Ще е опасно за Европа, ако Западните Балкани не са в ЕС!

Бившият македонски вицепремиер Никола Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria
17 май 2019 18:00, Елка Василева
12
Ще е опасно за Европа, ако Западните Балкани не са в ЕС!
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Много опасно и за Балканите, и за Европа ще бъде, ако Западните Балкани не се интегрират в Евросъюза и не приемат европейските ценности. Това казва Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Република Северна Македония по времето на управлението на Никола Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пред Bloomberg TV Bulgaria.

Регионът на Западните Балкани трябва да се обърне към бъдещето, казва Тодоров. Според него реалните проблеми на гражданите са свързани с   жизнения стандарт, а случващото се в последно време в региона е свързано с искането за по-висок стандарт.

Това е, което мъчи народа, казва Тодоров, а не го мъчи историята или необходимостта от размяна на територии.

Той обяснява, че по-висок жизнен стандарт не означава само по-висока заплата, но и по-висок стандарт в администрацията, съдебната система, здравеопазването, образованието, тоест една уредена държава. В тази връзка Тодоров отбелязва проблема с емиграцията на хората, което води до загуба на потенциала за развитие на държавите в региона.

Според Тодоров ЕС трябва да подаде ръка на региона, за да се постигне по-висок стандарт и да се приложат европейските постижения.

Балканските национализми могат да доведат държавите от Западните Балкани до катастрофа, смята Тодоров и казва, че най-добрият начин за противопоставяне е интеграцията и приемането на европейските стандарти.

С членството на Северна Македония в НАТО се нанася траен удар върху мечтите за Велика Албания, която включва и части от Македония, казва Тодоров, който между впрочем не използва новото име на страната Северна Македония.

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво обединение с тая ***....
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, Никола Тодоров, недей да ме лаеш -български превод - лъжеш. Ти си точно толкова българин, колкото съм и аз. Я се зафатяй да ги обединиме двете държави, а не ми се офлянквай. Какво такова, немало история - има и тя е единствена. С ваште македонски евгейчовци, бъркайте в хралупата на катерицата, ако ме разбираш.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че много хубаво.............КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА тая с-ка-па-на еуропка???? Ако ще да се затрива, ако ще да гибне!!! НИКОГА НИЩО ХУБАВО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ тия моше-нни-ци!! И няма да видиме! Само грабеж и опрос-тач-ване!
5
0
 
5
 
! Отговори
хъша преди 4 години
хахахреалността е че на балканите с нашия манталитет няма оправияЕС още си блъска глават в стената че ни прие толкова прибързаноа с тези чепати македонци хептен ще се изпотят
4
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
потрива ръчички в стил балкански мошенник очакваш потоците евро от европейските данъкоплатци да завалят в джобчето му по подобие на нашите мошенници
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще е опасно, ако Албания и Северна Македония влязат и станат входна врата за ислямски фундаменталисти. Глупавата Западна Европа трябва много да мисли и да не се хваща на глупосттите на Боко за Западните Балкани.
2
5
 
10
 
! Отговори
jojo преди 4 години
видехме го великиот европски стандарт в булгаристана
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eu pensii ne miserii 189 lv 295 lv da gi. Simat deputati i vijda bkp boiko s magistrali nama nahrabeni v bg stiga penisi s nagistrali remonti s eu milioni