Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
4
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 147 Брей,ние сме имали светци за съседи!Горките сърби всичките им съседи ги обвиняват за неща които никога не са извършили!Защо ли тогава дееца на ВМРО Владо Черноземски уби сръбския крал в Марсилия!
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен147 Не бе,косоварите сами са се избили?!Аман,отмалоумници,които от 9 извора вода носят,за да оневинят сръбските сатрапи.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината е, че:148 ОК,пошьол в Раша!Прав ти път.Само че,защо руснаците напират ,като луди,да живеят на запад?Защо и нашите руски подлои пращат децата си на запад?И имоти си купуват там?
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен149 Затворник,обвинен в престъпления срещу човечеството,да замине да се лекува,това е абсурд!Руският лекар си свърши вече работата,също като с новичок.
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятната версия за смърта на Милошевич е ,че той е пил някакво лекарство за да му се влоши още повече здр.състояние и да бъде пратен да се лекува!Нещо което той искаше многократно ,но му беше отказвано!И като се има в предвид какъв маниполатор е ,тази версия е най-правдоподобна!
136
4
 
4
 
! Отговори
истината е, че: преди 5 години
До Анонимня *** 143:Погледни картата и виж колко е територията на Русия! Путин не ще жалката ти педя земя заразена с американски обеднен уран! Напротив на всеки желаещ да стане руски грабданин се предоставя БЕЗПЛАТНО 10 ХЕКТАРА руска обработваема земя! РАЗБРА ЛИ?
135
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113Освен СиЕнЕн, я виж репортажите на Ройтерс и нашата журналистка тогава в Косово. Един косовар заяви, че по-добре сърбите, отколкото неговите хора. Местните не бяха сигурни кой е избил косоварски селяни. ЮА или АОК? Сега се репчат и на американците. Всичко стана под натиска на Саудитска Арабия над САЩ, Англия и Франция. Кой изби спящи китайски дипломати в Белград? В отговор на грабежи и изнасилвания от босн.армия се случи Сребреница! 5хил.мюс.жени! Хаха! Стига митове и легенди!
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132 Милошевич се самоуби ,това е факт!
133
4
 
5
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по далече от Русия и Сърбия толкова по-близо до цивилизацията.
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 136 И от къде разбра,че руснаците облъчват сърбите да заграбят чужди територии!Само ,да ти припомня,че най-голямото разширение Сърбия получи ппрез 1919г.при сключване на мирните договори след Първата световна война!Русия не допусната в Париж ,да бъде страна в договорите!Този факт умело се премълчава от русофобите!
131
6
 
5
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
130
7
 
1
 
! Отговори
истината е, че: преди 5 години
До Анонимен 138: Ако не беше Путин, сега щеше да се молиш по 24 часа в Джамия, а жена ти и дъщерите ти щяха да са бременни бели робини или при късмет може би част харема на някой джихадист!
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен108 Тито пращаше българите от Югославия,предимно Македония,в Голи оток-лагерът на смърта.
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До само питам135 Има данни,че Русия е в тайна връзка с ИДИЛ.Русия иска да дестабилизир ЕС,с бежанската вълна.Замисълът е бил друг,но Москва го обръща срещу ЕС.
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 135 Забрави да обвиниш НАТО ,за земетресенията,наводненията,алкохолизЪма и наркоманията!
126
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен119 Те,руснаците отдавна облъчват жадните за чужди територии сърби.Обещават им,че със сила,ще им върнат Велика Сърбия,каквато бе Югославия,или най-малкото "лидери в региона".Че ще съсипят България/антибългаризма в Македония,диктуван от Белград и Москва/.Последното,Русия до днес се опитва да направи.Напредъкът на България е удар по Русия и Сърбия,там място не си намират от злоба.
125
4
 
3
 
! Отговори
само питам преди 5 години
С това беше поставено началото на ИДИЛ, бежянците от Африка, след това от Сирия и Афганистан, Укаринската трагедия, Крайстчърч и атентатите и изнасилванията извършвани от бежанци из цяла Европа! Е, натовци! Доволни ли сте от себе си сега?
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Валентин131 Бре,кой го казва?България е в НАТО от 15 години и няма никакво намерение да го напуска,по-скоро руските слуги и феновете,на сръбските сатрапи,ще напуснат Балканите.
123
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милошевич как ще се лекува в Москва като го съди Хага. Що за желание. В Москва остана брат му. Москва му нареди да не ни плаща тока от Козлодуй 1993г за 1.5 мил.$. Депутата Сендов от БСП отиде да си иска парите. Но се върна без резултат.
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен129 Самоуби се един хърватски генерал,кръволокът Милошевич няма тази съвест.