Десетки хиляди сърби скочиха срещу правителството

Това е най-масовият протест от всички до сега
14 апр 2019 11:30, Нели Христова
24
Десетки хиляди сърби скочиха срещу правителството
Снимка: Reuters

"Здравейте уличници, здравейте тъпи пиячи на еспресо, здравейте наемници на Сорос, здравейте неблагодарници, които всеки ден разплакват своя президент, който не спи заради това. Имате ли малко срам, нещо човешко в себе си?“ – започна Трифонович изказването си, като добави: "Леле, колко сте много...“, така актьорът Сергей Трифунович, президент на Движението на свободните граждани (ДСГ) се обърна към събралите се десетки хиляди сърби на антиправителственият протест в Белград. Той е най-масовият от всички до сега, съобщават от Агенция Фокус.

Участниците в съботния протест „Всички като един – 1 от 5 милиона“ в Белград отправиха своите искания към правителството на Сърбия, от което очакват свободен достъп до медиите и договор за честни избори, както и равно участие на правителствените представители и опозицията в Регулаторното тяло за електронните медии, предава скопското електронно издание "МКД“.

Демонстрацията започна в около 15:30 пред Скупщината и продължи с марш до сградата на правителството. Според медиите, пред сръбския парламент са се събрали десетки хиляди, най-много от всички протести досега, които въпреки препятствията за достигане до Белград, са се успели да се стекат от цяла Сърбия.

Представители на културната и обществената сцена се обърнаха към протестиращите,и заявиха, че гражданите "търсят държава от 27 години и бранят достойнството си на улицата“.

"Кълна се, незнам как, но това ще спре тук. Това е нашата последна улица“, каза още Трифунович.
Трифонович подчерта, че „съществото, което е свикнало с липсата на свобода, вече не е човек“.

"Нашата задача е да разширим тази битка за свобода“, каза Трифонович, добавяйки, че "достойнството няма цена“.
Бившият президент на Сърбия Борис Тадич се обърна към събралите се хора, като заяви, че "Вучич е враг на демокрацията. Всеки, който го подкрепя, е враг на демокрацията“. Демонстрантите скандираха "Оставка, оставка“ и "Крадецо Вучич“.

От другата страна още от петък вечерта в сръбския парламент, както и в кметството на Белград и общините се бяха събрали депутати от управляващите партии, за да защитават тези институции от „нападения на насилници“. В сръбския парламент присъстваха и служители на органите на реда.
Няколко публични личности се изказаха на платформата, включително журналиста Сърджан Шкоро и проф. Чедомир Чупич и др.

От речите им и от песнопенията на протестиращите бе изпратено съобщение до президента Александър Вучич да подаде оставка. Същото се изисква и за цялото държавно ръководство. Оставките, свободните и честни избори и свободата на медиите са исканията на опозицията.

На протеста "всички като един – един от пет милиона“ бяха прочетени искания за формиране на обща комисия на властта и опозицията за дефиниране на честни и справедливи условия за провеждане на избори. Избиране на нов състав на Регулаторния орган за електронни медии (РЕМ) и избор на избор на технически и редакторският екип на Радио-телевизия Сърбия и Радио-телевизия Войводина.

Представители на протеста "Един на пет милиона" заявиха, че са готови да разговарят с властите и че в следващите дни ще делегират представители за трите предложени работни групи.
"За да започнем диалога, не само определихме представителите на опозиционните партии, но и представителите на сдруженията", подчертаха от митинга.

Целта на организаторите на протестите е да покажат силата и масата на демонстрациите, както и да привлекат вниманието на международната общественост.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
za Serbia преди 1 месец
В Белград има опит за държавен преврат................или оранжева революция......................нищо ново под слънцето!!!!
Еди масон чичко Сорос дал милиони на едни "умни и красиви момченца и момиченца", които за шепа долари или евро или за една стипендия в западен университет ще продадат майките и бащите си!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Скочиха викаш ... преди 1 месец
... Рипкат си насам-натам
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сорос пръска пари.....
17
2
 
7
 
! Отговори
Сорос преди 1 месец
Консумирайте днес повече от вчера, консумирайте утре повече от днес. Продайте татко си и мама си. Важно е да консумирате.
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха разбрах.Всеки който не обича диктатори назначени от Русия и САЩ е уличник пияч на експресо или слуга на Сорос.Да знаете че ако утре не харесвате Бойко или Нинова същите тъпотии ще кажат за вас.Само дето Сорос специално го крепят именно колониалните губернатори тоест диктатори в марионетните режими на Русия и САЩ и е забавни точно те да говорят кой работи за Сорос, а народа си знае кой и кога сега всичките платени диктатори на САЩ и Русия идва време да си тръгват за Русия и САЩ и така.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А българите си седят на топло и гледат Биг Брадър. Явно няма от какво да се оплакват и живеят доволно и в разкош!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия имат за министър-председател жена-баща, ама иначе не са еврогейове.
13
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
И тия ще оцелеят щом се борат в джунглата.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вучич пусни им Лепа Брена да запее и малко пари от Путин и ще кротуват.
11
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Изток - Москва пълзи със страшна сила Анархията. РФ се разпада. Къде ще пробие границите ще се види тази година.
10
0
 
5
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 1 месец
Последно ТрифОнович или ТрифУнович?
9
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се преговаря с комунисти и русофили е грека, която лигитимира управляващите. Спомнете си кръглата маса в България. Демократичните сили се съгласиха и бяха излъгани с фалшива конституция и готовност за реформи.
Но какво ли ви съветвам да си спомните, българите са безпаметни и паисий го е казал.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 не е късмет, а действие!
7
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите ще ги качат на бобслея и ще ги погубят и тях, както нас ни качиха на бобслея и ни пратиха към ЕС и НАТО и към смъртта.
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на тия Сорос им виновен бе. Смешници пълни. Голяма част от света вече се кланя на заблудите и ги има като религия.
5
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е това е народ! Десетки хиляди!! Не 15 човека с по едно знаме и детето на рамена и да играят хоро пред парламента като нашите тъпаци! Сърбите да викат силно и дано така да събудят заспалите си съседи! Толкова много хора ни правиха показно как се прави! И няма начин да събудят този *** народ! А пък сме най зле от всички, а се държим ще кажеш че всичко ни е наред! Тук правят 15 човека протест, и на другата улица още 15 правят контрапротес! Жалка картинка
4
16
 
21
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Платени клакьори и пореден опит за сръбски майдан, нато иска сърбия да бъде член но докато вучич е на власт това никога няма да стане , сърбите не искат в еврогейския съюз нито пък да са членове на терористична организация която само преди 20 години бомбардираше мирните жители и отрови земята им с обеднен уран
3
3
 
10
 
! Отговори
1, преди 1 месец
ужас!Значи нашия до вчера се прегръщаше с един лигав червей?При това комунист?Ооо,ужас.А непрекъснато говори срещу комунистите и направо ги громи на наша почва.Даже се бори срещу двойните стандарти.Популист,популист,уж бивш комунист.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де такъв късмет и у нас,де.
1
41
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на сърбите!
Най накрая разбраха кой е истинският им враг!
Този лигав червей Вучич,подкрепян от главореза Путин пак ще забъркат поредната гражданска война в Сърбия.
Дано народа има възможността да свали комунистическото правителство и да вкара Сърбия в Европа а не в лапите на азиатските варвари!