?!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са най-големите крадци на български земи
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А когато превърнаха един милион българи в македонци им беше добре а? Кога ще признаят и ще поискат прошка!? Никога!
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са болна нация, тя е родината на фашизма.
16
18
 
23
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Сърбия трябвало да се опита да прости ?! С една дума се изкарват невинни ,че избиха близо 100 000 косовари !Сърбите като че ли имат руска кръв , винаги се изкарта прави и невинни , винаги се изкарват жертви на конспирации и др. ! По-скоро светът трябва да се опита да прости на Сърбия , но според мене това е непростимо , не можеш да простиш избиването на 100 000 етнически малцинства !
15
15
 
28
 
! Отговори
мистър cro преди 5 години
При разпада на Югославия сърбите започнаха с войната със Словения, продължиха с Хърватска, после Босна и Херцеговина, след това с Косово! Нация с хайдушко възпитание, в най-лошия смисъл на думата! Заслужиха си бомбардировките! Че САЩ се възползват от подобни конфликти, прилагайки древната политика 'разделяй и владей", е ясно, но това не оневинява престъпното поведение на на сръбския политически елит тогава, захранван от дълбоко вкоренения краен национализъм на средностатистическия сърбин!!!!!!!!
14
18
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Това, което следва от бомбардировките го каза и сръбският президент: "Ние сме готови да простим, но никога няма да забравим", и (което е по-важно за САЩ и западните им съюзници) "Сърбия никога няма да влезе в НАТО". Достойна позиция, нещо, което на нашите политици не им се получава.
13
0
 
18
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До привет от ГерманияИ аз ти набих минус. Ако Втората световна война бе продължила, ти нямаше да се родиш. Хубав ден, щеше да е това! Слава на Небесният Император! Американците не го победиха в бой!
12
35
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На американците не им минават великосръбски шовинизми , руски мечки , японски империализми , Хитлерови фашизми и прочие , трепят наред и наказват виновните ! Ако не бяха американците днес в русия щеше да се говори немски ! Ако не бяха американците днес нямаше да има нито един жив косоварин ! ЕВАЛЛА НА АМЕРИКАНЦИТЕ , ОБИЧАМ ГИ !
11
3
 
27
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Само *** могат да се радват на трагедията на съседа си. И не е толкова важно дали им имаме зъб или не, тази война без резолюция от ООН, в абсолютен разрез с международното право беше прецедент който се повтаря и до днес,/ Сирия /. И ние като държава която може в бъдеще да бъде потърпевш от такива своеволия трябва да заклеймим такива действия вместо да им се радваме. Което не означава ние да забравим за Балканските войни и всичко останало.
10
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са доказани *** Слушат другия само ако ги бие