Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ

Светият отец благодари на Бог за енергията, която му дава
8 май 2019 08:53, Елка Василева
88
Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на връщане към Ватикана след тридневното апостолическо пътуване в България и Северна Македония, пише изданието "Ватикан нюз". Той говори за отношенията с православната църква и за тайната на собствената му сила и енергия.

На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току-що е посетил, той отвърна: "Те са две напълно различни страни". България, обясни той, е държава с вековни традиции, а Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има "млад народ".

Още по темата

Той каза, че и в България, и в Северна Македония, православни християни, католици и мюсюлмани живеят заедно. Той изрази задоволство от добрите отношения между хората от различните вероизповедания в двете страни и се възхити от проявяваното уважение към разнообразието и зачитането на човешките права, пише БТА.

Журналист попита папата откъде черпи енергията и силата, необходими за пътуванията и работата му. Той отвърна, че това е "дар от Бога", но призна, че след това се чувства изморен. "Не се изморявам от пътуването. Но след това се чувствам изморен. Мисля, че Бог ми дава сила. Моля Господ да вярвам, да му служа, моля го тези пътувания да не са туризъм. И освен това . . . работата ми не е толкова тежка!"

Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания

На въпрос за отношенията с православната църква папа Франциск подчерта, че като цяло те са добри и че има добра воля. Той нарече православните патриарси братя и Божии хора. "Мога да кажа, че сме братя, защото не можем да се прекланяме пред Светата троица, ако не си подадем ръце като братя", каза папата, цитиран от "Ватикан нюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са млад народ.Македонците обаче са още по-млад народ от американците!А "античките македонци" са мъртъв народ - толкова стар народ, че отдавна е умрял!Античките римляни са по-млади, макар че и те са също толкова мъртви.Италианците просто са ги наследили.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посещенията на папата имат повече ПОЛИТИЧЕСКИ ХАРАКТЕР. Папата е висш чиновникна глобалния световен елит.
51
8
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Хората в България, Източна Сърбия, Македония, Хърватско имат един и същ произход наследен най-много от Пра-Българите, които са били велик народ. Една част от Българското племе е била на Волждката митница на пътя на коприната от Самарканд. Втората част от Българското племе се е заделила на Дунавската митница на пътя на коприната от Константинопол. Третата част е контролирала Централно Европейската митница на пътя през Венеция.
50
6
 
8
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
ДА поздравим Великата СЛАвяно Българска империя създадена лично от Светия дух след исключително жестока вражеска инвазия тн BLack dead убила особенно жестоко над 100 000 000 човека 6 век.Поздравявам всички вкл Българи Македонци Срби Хървати словенци словаци Чехи Беларуси ,Украинци,Руснаци ,Поляци с МНогая лета на Борис Христов -
49
12
 
22
 
! Отговори
Разединител преди 4 години
Вижте защо е настъпила схизмата, преди да ни пробутвате този еретик. Стига с това обединяване. Наобединявахме се достатъчно с джендърски съюзи, сега и този ни се натресе.
48
2
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Море, они са праве ***, но се малце шиптаромакедонеят
47
3
 
6
 
! Отговори
за любознателните преди 4 години
От 1966 г. до 1979 г. Централно африканската република се управлява от император Жан Бедел Бокаса. При официалните си посещения в други държави той носел със себе си консерви от човешкото месо. Личният му готвач му готвел ястия от лидерите на опозицията, а веднъж той дал вечеря на своите министри, нахранвайки ги с гоздба от един от членовете на кабинета, който имал глупостта с нещо да не угоди на диктатора. Поданиците си той наказвал с отрязване на уши и ръце или ги хвърлял на крокодилите и лъвовете
46
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз така и не можах да разбера Александър Македонски българин ли е и защо са му викали Македонски и така е изсвестен по цял свят. Защо не Александър Български например.
45
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината за съжаление е една! Във всяко посещение на когото и където и да било.Има само и единствено политически цели! Българите се радваха на факта.Че просто папата беше тук.А той дошъл с ясната мисия.Да ни убеди.Да приемем бежанците! България.Не е католическа религия! И въпреки всичко.Топло посрещнахме папата. Аз бих попитал Папата.Защо не "работи".За връщане на бежанците.По родните им места??? Войните приключиха. А Европа.Не желае заселването на бежанци в Европа! Те са бъдещи проблеми !
44
12
 
4
 
! Отговори
Команиз патреот преди 4 години
Абе какво ни занимавате с папата?Русия не е ли измислила ново оръжие за унищожението на света?Мина цяла седмица без такава новина.Сигурно са намислили нещо голямо този път!
43
2
 
27
 
! Отговори
? преди 4 години
Борисов и Цветанов отишли на сафари в Африка. Преди да се приберат, Цв. Цв. получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова двамата останали в Африка, а в самолета качили един негро и една мамунка. На летището в София Екатерина Захариева посрещнала самолета. Като видяла от самолета да слизат *** и мамуната, тя рекла на ***:- Божичкооо, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цветан Цветанов, нямаше да ви позная!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонските това него споменават, но споменават позитивните приказки за тях от самолета.
41
1
 
13
 
! Отговори
! преди 4 години
Борисов и Цветанов отишли на сафари в Африка. Преди да се приберат, Цв. Цв. получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова двамата останали в Африка, а в самолета качили един *** и една ***. На летището в София Екатерина Захариева посрещнала самолета. Като видяла от самолета да слизат *** и ***, тя рекла на ***:- Божичкооо, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цветан Цветанов, нямаше да ви позная!
40
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папа Франциск е велик!Никой не би могъл да каже нещо по-смислено и вярно от това.Северна Македония има вековни традиции като България, обаче млад народ.Това слага край на легендата за "античкия македонски народ".Дипломатично, не вулгарно, но точно и директно без увъртания.
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 42В Германия две трети от християните са протестанти, католиците са малко.Нищо не му пречи да отиде в Германия, но протестантите са по-малко податливи на католическо влияние от източноправославните.Бая ще се озори.
38
4
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Лелеееее! Тоя папата нищо не знае! Македонците са майката на всички народи! Млади сме всички останали. Те произхождат от реброто на Адам.
37
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папта да ходи да си оправя Педофлите в Германия че бройката гъмжи нагоре
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "Данчо от Елин Пелин" (номер 20)Данчо, уверявам те, че папа Франциск бая се е поразходил, още на млади години.Смятай, след като е роден в Буенос Айрес що чудеса е видял там, София нищо не е!В Бразилия такива бордеи има, че ум да ти зайде, София ще ти се види като Шангри Ла!Там знаеш ли, че полицията е мафиотска организация сама по себе си?Наркотици, оръжия, поръчкови убийства - всичко това е полицейски бизнес.На краставичар краставици ли ще продаваш?
35
18
 
1
 
! Отговори
Зелка Крадливата преди 4 години
Аве Папата ние сме насила християнизирани какво идваш да ни гледаш сеира , дали не сме подали на вярата дето са ни я вкарали Византия , пише си в Уикипедия за Борис 1 под Покръстването как българите са стнали християни през 866 г , аре бягай , корабче минава ли
34
9
 
15
 
! Отговори
Команиз патреот преди 4 години
Македония е най-старата държава във вселената след Русия и Кирил и Методий са преписали азбуката, която е създадена в района на Охрид.Тоя папата какво разбира?