Пилотска грешка, отказал двигател... Защо се е разбил самолетът в Македония?

Какви са версиите за самолетната катастрофа
Обновена: 3 апр 2019 09:15 | 3 апр 2019 09:09, Александър Попов
152

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, в която загина четиричленно българско семейство.
Македонските власти разследват инцидента, но вече се появяват и първите версии за трагедията.

Още по темата

Главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че при авиационни инциденти нито една версия не се изключва при разследването. По думите му в такива ситуации се проучва пилотът, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА Георги Бошнаков е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

Марин Петров беше категоричен, че в авиацията отговорността е на командира или в случая на пилота, от РВД само могат да дават информация или да съветват.

Журналистът Димитър Ставрев пък каза, че докато трае разследването, всичко е спекулация и то при положение, че инцидентът е станал доста високо и екипи все още се опитват да стигнат до мястото на катастрофата. Според него обаче малкият едномоторен самолет е бил в изправност, въпреки възрастта си.

"Част от пилотите на този тип самолети смятат, че това е като джип, тоест можеш да го караш във всяко време и пренебрегват очевидните препятствия при един такъв полет", добави Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

Според авиационния експерт Ангел Борисов мястото на катастрофата е много трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и не трябва да се отклоняваш от маршрута.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка също може да е причина за инцидента. Пилотът първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София. Трета вероятност може да бъде отказ на двигателя на самолета.

Борисов смята, че пилотът е подценил ситуацията. Той коментира, че е възникнала извънредна ситуация, която го е принудила да снижи машината.

"За мен турболенцията не е нещо, което да го принуди да слезе под нивото на върховете. По-скоро е възможно да е имало проблем с двигателя. Може да е имало и обледенение на управлението", допусна експертът пред bTV.

По думите му този самолет не е пригоден при такива метеорологични условия да изпълнява такива сложни полети.

"Потвърдено е, че регистрацията на самолета е германска. По наша информация той е с български лиценз", коментира още Ангел Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
1
 
! Отговори
С ДВЕ ДУМИ преди 5 години
С ДВЕ ДУМИ КАЗАНО:1.МАКЕДОНЦИТЕ СА ГО ОСТАВИЛИ ДА СИ "ЧУПИ ГЛАВАТА"2.ПИЛОТЪТ СЧИТА ЧЕ Е НЕУЯЗВИМ-ХАРАКТЕРНО ЗА ГРУПА ХОРА СЛЕД 1990 ДОКОПАЛИ ПАРИТЕ НА "СОЦИАЛИЗЪМА"3.ФИЗИЧЕСКИТЕ ЯВЛЕНИЯ НЯМАТ ЦВЕТ И ПАРТИЯ- ВЕРТИКАЛНИТЕ НИЗХОДЯЩИ ВЪЗДУШНИ МАСИ СА ЗАЛЕПИЛИ САМОЛЕТА В ЗЕМЯТА.4.ЖАЛКО ЗА ЖЕНА МУ И ДЕЦАТАНАДМЕННОСТА И ГЛУПОСТА НЯМАТ НИЩО ББЩО С ФИЗИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИВСЕКА ГЛУПОСТ ИМА ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕНА
111
1
 
2
 
! Отговори
МАКЕДОНСКАТА ВИНА преди 5 години
ИНЦИДЕНТЪТ Е НАПЪЛНО ЯСЕН:1.МАКЕДОНТСКИ АВИАЦИОННИ СЛУЖБА НЕКОМПЕТЕНТНО Е РАЗРЕШИЛА ПОЛЕТ ПРИ ОЧЕВИДНИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ ОПАСНИ МЕТЕОРОГИЧНИ УСЛОВИЯ ПО ТЕЖЪК ЗА ТОЗИ КЛАС САМОЛЕТИ МАРШРУТ- КАТАСТРОФАТА Е ПРЕДВИДИМА.2.САМОЛЕТ С МАЛКО ТЕГЛО,ГОЛЯМА АЕРОДИНАМИЧНА ПЛОЩ И СИЛНИ БЪРЗОПРОМЕНЛИВИ ВЕРТИКАЛНИ ВЪДУШНИ ПОТОЦИ3.ЯВНО НЕОПИТЕН САМОНАДЕЯН ПИЛОТ С МАЛЪК СТАЖ4.ОПИТЕН ПИЛОТ С ТАКЪВ САМОЛЕТ НЕ НАВЛИЗА В ТУРБОЛЕНТНА ЗОНА:ИЛИ СЕ ВРЪЩА ИЛИ НАЗЕМНИТЕ ОПЕРАТОРИ ГО ДИРИЖИРАТ В СПОКОЙНА ЗОНАИ ТАКА:ТУРБОЛ
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направи ми впечатление един фактите цитиран в това интервю: полета е продължил почти един час, за което време е изминал само около 70 км при възможна максимална скорост от 300 км/ч. Предположението е, че пилота доста се е лутал.
109
1
 
18
 
! Отговори
PILOT преди 5 години
Лека им пръст на хората . В България хората като имат пари и са над закона ,мислят че са така и със законите на физиката , но уви там приорити няма !
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На не успелите не им пука за успелите... Обратното е вярно, но на 7ма степен.
107
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдбата на бедните е да плюят по богатите.Щом им олеква на нещастниците, нека плюят.
106
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бойко ходи сиЕх какви хубави пътища имахме при БСП. Слънце бяха.София-Бургас - 8 часа
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такъв филм да не му дадат да кацне в Скопие ако е искал. Никой няма право да откаже помощ на бедствуващ самолет. И на записа не говорят с него на македонски. Диспечерът моли друг македонски пилот да повика нашия самолет, защото няма връзка чрез наземната радиостанция. Това е практика, понеже самолетът във въздуха би могъл да има по-пряк радиоконтакт. Иначе никой диспечер не би си позволил да комуникира на език, който не е родния на пилота (освен обоприетият английски)
104
2
 
5
 
! Отговори
Бойко ходи си преди 5 години
Виж си пътищата бе !!! Гробници !!! Само пари за гуми давам
103
1
 
22
 
! Отговори
.rotos преди 5 години
Глупости! За атастрофа на самолет макетата били виновни. Пичината (основната и най-главната) е чесната нейната наличност и човекът, койтоя управляал. Без необходимата квалификация, да качиш целото си семейство и да тръгнеш в бурно време през планинска местност е най-малкото безотговорност и самонадеяност. Бих казал престъпна самонадеяност! (Crirmnal neglejance)
102
1
 
21
 
! Отговори
Един преди 5 години
До sperkoДа бе, няма проблем, ще проявим разбиране, ама разбира се. В момента, в който получим качествени ремонти по улиците, качествени пътища, лачествено здравеопазване, нормално действаща пазарна икономика с конкуренция, прилични доходи, норални условия на труд, работеща пенсионна и здравна система, и т.н. В този момент ще се зарадваме като видим успял бизнесмен с бентли или такъв, който пръска със скъпо шампанско под звуците на Шушана. ЩЕ се радваме и ще ги подравяваме. Ама едва ли ...
101
17
 
15
 
! Отговори
sperko преди 5 години
Какъв е този негативизъм тук? Какво е това обиждане? Засрамете се и се стегнете малко. Един народ сме и живеем в една държава. Недейте да се кълвете като кокошки, а се опитайте да проявите разбиране един към друг - и богати, и бедни. Трябва да се обединим и развием като народ и мислене, а не да тъпчем вечно в калта на омразата и мизерията.
100
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди малко излезе една статия ,че липсват лекарства за болните от левкемия.Защо ли премиера не се е ангажирал лично?Да изпрати екипи да донесат лекарства и каквото е необходимо.Може би защото болните от левкемия не са от Шайката.А и няма как да бъдат от нея.
99
14
 
11
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Най-интересно ми е как едни и същи хора обясняват, как при соца ВСИЧКИ живеели супер, апартаменти, вили, коли, по 15+15 на море и планина БЕЗПЛАТНО (!), а сле малко ти обясняват как сме нямали равен старт.ДГЕ!
98
8
 
4
 
! Отговори
НН преди 5 години
Жалко за семейството! Преди време попаднахме в много силна турбуленция тогава изпитах ужаса,че самолетът ще падне...Възможно ли е това да е причината в този случай?
97
18
 
6
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Не може да се появи един феодал и всички други да мизерстват, и това да ОК. Аз не съм казал, че това е ок.Само че от 10 години насам има средна класа и богати хора, които са почнали от нула. И те са в пъти повече от назначените капиталисти. И да ми обясняваш как нямало равен старт... Аз съм расъл в 8-етажен панелен блок, вярно, семейството ми беше добро, но каква вина имам за това?
96
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно такава информация се появи и другаде. Северномакедонците изглежда са доста скарани с всякакви правила за безопасност,нищо не става от тях. Спомням си и случая с преобърналото се корито в охридското езеро, там пак загинаха доста невинни.И тези имат държава...Бог да прости хората.
95
0
 
20
 
! Отговори
Kiki преди 5 години
Лошото е,че хората които пилотират такива курници на по 30 години си мислят,че карат хипер мега стабилен самолет.А хич не е така.Тея са за хубаво време,отделно доста често на някои от тях спира двигателя по време на полет.Видеа в туба колкото искаш
94
5
 
9
 
! Отговори
Жалко за хората.. преди 5 години
До ДжендюИнтересно, а Вие откъде знаете, че загиналите са "престъпници и убийци"? Бихте ли споделили?
93
8
 
7
 
! Отговори
Джендю преди 5 години
До Жалко за хората..Интересно, как някои хора бързат да прощават на престъпници и убийци... Прошка, но само ако са били добри хора!