Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?

Идеите за прекрояване на границите крият риск от ефект на доминото
24 май 2019 14:09, Елка Василева
109
Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?
Снимка: архив, Reuters

Албанските лидери не са много убедителни, когато отричат идеите за Велика Албания като сръбска или руска пропаганда, замислена, за да създаде страх от Албания.

Фактите говорят сами. Неотдавнашен пост във Facebook на косовския президент Хашим Тачи предизвика много спорове. Тачи каза, че неотдавна на среща с албанския премиер Еди Рама са обсъдили "необходимостта от пълно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албанска зона без граници под евроатлантическа протекция". Тази зона, добави той, би включвала и част от Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.

Албанците от години систематично следват политика на "национално обединение" с цел да се създаде нещо, представяно обикновено като "Естествена Албания" (всъщност друг начин да се каже Велика Албания, за да се притъпят реакциите от съседни страни и от влиятелните геополитически фактори), пише Ставрос Дзимас, в. Катимерини.

България да реагира заради албанското знаме в Охрид!

Албания и Косово вече имат общи учебни програми, както и общи посолства и дипломатически представителства. През 2014 г. албанското правителство отмени необходимостта от разрешителни за работа на етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни това решение бе допълнено и за етническите албанци от Северна Македония и Черна гора.

Засега планът изглежда е да се създаде един албански Шенген с премахването на границата между двете страни. Той се осъществява стъпка по стъпка, създавайки риск от бурни реакции на неалбанското население.

Още по темата

Американското предложение за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява техните планове за чисто албанска територия, тъй като предвижда присъединяване на Прешевската долина, където населението е предимно от етнически албанци, към Косово - огромна крачка към обединението на етническите албанци на Балканския полуостров.

Сръбските лидери реагираха на бележките на Тачи. Както показват обаче коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, те не са против идеята за териториална размяна. И то защото промяна на границата с Косово ще направи по-лесно обединяването на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще си възстанови контрола над косовските територии със сръбско мнозинство на север от река Ибър.

По този начин ще се появи Велика Сърбия наред с Велика Албания. Два нерешени исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, ще бъдат решени, но с риск за по-широк ефект на доминото. Германците с право се опасяват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
6
 
! Отговори
аа преди 4 години
Редно си е. Преди повече от 100 години така са е пречело и на този народ да се обедини, но сега всички пишещи тук (включително простата *** журнлстка) го считат за геройство. Що сте толкова лицемерни, бре?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не
68
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Албания незнам но Предвид факта че сърбия НЯМА армия дори сравнено с България по скоро вървят към някоя слива или върба
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво им е великото на тези клоаки балкански!
66
1
 
7
 
! Отговори
Дуа Липа преди 4 години
Спекулации както обикновено...
65
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,всики вие,дето присъединявате територии към България,помислете с какво ще извършите това "забележително" деяние:-нямате население,като албанците;-нямате армия,като сърбите и гърците;-нямате национална доктрина,като всичките ни съседи;-нямате буден и деен народ,като гърците,нито история позната из света,като тях;...и имате всичко това,което е противоположност на гореизброеното!!И спрете да се биете в гърдите с великото минало,защото,то е МИНАЛО,докато изчезвате като народ в настоящето
64
20
 
18
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Албания ще натика гърците чак до Атина,и ще презполови Македонията.Само със солун не е известно къде ще бъде.Понеже и турчулята нещо се напъват и те,та незнам за нас.Който изпревари,той ще натовари.
63
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албанците добре правят. Само "македонците" не усещат на къде отиват нещата.
62
20
 
53
 
! Отговори
Йово преди 4 години
В последните 20 г. се говори за велика Сърбия, велика Албания, велика Гърция, Възстановяване на великия Османслки султанат. Но не чух веднъж за Велика България. Българите станаха по големи либерали и от европейците. Както е тръгнало Сърбия може да си вземе Видин, Турция - Кърджали, Гурция - Пловдив а Румъния - Добрич и България да се свие до София и софийското поле. Великите неща за държавите си ги правят велики хора а не васали като нашите смешници в парламента.
61
2
 
9
 
! Отговори
Не преди 4 години
Не
60
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите се чудят откъде им дойдоха тия албанци след като избиха българите там в Косово и в (Северна) Македония. Така става като си гониш късмета и вместо братя българи получаваш ислямски албанци.
59
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та така. В края на 19 век в днешна сърбия е живял един предсказател, нещо като нашата баба Ванга. Не си спомням как се казваше, Павлич мисля, несъм сигурен. Та той е предсказал за Сърбия какво ще се случи. Казал го е на краля им и на политиците, но никой не го е послушал. Казал им е, че Сърбия ще отвори уста да погълне целите балкани. И макар да успее в началото ще загуби всичко и накрая ще се свие толкова колкото да се свие "под една слива". Полето около Белград се казва сливо поле. Това е ...
58
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, забравих. Румънците ще си вземат Молдова. А, турците ще си приватизират някои гръцки острови. Сърбите ще се простят и с Враня, Пирот и Ниш, които ще се присъединят към БГ и местното население няма да има нищо против. На сърбите ще им се позволи да вземат някои територии от Босна населени със сърби, за компенсация. Босна и херцеговина ще стане федерация от два народа, сърбите няма да участват. Сърбите ще станат най-малка държава на балканите. Русия няма да им помогне.
57
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетърчоСърбия измориха и изгониха българите в Димитровград и Босилеград и Македония. Американците вземат с долари за яничаре всеки млад българин с образование. Албанците раждат по 10 деца и вземат амер икански помощи, защото воюват срещу Сърбия. България загива в ЕС и няма как да оцелее с глобализация и дори и ако оцелее, ще е фронтова държава срещу Русия.
56
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картата на Балканите ще приеме формата на тази от 1941 г. Македония ще мине към БГ, албания ще предаде на БГ областите населени с българи около Преспанското и Охридското езера. Албанците ще се обединят с Косово. Сърбите ще са против всичко това и заедно с Гърците ще предизвикат мащабен военнен конфликт с подкрепата на Русия. Накрая, БГ ще си върне и излаза на Бяло море, Сърбия ще се смали още тъй като Войводина ще се присъедини към Унгария. И ще настъпи мир, въпреки Русия ...
55
3
 
23
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Както каза Адеми: Албанците (ДУИ коалиционния партньор на СДСМ на сърбо-комуниста Заев) избраха председателя на НС (албанеца Талат Джафери) избраха министър председателя (Зоран Заев който им се отблагодари с това че направи албанския официален език) и избраха новия президент на страната (Стево Пенсдаровски който няма нищо против да подпише закона за езиците който предишния президент Иванов не подписа). Та вие как мислите ще я има ли Велика Албания? С такива продажници като Заев за съжаление...
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може при тая увеличаваща се популация на нашите *** братя новият Рим да е по нашите ширини!!!!!
53
6
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Затова ли преди няколко седмици един албански политик предложи да се създаде федерация в която ще участват Албания, Косово, Черна Гора, Македония и Гърция? Затова ли преди последните избори за депутати в Македония депутат от Албания каза че няма Македония и това е албанска територия още от антични времена. Мога още хиляди примери да дам преди да ви хване срам даже да помислите че ВА не е конспирация на сърби и руснаци а реална цел която са си поставили албанците.
52
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги, краварите унищожиха мира и благоденствието на балканите със създаването на изкуствена република Косово , която да им служи за база и склад на наркотиците , които американските служби прехвърлят и продават в западна Европа !Всички косовари , които повярваха на американската пропаганда сега живеят в мизерия и нищета и имигрират , точно като нас !
51
1
 
44
 
! Отговори
Германците с право с преди 4 години
Ако немците ги е страх от Велика Албания и Велика Сърбия, нека ни помогнат отново да станем Обикновена България!