В Румъния ДДС за земеделските продукти става 5%

Това ще улесни достъпът на румънците до тях
14 май 2019 19:50, Елка Василева
25
В Румъния ДДС за земеделските продукти става 5%
Снимка: архив, Reuters

Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на днешното си заседание извънредно постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9 на 5 процента за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес.

"Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5 процента за доставката на тези категории храни - съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от министерството на земеделието. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни", заяви Дънчила в началото на правителственото заседание.

Миналата седмица Аджерпрес съобщи, че намаляването на ДДС от 9 на 5 процента на традиционните и био продукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи (еврото се разменя за 4,76 леи) през следващите четири години, като спадът на приходите се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г., пише БТА.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1 процента от пълнолетните хора са били затлъстели през 2014 г. в сравнение със 7,9 процента през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19 процента, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9 процента (за храни, лекарства, протези, ортопедични продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване) и 5 процента (за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Traiasca RomaniaТе не са имали заводи та да ги развалят.Ако мислиш, че пародиите на завод от съвеЦко време стават за нещо значи не си вред с главата.И ако искаш да знаеш, Рено дойдоха първо у нас за да възстановят Булгаррено, но другаря Виденов ги изгони, също както изгони Роувър и БМВ.За БМВ много малко хора знаят!
21
0
 
1
 
! Отговори
Traiasca Romania преди 4 години
Румъните са хубави комши. По читави са от булгарете, щото не си разпиляха държавата. Не си развалиха заводите Дачия. Ще купуваме от тях по евтино , а в Южна България да си купуват от гърците узо и от турците домати за салатка.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Тук всеки начислява каквото си иска. На цигарите какво им начислиха? Вчера ги вдигнаха с 20 ст.Не с 20ст. с 2лв да ви ги вдигнат!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСТАПМислим, мислим!Няма да гласуваме за БСП!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четейки по долу някои коментари с огромно одобрение , че при 20% и при 5 % цените ще са едни и същи достигнах до извода , че и 20 % ни е малко .
17
2
 
8
 
! Отговори
Резюме преди 4 години
Прочетете пак!9% - за храни и лекарства5% - за книги и учебнициСравнете - 20% за всичко!САМО ГЕРБ !СТАБИЛНОСТ И ОСТАВКИ
16
0
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Храна и лекарства под 10% ДДС. Помогнете на хората да харчат повече, като намалите цените. Нека луксозните стоки да са с високо ДДС, това е толкова елементарно. Но нали трябва да се *** като за последно.
15
0
 
18
 
! Отговори
силистра преди 4 години
Минималната заплата ш Румъния сега е 450 евро а тука е 560лв
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шматкаТук всеки начислява каквото си иска. На цигарите какво им начислиха? Вчера ги вдигнаха с 20 ст.Нещо, някой написа ли?
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми те и Германците щот са много бедни, при тях хран. продукти се облагат с 7%.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Русе. То и до сега купувахме от Румъния евтино и истинско сирене, мляко и кашказал, но сега ще е още по-евтино. А уж сме в един ЕС.
11
3
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Чудно ми е защо след като търговците по сергиите не начисляват ДДС цените им са по високи от тези в супермаркетите.
10
2
 
19
 
! Отговори
wqw преди 4 години
при нас и да се намали ДДС-то, цените ще паднат за месец два и пак нагоре. Резултат.. по-малко пари в бюджета и по-голям марж за търговеца.
9
3
 
14
 
! Отговори
ист преди 4 години
ДДС се намалява, цената остава.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Привет от Силистра Блока ни е на 30 метра от граничната бразда , от другата страна румънците гледат стотици декари грозде .. евтино
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък ние си плащаме 20%, кога ще ни стигнат румънците, кво е това 5
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще ги стигнем Румънците и отговор не искам. БГ е номер 1 държава в света с намаляващо население, придимно имигриращи. Хора спасявайте се, още не е късно. Прочетете доклада на ОН онлайн за България през 2050г, ще ви се завия свят каква мизерия се предвижда.Сомалия пасти да яде, БГ най-бедни в ЕС а скоро и Европа и Азия.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук и 1% да стане ДДС-то, пак ще има кой да "напомпи" цените и пак ще охлаждате таратора!
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо исках да кажа за петте процента Браво!Умно! Като прочетох че пада от 9% зяпнах.Е, нашите ни дерат яко, брат!
3
41
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Внимавайте какво си пожелавате!Първо хубаво вижте какво правителство има в Румъния!Благодарение на техните социалисти сега Румъния толкова изостана, че чак България им е за пример...Ако такова правителство дойде на власт в България, това ще е краят!