Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията

Мерките включват и връщане на 13-ата пенсия
21 май 2019 04:17, Елка Василева
74
Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията
Снимка: архив, Reuters

От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон".

Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на
икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи.

От 24 на 13 процента се намалява ДДС за 56 категории основни храни и в общественото хранене, с изключение на алкохолните питиета, безалкохолните и топлите напитки.

От 13 на 6 процента е намалението на ДДС върху електроенергията, природния газ и отоплението, пише БТА.

Мерките, които предприе гръцкото правителство, които освен намаляването на ДДС включват и възстановяване на 13-ата пенсия, се посрещат резервирано от кредиторите на Гърция от еврозоната, които се опасяват, че те могат да застрашат ангажиментите на страната за първичен бюджетен излишък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ДДСГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
36
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Ето, това се прави в бедна Гърция. А, в съседна България всички се задъхваме от политически кражби и мераци, ограбващи народа ни. Такава реформа ни трябва, но няма кой да я направи от тези управници, заети с откриване на реновирани пътища със съмнително качество, детски градини, поредни цехчета на чужди собственици и прочие. Толкова си повярваха, че напълно се преобразиха в образа на *** Балкански, с леко назидателна нотка към всички друго мислиши.
14
1
 
50
 
! Отговори
Помним преди 4 години
Тиквата каза да слушаме за да не станем като Гърция....Днес всеки от нас допълва....Де, късмет.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 16САЩ колко външен дълг имат?А Румъния като нямаше външен дълг през 1989 защо им събирахме помощи?По-добре дълг и хубав живот 40 годиники от колкото мизерия и никакъв дълг.Живота си отиде докато мизеруваме в непрекъснати кризи тук.
12
24
 
6
 
! Отговори
ДО 11 преди 4 години
ЗА КОЕ ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР,ПО ТРУПАНЕ НА ВЪНШЕН ДЪЛГ ЛИ ИМАТ ВЕЧЕ 350 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ А И С ТВА ДДС НАПРАВО ДА СЕ ЗАКРИВА ТАВ ДЪРЖАВА
11
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергиятаМерките включват и връщане на 13-ата пенсия"---Ха, а помните ли Боко Тъквуня как ни плашеше, че ако не го "слушкаме", у нас ще стане като в Гърция? И как оплакваше гръцките пенсионери колко са зле? :)
10
3
 
44
 
! Отговори
Miro преди 4 години
Уникално. Товаа е Гьрцоя и грижата и за собствеия народ. Правят всичко за да са добре жителите и а не мутри и монополи. Още повече, ще се тълпим за гръцкото море. А между другото те са е ЕС много преди нас но отстояват родните си позиции.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глас от асансьора на Артекс: А при нас кога ще направят нещо за народа политиците?
8
8
 
37
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Всеки грък има къща в град,вила в близко село до морето и маслинова гора,а някои и декари с жито,домати,дини или там каквото гледат.Имат поне по 3 деца,но и държавата плаща за тях,а не само на шведите като в БГ.Минималната пенсия за 10 години трудов стаж като фризьор например е 600 евро.В БГ 40 години трудов стаж 300лв.пенсия.А ГЕРБ ни плашеше,че може да станем като Гърция?!Ами искаме да сме като фалиралите гърци,защо не?!Ама в БГ са влезли руснаци след втората световна война,затова е мизерия!!!
7
32
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 4 години
НА ТАЯ ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА СЕГА И ТОВА ЛИ ЩЕ И НАТРЕСАТТТТ , ПО ДОБРЕ ДА СЕ ЗАКРИВА ЩОТО СКОРО НЯМА ДА ИМА И КВО ДА ЯДАТТТТТ, СЕГА ЦИЦАТ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА НО СКОРО ЩЕ ПЛАЧАТ КАТО ИМ ВЗЕМАТ ТЕРИТОРИИ
6
0
 
47
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
А в БГ като дава милиарди ЕС се строят апартаменти за колекционери с лични асансьори,къщи уж за гости но реално лични вили,но всичко е за властимащите не за народа.Не че в Гърция не си строят вили до морето,но първо дават на хората,за да могат да си крадат без да им завиждат.Когато народа е добре не го интересува властта колко краде.А ковчег джобове няма!Защо са толкова алчни нашите политици?
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция намалява ДДС на 13% за храните и 6% за енергията, а в България ГЕРБавото правителство измисля и въвежда все нови и нови данъци и такси при постоянно пълзящо - перманентно поскъпване. Помните ли повода за протестите на "жълтите жилетки"? Не!Припомням:Планирано преди 28 седмици, предстоящо за онзи момент, поскъпване на горивата с няколко евроцента.
4
37
 
8
 
! Отговори
Ужс! преди 4 години
На Ципрас му е писнало от опозицията да му дудне, затова е решен да върне Гърция в блатото, от което я измъкна преди 5 г. Никаква грижа за народа не е това, а жив популизъм.
3
0
 
43
 
! Отговори
. преди 4 години
В тази държава има умни политици, които извиха ръцете на ЕС и получиха почти безвъзмездно милиарди евро. Все народ заслужава съдбата си.
2
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е във фалирала Гърция! А ние под вещото ръководство на Винету ще вдигнем ДДС - то, защото сме богати и цъфтим та чак връзваме :)
1
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия е крайно време да им се отнеме правото да имат тяхно правителство и да бъдат управлявани от ЕС докато не си изплатят всичко до стотинката. Няма по нагло плeме от тия.