Сърбия и НАТО – мисията невъзможна!

Вучич: Смъртта на цивилни винаги ще бъде престъпление
25 мар 2019 06:54, Александър Попов
51
Сърбия и НАТО – мисията невъзможна!
Снимка: Reuters

НАТО извърши престъпление, когато бомбардира Сърбия и тя никога няма да се присъедини към алианса, заяви сръбският президент Александър Вучич вчера, на 20-ата годишнина от интервенцията на НАТО срещу Югославия, за да спре кръвопролитието в Косово, предаде БТА.

Още по темата

"Смъртта на 2500 цивилни, на 79 деца, опустошаването на страната, щетите за десетки милиарди долари винаги ще бъдат престъпление за нас", каза Вучич на церемония в град Ниш, на която присъстваха около 20 000 души.

"Ние бяхме сами срещу най-голямата военна сила в света. Целта беше ясна: да ни победят и унижат, а след това да дадат част от нашата територия на другиго", продължи Вучич, цитиран от Франс прес.

От 24 март 1999 г. НАТО започна да бомбардира Сърбия и Черна гора, по онова време републики в бившата Югославия, заради репресиите, с които Белград отвърна на бунта на албанците в Косово. Във войната в Косово (1998-99 г.) загинаха над 13 000 души, повечето албанци.

След операцията на НАТО, продължила една година, бившата сръбска провинция Косово, населена с албанско мнозинство, бе поставена под администрацията на ООН, а през 2008 г. обяви независимост, която Сърбия не признава.

Според неотдавнашна социологическа анкета на Института по европейски въпроси - местна неправителствена организация, 79 на сто от сърбите са против присъединяване към НАТО, а едва 10 процента са за членство на Сърбия в алианса, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: сърбиянато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
11
 
! Отговори
до 33-реалиста преди 5 години
А не виждаш ли,че САЩ за по сигурно напръскаха с уран Сърбия,Македония,Гърция,Косово,Италия,България?Ей така за по сигурно! В това е големият проблем днес ако не сте разбрали!
36
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 5 години
Къде има такива паметници?
35
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
Въпросът не е само за сърбите.Уранът който хвърлиха там САЩ ще трови стотици години италианци,гърци,македонци,албанци,българи.В Италия 400 от войниците им са със злокачествени заболявания,заведени са 43 дела и са издадени 13 ефективни присъди на командири.Положението е много сериозно-докато над чернобилският реактор направиха саркофаг то за урановите снаряди това е невъзможно!Затова САЩ след войната сключиха договори да не се търси отговорност от военните за престъпленията им!
34
3
 
13
 
! Отговори
някой си преди 5 години
А българите откриват паметници на американски летци , избивали жени и деца в София и други градове на България -над 2500 жертви ! Що за народ сме???
33
8
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Това не са българи, а можещи да пишат на български платени *** следващи моментната руска политика...дядовците ни са мряли срещу сърбите те ще ги хвалят ,че сърбите ако не ги бяхме били по Сливница и бяха влезнали в Б-я нямаше семейство неразплакано да оставят...
32
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Освобождението България е воювала срещу:Турция - 2 пътиРумъния - 2 пътиГърция - 2 пътиСърбия - 3 пъти.Баш ме брига за тия долни сърби
31
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО са страхливи изверги..защо ли не посмяха да застанат срещу сърбите очи в очи, щик срещу щик?... по-лесно е да бомбардираш деца и цивилни
30
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас кво ни интересуват проблемите на сърбите,те винаги са ни нападали когато сме били в затруднено положение!През1885г. когато Русия ни изостави ,те ни нападнаха,1913 г. се съюзиха с гърците за да си поделят Македония,не ги интересиваше ,че с нас имаха предварителен договор за подялба на Македония!Чудно как българи може да застават на страната сърбите при положение,че те ни газеха 80г.в Македония ,а албанците там бяха на наша страна!Сега горяните в Косово може да се пишат българи !
29
9
 
47
 
! Отговори
Колобър преди 5 години
Срам ме е, че България е член на НАТО! Организация на кръволоци! Ирак, Сирия, Либия, Сърбия ... навсякъде кръв, мъка, разруха, бежанци! Кой се радва на тези неща? Жалко е че много измити мозъци не го разбират това!
28
3
 
31
 
! Отговори
U235 преди 5 години
Обедненият уран предизвиква умствени и полови разстройства.Поздрави на апологетите на НАТО от атлантическия гейклуб.
27
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре си спомням как по сръбските тв и радиа сърбите се самонавиваха как щели да победят НАТО,ако се стигне до война!Един от доводите им беше,,Ние сме сърби и война не губим"!!!Е,НАТО ги приземи!
26
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36 Ти си ***!1млн партизани никога не са имали сърбите,дори в цяла Югославия не са били толкова ,даже най -голямата съпротива срещу немците е била в Черна гора и Босна!Тито много умело залъгваше и Чърчил и Сталин за уж епични боеве срещу Вермахта!Освободиха се от немците ,чак когато Съветската армия влезе в Белград!
25
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Напротив през 1999г. когато сърбите бяха бомбандирани,СССР се беше разпаднал и тече Чеченската война в Русия ,но сърбите,пак не вдянаха,че помощ от никъде няма да им дойде!И от къде на къде Русия ще помага на сърбите,при положение ,че те сами разтуриха СССР ,а и сърбите винаги играеха к.урвенски с Русия,уж комунисти ,ама гледаха на запад!Не бяха членове нито на Варшавския договор,нито на СИВ!
24
27
 
16
 
! Отговори
реалист преди 5 години
1. НАТО бомбардира, но след като предупреди Сърбия многократно да престане с геноцида. 2. Добре си спомням, че част от тези деца, бяха в училище, което военните в Сърбия използваха ...т.е. самите сърби подложиха своите деца като жив щит... 3. Няма НАТО, няма инвестиции, няма работа и има глад.... 4. Единственото, което признавам на сърбите е,че се подкрепят, докато ние българите ,ако има начин ще се удавим сами...
23
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Ние бяхме сами срещу най-голямата военна сила в света",казва Вучич!Па като сте били сами и много слаби срещу най-голямата военна сила ,съществувала някога в света ,защо се репчите и биете с нея?Все едно един слаботелесен тийнеиджър да се дзвери и бие със свтовния шампион по бокс и после да реве ,че бил пребит без да е виновен!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С върба и въже всичко е възможно
21
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я НАТО да им даде Косово ,да видите как сърбит ще станат първи атлантици и ще забравят къде е Маскве!Ех,сърби всичко ви е лицемерно и православното единство и славянството за което толкова ревете!
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една обща граница с Косово ...та да нямат достъп до С Македония Няма да навреди и без това е на 42 километра ...
19
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е обкръжил Сърбия,закакво ние тази пропаднала държава в алианса ,да си се правят сърбите на велики колкото си искат!НАТО може и без тях.Важно е ,че им взехме Черна гора единствения излаз на море за сърбите!
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех върбе върбе тежители сърбе