Пендаровски: Размяна на хора и територии на Балканите? Анахронично е!

Кандидатът за президент на Република Северна Македония пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 4 май 2019 15:37 | 4 май 2019 09:36, Екип на Bloomberg
27

Северна Македония ще стане тридесетият член на НАТО на срещата на върха в Лондон през декември. Това каза Стево Пендаровски, кандидат за президент на Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria. На 5 май, неделя в съседната страна ще се състои вторият тур от президентските избори.

"Ще търсим подкрепа от България като по-стар член на ЕС и НАТО. Влиянието е само положително от договора между София и Скопие. Освен Северна Македония никоя друга страна в региона не произвежда позитивни новини", каза Пендаровски.

Само добри неща произлизат от договора между София и Скопие, заяви той.

Оптимист съм, че Историческата комисия между София и Скопие ще завърши успешно своята работа, отбеляза Пендаровски.

"Политиканстването ще бъде оставено настрана и ще се разговаря с аргументи, опирайки се на документи от архивите. И съм убеден, че ключовият акцент от договора ни ще бъде осъществен", заяви кандитатът за президент.

Анахронично е да се говори за размяна на хора и територии на Балканите, категоричен е той.

"По ирония на съдбата ВМРО-ДПМНЕ, която исторически винаги е била свързана със София и през 90-те се обявяваше за подобряване на отношенията между двете страни, днес е твърдо против", каза Пендаровски.

Ако тази партия победи не само на президентските, но и на парламентарните избори, ще има ново напрежение в отношенията между Северна Македония и България, смята Пендаровски. За съжаление, икономическите отношения между двете страни изостават, каза гостът.

Във видео материала можете да видите целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Решил е да се хареса, затова приказва това, което очакват да чуят от него. Какво му е хубавото сърби да живеят в Косово, а албанци - в Сърбия. И за едните, и за другите ще е по-добре ако тези територии се разменят. Но за големият брат отвъд океана е по добре на балканите да има постоянни конфликти - така се слага чатала на врата и на едните, и на другите.
18
4
 
12
 
! Отговори
Мегачеп преди 4 години
"Ще търсим подкрепа от България като по-стар член на ЕС и НАТО"Ще намерите само по-стария член. Наречен още Дедовия.
17
5
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Дамаме Кюстендилско барабар с черешите и ромите за Струмишко. Навит ли си Пендаровски?
16
1
 
25
 
! Отговори
дон преди 4 години
Скъпи дружета, северомакедонски и скопски или скопени гов...на,пътят към София вие отдавна го затворихте.За вас е отворен само пътят към Прищина.Бъдете честити там.Обрязването,освен задължитено,надявам се ще е и безплатно.Продължавайте да плюете Майка България .Това също е безплатно,но цената ,която ще платят децата ви ще е висока,ще ви проклинат до края на света
15
7
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Скопската ВМРО е проект на сръбските служби а софийската ВМРО отдавна е слугинаж на руските
14
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България, ако иска да съществува, трябва да се отърси от всичко руско-азиатско, както се опитват да сторят украинците. България трябва да се върне към старите си ценности от времето на Царя и на хора като Буров - труд, спестовност, учение и здрав разум. А руските агенти, които развращават народа и ни позорят пред света, трябва да изчезнат физически.
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албанците са сериозно племе, бил съм командировка с албанци и бяха стегнати и компетентни. Македонците са смачкани от сръбското робство, направо са като бели ***, свиват се и си траят. Сърбите се перчат с някаква отминала слава, говорят на висок глас като селяни. Но най-големите *** са руснаци и след тях българи. Все недоволни, все скандалджии и тарикати и накрая се напият и станат за резил. Просия и България в най-голяма степен са засегнати от унищожението на аристокрацията си.
12
9
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
По ирония на съдбата мнозинството Българи както и Мекедонци също са срещу членството в агресивния военен блок НАТО. Дано този Агент не стане Президент.
11
10
 
11
 
! Отговори
ЛИЧНИ ВПЕЧЕТЛЕНИЯ преди 4 години
Преди дни на паркинг в Метеора /Гърция/. До нашите 25-годишни автобуси паркираха 2 нови Мерцедеса с албанска регистрация. Слязоха млади и учудващо спретнато и модерно облечени млади хора. След време и пушене на цигари в близост, последва разговор на приличен английски /от тяхна страна/. Бяха от малко градче, но с чувство за вътрешно достойнство и увереност. Знаеха доста за света. Чак трудно е да приемеш разликата с чалгаризираната и разлигавена младеж по другите балкански държави.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония произвеждала позитивни новини?!За колективния запад, Пиндостан и отан произвежда.След като влезе, макетата с ужас ще разберат, че първо МВФ ще им набута принудително многомилиарден кредит, второ ще ги снабдят с пиндостански таралясници за няколко милиарда и трето, четвърто и тн - отан ще ги постриже с 2, 3, 4, 5%.
9
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни приказки, бъдещето е на албанците - едновременно древен и млад народ, силно мотивиран и мобилизиран. Успяха да сринат Югославия, тогава когато и изтока и запада бяха зад нея. Държавотворен народ, без никакви сантименти и скрупули. Веднага щом косоварите се почувстваха независими, биха шута на всички роми, макар и те да бяха мюсюлмани. Без да се съобразяват ни с толерантност, ни с мулти култи, нито с нещо друго.
8
8
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Викаш: "да търсят подкрепа от Албания - мекерета! ***. ще бъдат асимилирани до няколко години напълно"Ама не правиш сметка че ние също ще бъдем асимилирани от малцинствата до няколко десетилетия. Не случайно даже се чува южна България да се препише на Турция.
7
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
по-добре да разменяте преди да са се развъдили толкова много, че да няма никакъв смисъл от нищо.......
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да търсят подкрепа от Албания - мекерета! ***. ще бъдат асимилирани до няколко години напълно. вижте само албанските знамена, които са навсякъде - по къщи, сгради, градове, села. ще търсят под вола теле, ама ще намерят само мъдурите
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този евроатланти скоро ще си купи тризонет с тераса.
4
8
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
Дръпнахме си Македония ! ФАКТ ! Оставете терасите за момент на страна и посетете тази земя. Ще си я познаете ;-)
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде с албанците сега си живейте и не се оплаквайте. Предатели неблагодарни!
2
3
 
18
 
! Отговори
Нане преди 4 години
При сегашната политика в еуропейският съюз...макетата до три години ги виждам, пак да бягат към Родината си!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щял бил да търси подкрепа от България....С какви очи? Каквото беше - беше! Да се оправят сами и да са мислили преди да се отделят от България.