Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?

Страната ни е смятана за политическо и икономическо плашило
17 май 2019 15:20, Елка Василева
111
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Снимка: архив, Reuters

България и Румъния от години са една от постоянните обсесии на онези, които оценяват мястото на Хърватия в рамките на ЕС. В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация, пише хърватския вестник „Ютарни лист“.

„Надминаха ни всички освен Румъния и България“ - това изречение периодично се повтаряше във всички анализи на провала на неуспеха на хърватския преход, често със забележката, че процесът на присъединяване на Хърватия в ЕС се е проточил точно заради лошия опит с присъединяването на тези две държави“, се казва в материала.

Припомня се, че рядко някой в Хърватия „е споменавал, че румънската държава например има 20 милиона души население, има държавна традиция и значителни природни ресурси, които рано или късно ще се използват икономически. Когато през 2016 г. Румъния надмина Хърватия по покупателна способност, последва нов цикъл на фрустрации“, пише хърватският вестник.

„По пътя към европейското дъно ни остана само България, но нереално оценявана, без никой например да спомене, че публичният дълг на тази държава е три пъти по-нисък от хърватския. Но тъй като в Хърватия България буди интерес само и единствено като политическо и икономическо плашило, интересът към много показателни сравнения между двете държави, каквито съществуват, е много нисък“, пише в материала.

Текстът по-нататък подробно запознава читателите с избухналия в България „Апартаментгейт“.

„Какъв ще бъде крайният изход от скандала все още не се знае, но за читателите в Хърватия този въпрос е не толкова важен, колкото сравнението между случващото се в България и случващото се в Хърватия. Български управляващи политици са придобили скъпи недвижими имоти на цени, които са недостъпни за обикновените граждани, а служителят, отговарящ за борба с корупцията, е вписал в имуществената си декларация значително по-ниска от реалната стойност на свой имот. Сходството с текущите случаи с вицепремиера на Хърватия /Томислав Толушич, който е декларирал много по-малка квадратура на своя къща/ и министъра на държавното имущество /Горан Марич, закупил си вила на много по-ниска цена от строителя/ е очевидно.

Но българските официални представители, замесени в аферата, подадоха оставки и се разследват. Сходството със събитията в Хърватия свършва дотук. Налага се ключовият въпрос: с такива сходства и разлики колко още ще можем да говорим /в Хърватия/, че са ни задминали всички освен България?“, заключава авторът на материала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
25
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Лъжеш. За сведение заплатата в Букурещ е по-ниска от средната работна заплата в София. А румънците имат късмет да имат нефт, и пак са по-назад от нас. Отиди с влак до Крайова(има влак София -Крайова) да видиш значението на думата бедност в румънския югозапад. Българския Северозапад е доста по-добре(въпреки,че е западащ регион) в сравнение с района Кълараш-Крайова.
18
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хърватия ги плашат с ще станем като България територията на Боко ефенди.
17
27
 
23
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
България не е бедна държава. Средната работна заплата в София вече е 1600 лв-това са 1000 долара. Само от началото на година ръстът на БВП е 4 процента, а не сме минали и средата на годината. И за сведение ЛЪЖЕШ ,че фондовете спират от 2020г. Тогава почва нов програмен период с нови фондове. България върви уверено напред, имахме старт от задна позиция през 1989г заради комунизмът, напомням,че по времетото на Тито Югославяните пътуваха свободно. Хърватките ходеха за пари до Австрия, и преди 1989
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kide sa trugnali v Mizeristana da mi sravnyavat krasotata cyala chistota i hubost Hirvatiya s kochinata bg
15
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния и Хърватия са на светлинни години пред нас. И дума не може да става да се сравняваме с тях....
14
9
 
19
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Да не се притесняват, ние вървим в обратната посока
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са защото ! - правим нов път с нов асфалт а канавката крива , бордюра и той като развълнувано море , тротоара с нови АМА разлепени плочки и като завали дъжд те е страх да стъпиш щото ще се опръскаш с кал.Ние или не можем да правим нищо като хората или не искаме ? - да се чуди човек .
12
16
 
17
 
! Отговори
Кръстьо Перушки преди 4 години
бyлгaриcтан е копанарска "държава"!
11
20
 
26
 
! Отговори
преди 4 години
Външен дълг на Хърватско-108 процента от БВП.Да не коментираме, че нямат право да са в ЕС защото имат тежък граничен спор със Словения, а в ЕС не се приемат държави с неуредени граници.Хърватско е държава с огромни проблеми, незараснали рани от войната, и да не коментират България-България е на светлинни години пред Хърватско(държава ,без какъвто и да е авторитет).
10
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватска е перлата на Адриатика бе, католическо кралство, което не е падало под робство, Дубровник е популярен колкото Ница или Монако, намира се на две крачки от Виена. Къде изобщо сте тръгнали да се сравнявате!
9
10
 
27
 
! Отговори
източник преди 4 години
За всички балканци е характерно да се присмиват на съседа, но обикновено важи поговорката "Присмял се хърбел на щърбел"
8
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов да чете какво мисля за управляваната от него страна не да обикаля магистралите.
7
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В абсолютно всички европейски и американски медии, при всяко едно споменаване на България независимо по какъв повод, задължително фигурира етикета "най-бедната стана в ЕС".
6
12
 
39
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Не само Хърватия, цяла Европа ни се присмива и на премиера карикатура!
5
13
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Много моллаа,първо...анадолските *** да се научат да пишат...смислено и граматически...правилно,за да може по...разбрано да изразяват омразата си към България и народа.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кога е било това, но в едни отминали времена България е била символ на съюзник в борбата със сръбските зверства и в двете страни.
3
9
 
51
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Хърватия има БВП на калпак 15 000 долара, ние 9 000 долара. Минимална заплата в Хърватия 506 евро, при нас 286 евро. Средна заплата в Хърватия 1019 евро, при нас 518 евро. С една дума хърватите и назад да тръгнат трудно ще ги стигнем...
2
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами б.лгаристан е това жалък народ с жалки крадливи 240 представители
1
13
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Направо се...смразих и засрамих от мнението на хърватите,че сме...плашило.Моля правителството на Тиквуний Банкянски да ни...поразкраси,че и ние кат хората да...изглеждаме;еее,поне кат...хърватите.