Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
И какво, да не са ги ударили без предупреждение? Имаше ултиматум да се изтеглят от Косово, знаели са какви боеприпаси са на въоръжение в НАТО. Не стига, че предизвикаха войната, но и наслагаха надуваеми и шперплатови макети на бойна техника, та да оберат колкото може повече уранови прожектили. Да се сърдят на себе си, че сега имат по три глави и пет крака.
200
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добре, че бяха НАТО да спрат касапницата, организирана от червените српски фашаги!
199
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само пояснение.Обеднен уран няма.От уран 235/238- следват формулите,около14 на неговия полуразпад.Послед-ната формула е олово.Всичко преди това си е радиоактивно с различнипараметри на лъчение.Обеднен- това еза да не се кажат параметрите на атом-ните заряди,а и да няма международен скандал.
198
1
 
2
 
! Отговори
стоян преди 5 години
До РККАправ си
197
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО извършиха военно престъпление......100%..............бомби с уран над мирни деца и жени...............без резолюция на ООН!!!
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
195
3
 
8
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Кога съда в Хага ще осъди за военни престъпления тия .... които заразиха балканите с уран и сега има бума на ракови болести и в сърбия и в България
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради простата причина,че загубихме войната,и е много силно казано ,,две околии".Взетите територии имат големината на средно голяма община в България!Ами и на тях са им взели Косово поради тая проста причина. Кво повече ми ги навирате, животът продължава. Ти няма да си русофил к сърбофил ако не омаловажиш загубата - и като са две общини, да влачат, а?
193
3
 
14
 
! Отговори
Доказан факт преди 5 години
САЩ са най-големите престъпници, убийци и терористи в целия свят
192
2
 
10
 
! Отговори
info преди 5 години
Онколози огласиха страшни данни за последствията от бомбардировките на НАТО в Югославия
191
9
 
15
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Един от най срамните епизоди в историята на България е позволението на натотовски бомбардировачи да прелитат над наша територия и да извършват геноцид на братски славянски народ.В световен мащаб това бе антихристиянски геноцид над балканите с цел дестабилизация на региона.Историята доказа че последвалата албанизация,ислямизация и цига,низация на полуострова ще обслужва изцяло юдемасонските интереси зад океана свързани с полезни изкопаеми и природни ресурси
190
3
 
7
 
! Отговори
да припомним преди 5 години
Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран.
189
2
 
7
 
! Отговори
да припомним преди 5 години
Началникът на отделението по невроонкология на Клиничния център в Сърбия Даница Груйчич разказа за медицинските последствия от бомбардировките на НАТО, включително и с боеприпаси с обеднен уран, в Югославия през 1999 година. По думите й броят на болните сърби е почти три пъти повече от средносветовните показатели. Заболеваемостта на децата превишава с 2, 5 средноевропейските показатели. Всяка година в страната с население от около 7 млн. души се диагностицират до 40 хиляди раково болни.
188
4
 
7
 
! Отговори
да припомним преди 5 години
Бомбардировките на НАТО в Югославия започват на 24 март 1999 годинта. В резултат на това загиват около две хиляди мирни граждани, сред които най-малко 89 деца.
187
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 215 Истинския гробокопач на СФРЮ е Сърбия,по-точно Милошевич,който не се съгласи на нито едно от искане на Словения и Хърватско!Босна и Македония бяха пас !!!Сърбия не е избрала Москва,защото не иска да членува в нито едно воено или икономическо образования породили се след разпада на СССР! Иска да използва Русия ,за връщането на Косово!Малко хора знаят ,че Сърбия е затворила повечето преговорни глави и до 2г.ще е в ЕС!
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 209 Дрън-дрън нищо вярно няма!През 1983г. Словения въобще не е искала отцепване ,това става 5-6 год. по-късно!Словения имаше жандармерия в Косово до 1989г.Погрешно е схващането ,че словенците непремено искаха разпад на СФРЮ ,искаха по-голяма самостоятелност за републиките!Милошевич ,контрираше с кантонизация на Югославия ,но да не е на етническа основа!Войната с ЮНА беше лятото на 1991г траеше десетина дни и армията се отегли!
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 211 Нещо бъркаш годините!През 1983г все още в политическо отношение СФРЮ беше стабилна,единствено с албанците имаше малки проблеми!Зараждаше се инфлация,която в следващите 4-5год. се покачвше главоломно!Но Анте Маркович/хърватин/ стабилизира икономиката ,обаче започнаха етническите дрязги и държавата се срина!
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да хвърляш бомби с уран си е 100 % военно престъпление!
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В резултат на използването на урана в Югославия пострадаха и ще страдат не само Сърбия,а и околните страни.След аварията в Чернобил направиха саркофаг на реактора-нещо което не е възможно за местата бомбардирани с уран в Югославия.И
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 205 През 1983 г.Милошевич не е имал никаква реална власт в Сърбия,ако не се лъжа работеше в банка или вече беше станал партиен функционер на средно ниво!В цяла Югославия имаше инфлация и икономически проблеми!Страната взе да се оправя при премиера Анте Маркович,който върза динара за марката,спря инфлацията !Всички предричаха светло бъдеще и членство в ЕС...и изведнъж разцепления в ръководство ..отцепничество и разруха!Имаше варианти за по-хлабава федерация,но сърбите бяха против!Е,вече