Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ

Светият отец благодари на Бог за енергията, която му дава
8 май 2019 08:53, Елка Василева
88
Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на връщане към Ватикана след тридневното апостолическо пътуване в България и Северна Македония, пише изданието "Ватикан нюз". Той говори за отношенията с православната църква и за тайната на собствената му сила и енергия.

На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току-що е посетил, той отвърна: "Те са две напълно различни страни". България, обясни той, е държава с вековни традиции, а Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има "млад народ".

Още по темата

Той каза, че и в България, и в Северна Македония, православни християни, католици и мюсюлмани живеят заедно. Той изрази задоволство от добрите отношения между хората от различните вероизповедания в двете страни и се възхити от проявяваното уважение към разнообразието и зачитането на човешките права, пише БТА.

Журналист попита папата откъде черпи енергията и силата, необходими за пътуванията и работата му. Той отвърна, че това е "дар от Бога", но призна, че след това се чувства изморен. "Не се изморявам от пътуването. Но след това се чувствам изморен. Мисля, че Бог ми дава сила. Моля Господ да вярвам, да му служа, моля го тези пътувания да не са туризъм. И освен това . . . работата ми не е толкова тежка!"

Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания

На въпрос за отношенията с православната църква папа Франциск подчерта, че като цяло те са добри и че има добра воля. Той нарече православните патриарси братя и Божии хора. "Мога да кажа, че сме братя, защото не можем да се прекланяме пред Светата троица, ако не си подадем ръце като братя", каза папата, цитиран от "Ватикан нюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Република Македония (Се-Ре-Ме) е мост между Изтока и Запада. България е крепост. В това е голямата разлика.
12
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православния духовен глава патриарха има дворец, вила в Швейцария, луксозен апартамент и яхта. А католическия духовен глава папата живее в 50 кв. апартамент.
11
8
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
в българия количката му беше със стъкло а в македония беше сваленокакъв е извода
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриарх Кирил е известен с луксозния си начин на живот като негови лични собствености според руските медии са дворец в Геленджик, вила в Швейцария, яхта и луксозен апартамент в близост до Кремъл. По време на проповед на 20 март 2016 г. Патриарх Кирил заявява, че човешките права са новата ерес, както и че трябва да се борим против опитите да се утвърди правото на човека да прави, какъвто пожелае избор.Очевидно имаме доста различия православни и католици. Дори и начина на живот.
9
20
 
5
 
! Отговори
Sol Invictus преди 4 години
Древните македонци са нямали папа, а са почитали Александър Велики като жив бог. Да живее непобедимото слънце!
8
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесвам аржентинските филми. Изумително е, че аржентинци и българи много си приличат. Винаги ми е изглеждало странно и необяснимо. Гледайки папата и питах същото чувство. Много по- близък го почувствах от всякакви патриарси. Харесаха ми думите му, че светостта не те прави слаб човек.
7
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Журналист попита папата откъде черпи енергията и силата, необходими за пътуванията и работата му. Той отвърна, че това е "дар от Бога""То една "работа", то една "енергия" хабиш за нея...
6
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1"Те са две напълно различни страни"....да АМА НЕ---абе като им гледах тяхното зле подготвено и видимо напрегнато посрещане ... папата е прав.абе нека са си различни бе ... защо искаш да ги вкараш в кюпа на "братушкането", също като раССия към украйна ... това НЕ е конструктивно... а украйна е "майка" днешна раССия, но НЕ е рассия!нека са си самостотелни ...а и имат малко по-различен манталитет от българина ...
5
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриарх Кирил Гундяев е истинския български духовен водач. Аз нито признавам неофит нито пък папата еретик.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е пропуск на дипломацията ни, да запознаят Ватикана защо македонците са млад народ или може би папата много добре знае, но такива са реалностите на съвремието... :(Народ създаден от Чичко Сталин!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се изморявам от пътуването. Но след това се чувствам изморен---много просто бе, хорхе - докато си "на турне", тялото е максимално групирано, максимално мобилизирано "за защита" от голямата чужда енергия (положителна или отрицателна) която срещаш и това групиране подитска вътрешните сетива ... в момента в който "агресията на чуждана енергия" свърши, настъпва отпускане на "защитата" и на преден план избива това, което е било потискано - умората и отегчението..май си прекалено земен, попе )
2
41
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Khan Аспарух се е родил 1000 години след Филип Александър Македонски. Само това казва кой е по древен народ....държава. Лъжем себе си...Историята не е детски приказки.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току-що е посетил, той отвърна: "Те са две напълно различни страни"....да АМА НЕ : )