Предизборно: ВМРО-ДПМНЕ иска да върне името Република Македония

Промяната на конституционното име станала по насилствен път
11 апр 2019 14:20, Елка Василева
16
Предизборно: ВМРО-ДПМНЕ иска да върне името Република Македония
Християн Мицкоски. Снимка: архив, Reuters

Има възможност да се заличи "Северна" (от името на Република Северна Македония - бел. ред.), гражданите ще решат това на изборите, пише скопският вестник "Вечер".

Гостувайки в ТВ Алсат, председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски директно и конкретно отговори на въпроса: как ще постъпите, ако победите в изборите и получите власт по отношение на спазване или промяна на името Северна Македония като резултат от Преспанския договор.

Мицкоски каза, че промяната на конституционното име се е случила по насилствен път. На следващите парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ ще излезе със своя програма, която между другото касае и този въпрос, а отговорът е конкретен и директен, каза Мицкоски. Той посочи, че ще бъде поискана подкрепата на гражданите за връщане на първоначалното име Република Македония.

Ако на избори получим подкрепа за 80 или повече депутати и осигурим необходимото мнозинство, ние ще извършим промяна на сегашната конституция и ще върнем автентичното име на страната - Република Македония, заявил Мицкоски, цитиран от "Вечер". Той добавил, че това ще бъде решено от гражданите, а ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да получи необходимата подкрепа за този процес.

Кандидатът за президент на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и още 30 политически партии Стево Пендаровски бе на среща с жителите на Йегуновце, където говори за проектите от неговата програма и за целите като върховен командващ. Пендаровски каза, че ако бъде избран за президент, ще се застъпва за модернизация на армията и за осигуряване на европейски условия за македонските войници. Нашата армия вече е част от НАТО. Армията е гарант на суверенитета, независимостта и ненарушимостта на територията на държавата, каза Пендаровски, цитиран от вестник "Вечер".

Правителството осъжда всяка реч на омразата в Република Северна Македония, независимо дали е изразена в социалните медии, на форуми, конгреси или пресконференции, заяви говорителят на правителството Миле Бошняковски. Бошняковски каза това в отговор на въпрос на журналист за изявление на ръководителя на Ислямската религиозна общност в Северна Македония Реис Сулейман Реджепи на церемония по поставянето на основополагащ камък на джамия, пише вестник "Нова Македония", цитиран от БТА. Хелзинкският комитет протестира вчера срещу изявлението на Реджепи, в което той описва македонците като "диви животни" заради липсата на "истинска национална идентичност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Малкият Мук преди 4 години
И ,,черноморска македония'' да ви дадеме,освен албанци и шиптъри,друго няма какво да ни докарате.Та вие имате едно Скопие и пет села около него,и не можете едни избори да вземете,не защото сте по малко от албанците,а зощто се продавате на албанците.Че искате и Пирина, а не искате ли и ,,сирена''немит.
12
8
 
2
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 5 години
Както е тръгнало скоро и ние Пиринска Македония ке се отделиме от балхариа и ке си се присъединиме и обединим със Северна Македония .Амин, дай Боже по-скоро да стане ! Пирин, Вардар, Егей = Обединена Македония.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано,чул те ГОСПОД госпОдине МицКОСКИ,егати фамилиите,сега махат и в-то,а дано ДА СЕ СВЪРШИ ЕДИН ЗА ВИНАГИ С ТОЯ ПСИХОДИСПАНСЕР!Той Ципураки си отива есента а Мицотаки ич не ви люби,като го слушам И нашия евродепутат Ковачев от ГЕРБ последния път как говореше СТЕ НИ ДОШЛИ И НА НАС ДО ГУША!Щом толкова толерантен човек като Ковачев беше побеснял заради въртелите с тая нефелна комисия и безуммията ви,значи сте бита карта ДОРИ И ДА ХИТРУВА ЛИЦЕМЕРНИЯТ СЪРБИКОМУНЯР ЗАЕВ!!
10
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Македония е обречена,независимо дали е Северна,дали е в НАТО или ЕС!До 10 години албанците стават мнозинство и после започва етническо прочистване под благия поглед на Брюксел и Вашингтон.Все пак ще има някаква полза от членството в ЕС-ще има къде да бягат легално.
9
5
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тия са по-малко проsти и от българите...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да го преименуват на Задния двор на България
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Кои сте всички тези "нас" дето насила ви карат да четете нещо, което не ви интересува?
6
11
 
5
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Со кротце со благоразоражени ли сме били?че за какво ни е това въоражение след като сме част от най силния военен алианс и ни пазят от въображаеми врагове?Бг армията и преди нато си беше боса и слаба но не ни е трябвала и не ни трябва и сега по въоражена армия а ни трябват силни икономически механизми и институции за да благоденстваме , тва със нуждата от силната непобедима армия го пробутвай по стар модел на онези от които наследихме бракми и вечно повредени танкове и оборудване(москва)
5
6
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
макета тва с името не ви е проблема спрете да сезанимавате с маловажни неща и се концентрирайте върху съдържателнии смисленни за по добър животдали ще се казваш *** или Гунчо не е важно а важното е съвсем друго и до като се боричкате и бавите в глупости не разбирате колко ценно време губите
4
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям ги за връщане на името Македония!
3
11
 
17
 
! Отговори
Со кротце со благо преди 5 години
И тия завалиите макета със старото име нямат бъдеще и с новото плюс НАТО, не се знае дали не ги чака същото, както стана с нас - пълно разоръжаване и окупация от американски бази. ВМРО ДПМНЕ, ако дойдат съм сигурен, че ще скъсат договорите с България и Гърция, ще бъде интересно, ако спечелят изборите.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остава им да се преименуват на Източна Шиптерия. Има перспектива в дългосрочен план името да се окаже точно
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нас това какво ни касае? Докога ще ни занимавате с проблемите на чужди държави?Да се оправят Ципрас и Заев! Нали Нобел ще им дадат за постиженията с имената на държавите?!