Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Ако сърбите забравят и простят, значи са по-големи подложки и от нас.
8
33
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ако чакахме руската *** да се намеси и да спаси косоварите от масово избиване , досега нямаше да остане нито един жив косоварин ! Евалла на американците , винаги са там където трябва да бъдат и винаги навреме решават проблемите и наказват яко !
7
17
 
24
 
! Отговори
haaah преди 5 години
щели да прощават мръшляците! Тук виждаме рублофилите как защитават Сърбия, дето ни взе Македония и ни причини толкова беди през целия 20 век!!! Вземете си я Сърбия, да мизерува с вас и не ни се бъркайте! Ама и тия балкански тарикати искат да слугуват на 2 *** господари - хем да им дурпа каиша Путин, хем да ударят кьоравото от запада!
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С о р о с к а т а Ана Барнабич да прощава,добре и плащат за това,сръбския народ няма да прости и збрави.
5
46
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Евалла на американците ,че бомбардираха Сърбия , ако не бяха я бомбардирали досега нямаше да остане нито един жив косоварин , сръбските *** щяха да избият всички косовари ! Евалла на американците ,че хвърлиха двете атомни бомби над Япония ! Ако не бяха ги хвърлили не се знаеше още колко ще продължи втората световна война и още колко милиона жертви щеше да има ! Всички знаете ,че Хитлер капитулира ,но Япония продължи фашистката си инвазия , а благодарение на американците войната приключи !
4
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бяха много точни и правилни след столетия беззаконие и сръбски великонационализъм, и грабене на чужди територии и гавра с чужди народи.
3
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нациите, които са извършили геноцид са Сърбия, Турция, Германия, Червените кхмери.
2
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше грешка в тези бомбардировки.
1
11
 
52
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Съд за военнопрестъпниците от НАТО кога ще има или пак се повтаря правилото, че победителите никога не ги съдят.