Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?

Страната ни е смятана за политическо и икономическо плашило
17 май 2019 15:20, Елка Василева
111
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Снимка: архив, Reuters

България и Румъния от години са една от постоянните обсесии на онези, които оценяват мястото на Хърватия в рамките на ЕС. В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация, пише хърватския вестник „Ютарни лист“.

„Надминаха ни всички освен Румъния и България“ - това изречение периодично се повтаряше във всички анализи на провала на неуспеха на хърватския преход, често със забележката, че процесът на присъединяване на Хърватия в ЕС се е проточил точно заради лошия опит с присъединяването на тези две държави“, се казва в материала.

Припомня се, че рядко някой в Хърватия „е споменавал, че румънската държава например има 20 милиона души население, има държавна традиция и значителни природни ресурси, които рано или късно ще се използват икономически. Когато през 2016 г. Румъния надмина Хърватия по покупателна способност, последва нов цикъл на фрустрации“, пише хърватският вестник.

„По пътя към европейското дъно ни остана само България, но нереално оценявана, без никой например да спомене, че публичният дълг на тази държава е три пъти по-нисък от хърватския. Но тъй като в Хърватия България буди интерес само и единствено като политическо и икономическо плашило, интересът към много показателни сравнения между двете държави, каквито съществуват, е много нисък“, пише в материала.

Текстът по-нататък подробно запознава читателите с избухналия в България „Апартаментгейт“.

„Какъв ще бъде крайният изход от скандала все още не се знае, но за читателите в Хърватия този въпрос е не толкова важен, колкото сравнението между случващото се в България и случващото се в Хърватия. Български управляващи политици са придобили скъпи недвижими имоти на цени, които са недостъпни за обикновените граждани, а служителят, отговарящ за борба с корупцията, е вписал в имуществената си декларация значително по-ниска от реалната стойност на свой имот. Сходството с текущите случаи с вицепремиера на Хърватия /Томислав Толушич, който е декларирал много по-малка квадратура на своя къща/ и министъра на държавното имущество /Горан Марич, закупил си вила на много по-ниска цена от строителя/ е очевидно.

Но българските официални представители, замесени в аферата, подадоха оставки и се разследват. Сходството със събитията в Хърватия свършва дотук. Налага се ключовият въпрос: с такива сходства и разлики колко още ще можем да говорим /в Хърватия/, че са ни задминали всички освен България?“, заключава авторът на материала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно от хърватите нямакакво да се обиждаме и съм сигурен, че ако не дойдат на власт комунистите - до 10 години ще сме по-добре от Гърция и Хърватска!
38
6
 
19
 
! Отговори
До анонимен 30 преди 4 години
Пропусна само да кажеш че цените там са същите като у нас и за това русенските молове фалираха-румънските клиенти така и не дойдоха. Ааа, щях да забравя-горивото им е малко по-евтино от нашето. Предполагам заради по-ниските акциз. ДДС-то им също е по-ниско. А и винетките са по-евтини от нашите, макар че пътищата им са си европейски, а не лунен пейзаж.
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе професоре , данъците в Румъния не са високи , прочети горната статия , пише че НАМАЛЯТ ддс от 9% на 5% процента за земеделските продукти . 20% в Бг. та кой е прекараният сега ?
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо Кроация да уточни какво и е името. Щото в самото хърватско има разделение по въпроса.
35
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт в че България и Румъния правят огромни крачки напред и това събуди злобата в мн страни. Нас ни приемаха, като изостанала соц провинция , която става само за подигравка. Но ето че нещата се обърнаха. България в водеща в дигиталните услуги , туризма и цените на живот в Европа. Член на Нато и ЕС .Румъния има огромен потенциал за индустриална икономика - население, газ, заводи и тн. България и Румъния трябва са си помагат , защото никой не ни мисли хубавото.
34
5
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Питат ли ме дей земята,на Балкански кръстопът,общинари депутати,де не спират да крадат.Тамо аз ще отговоря -Тук корупция вирей.И с цени все по-високи,много тежко се живей.Българийо, крадоха те,поколения наред !Знам, нещата ще оправи,нов режим на Пиночет.
33
10
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
"Oфициaлнaтa cтaтиcтиĸa, цитиpaнa oт мecтния Rоmаnа ndеr, пoĸaзвa, чe cpeднoтo нeтнo възнaгpaждeниe в ceвepнaтa ни cъceдĸa e дocтигнaлo 2708 лeи или 576 eвpo пpeз юли пpи бpyтнo тaĸaвa oт 4510 лeи или 969 eвpo.Cпopeд пocлeднитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт в Бългapия в ĸpaя нa втopoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa cpeднaтa paбoтнa зaплaтa y нac e в paзмep нa 1125 лeвa или мaлĸo нaд 575 eвpo."ВАЖНО-данъците в румъния са по-високи! Та кой е с по-високи доходи, а?
32
12
 
17
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Ще стане още по страшно когато организирана престъпна група Герб слезе от власт, трябва да връщаме милиарди заеми, а почти всико в държавата е пред фалит.
31
13
 
31
 
! Отговори
КроацианскиКомплекси преди 4 години
Имате ли представа каква е репутацията на Хърватско в Сърбия, Босна -сръбски и мюсулмански региони, Словения,Черна гора? Тръгнали с нас да се заяждат, при положение,че ние проблем с тях нямаме, а те като комплексари се сравняват с нас, при положение,че имат тежки проблеми със всичките си съседи. Ало Кроация, я да си знаеш мястото!
30
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Средната работна заплата в Румъния е 4532 лей, това е за първото тримесечие на тази година, което е малко над 1000 евро, в Букурещ средната заплата е 6624 лей, което около 1500 евро, мисля повече е излишно да се коментира, а само преди 10-ина години статистиката беше изцяло в наша полза
29
9
 
24
 
! Отговори
Чети преди 4 години
До до 13Първо София не е България, второ 1600 лв в София за кое стигат по-напред. Ако имаш дете, още по-малко:2/3 от децата не стигат до държавна градина, само таксата на частната ти е 600-700 лв., като сложиш допълнителни занимания ще станат още 200. Храна минимум 400-500 лв. на месец, ако си под наем 600-700 лв. и режийни още поне 200-300 лв. За колата имаш годишен разход от поне 3000 лв., разпределен по месеци още 250 лв. на месец. И ти си човек трябва да заведеш жената някъде с децата...
28
19
 
31
 
! Отговори
КР преди 4 години
Хърватско е същата мизерна държава, както си беше и преди. Цените - нереално високи, абсолютно нереално и без никакво покритие самочувствие. Мразени от всичките си съседи на Балканите и с право! Да не ми говорят те за България как е, а да се погледнат колко са нахални, безочливи и нагли! Техните курорти са много по-скапани от нашите, а природата ни е също по-хубава от тяхната!
27
6
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Лъжеш. Приемането на еврото ще е по сегашния курс.
26
2
 
19
 
! Отговори
да напомним преди 4 години
Да напомним, как преди 1989г хърватите пътуваха свободно-Тито не беше забранил на югославяните да пътуват, и хърватките посещаваха австрийските зимни курорти, и се връщаха с добри парички...
25
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едни 10 процента от живеещите в България, които изпитват върховно удоволствие да оплюват родината ни и също така да величаят Русия, но колкото и да са шумни животът върви напред!
24
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България предстои още да деградира. Като влезем в чакалнята за еврото ще ни разкачат от валутния борд и се връщаме отново в 90-те когато беше по-евтино да се облепят стените с пари отколкото с тапети. Искам да напомня че в подобни кризисни времена шепа богаташи стават още по-богати докато народа страда.
23
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 февр. 2017 - Евростат България остава недостижима на дъното по най-ниски минимални заплати в рамките на Европейския съюз, въпреки увеличението на най-ниските възнаграждения
22
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма не прощава, но България ще пребъде!
21
7
 
22
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Дори и да е вярно това, което хърватите казват, те нямат право да говорят така. Но каква ли е чудното, балкански синдром, гледаме на другия в канчето и винаги е по-добре Вуте да е зле, отколкото аз да съм добре. Да, наистина не сме добре, на дъното сме, ама точно пък хървати да ни го казват, ай молАВи Съ. Идете и ги вижте в Германия какви са мизерници и как продават коли по автоморгите, и как лъжат.
20
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фактите са си факти, помня когато България кандидатстваше за ЕС, и когато ни сложиха в една група с Румъния, тогава всички се дразнехме от факта че сме с една група с Румъния, по това време тя изоставаше знаачително от нас, и по инвестиции, и по финансова стабилност и по доходи, а сега вече 12 години след приеманието ни Румъния ни изпреварва по абсолютно всички показатели