Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?

Идеите за прекрояване на границите крият риск от ефект на доминото
24 май 2019 14:09, Елка Василева
109
Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?
Снимка: архив, Reuters

Албанските лидери не са много убедителни, когато отричат идеите за Велика Албания като сръбска или руска пропаганда, замислена, за да създаде страх от Албания.

Фактите говорят сами. Неотдавнашен пост във Facebook на косовския президент Хашим Тачи предизвика много спорове. Тачи каза, че неотдавна на среща с албанския премиер Еди Рама са обсъдили "необходимостта от пълно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албанска зона без граници под евроатлантическа протекция". Тази зона, добави той, би включвала и част от Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.

Албанците от години систематично следват политика на "национално обединение" с цел да се създаде нещо, представяно обикновено като "Естествена Албания" (всъщност друг начин да се каже Велика Албания, за да се притъпят реакциите от съседни страни и от влиятелните геополитически фактори), пише Ставрос Дзимас, в. Катимерини.

България да реагира заради албанското знаме в Охрид!

Албания и Косово вече имат общи учебни програми, както и общи посолства и дипломатически представителства. През 2014 г. албанското правителство отмени необходимостта от разрешителни за работа на етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни това решение бе допълнено и за етническите албанци от Северна Македония и Черна гора.

Засега планът изглежда е да се създаде един албански Шенген с премахването на границата между двете страни. Той се осъществява стъпка по стъпка, създавайки риск от бурни реакции на неалбанското население.

Още по темата

Американското предложение за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява техните планове за чисто албанска територия, тъй като предвижда присъединяване на Прешевската долина, където населението е предимно от етнически албанци, към Косово - огромна крачка към обединението на етническите албанци на Балканския полуостров.

Сръбските лидери реагираха на бележките на Тачи. Както показват обаче коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, те не са против идеята за териториална размяна. И то защото промяна на границата с Косово ще направи по-лесно обединяването на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще си възстанови контрола над косовските територии със сръбско мнозинство на север от река Ибър.

По този начин ще се появи Велика Сърбия наред с Велика Албания. Два нерешени исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, ще бъдат решени, но с риск за по-широк ефект на доминото. Германците с право се опасяват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
16
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Доста манипулативно се омесват територия и население както е изгодно на съответната сила. Не мога да разбера кому е нужна територия населена с враждебно население? И за България се отнася!
49
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България или няма позиция, или има позиция, но грешна
48
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времето на така наречените "велики държави" е отминало безвъзвратно!Свидетели сме на така наречената "дефрагментация на народите".Не съм превърженик на глобализацията, НО трябва да призная, че тя е част от еволюциония процес на човешката цивилизация.Можем да забавим процеса, но не и да го прекратим.Какво ще е бъдещето на човека в този глобален свят малцина биха могли да предскажат, но от историята знаем, че всичко ново се ражда с много кръв и насилие!Дано този път да не бъде така!
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А България има ли позиция по тези въпроси, или както винаги, не?
46
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете империи си държат по един жокер на Балканите, САЩ-Албания Русия-Сърбия,Гърция винаги е била повратлива,Румъния си е регионална сила,и остана клета сиромашка България,тежко ни!!
45
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не са отворили кутията ами е затвориха. Ако Нато не са бяха намесили, щеше да избухне война между Сърбия и Албания, което щеше да въвлече всички вътре. Нямаше да подмине и нас. Такаче аре с тея папагалскитее за САЩ едно и също дъвчитее от блоковетее.Празни кратуни. Сега всички са мирни. Ако Албания мине червената линия и тя , ще яде бой.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западната Римска империя през 5 в. се намира в окончателен упадък и постепенно губи териториите си под натиска на заобграждащите я варварски народи.Вандалите на Гъзерик от Африка разграбват Рим окончателно в 455 г.
43
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободното движение на хора в ЕС застрашава главно България, защото тук се заселват хора от многобройни народи без български и ромите се увеличават бързо, а българите намаляват бързо.
42
5
 
8
 
! Отговори
серена преди 4 години
Май,отново през месец май ще си припомним къде бяхме ние през югоембаргото,бомбандировките,коридорите,Косово,Албания,НАТО и спиралата!Този,който издаде книга с,тежки,хромирани страници през тази година,трябва да помни най-добре,а онзи с Трабант-а,вече е на път,пак да не разбере!
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45За тях си е велика ...
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат право да си вземат албанците, но без да завземат чужда територия. Също могат да вземат и бг роми и турци ако искат, без територията. Това е голяма опасност от ЕС, че Албания и Сърбия ще може да разполагат пришълци и на бг територия и се заселват както ромите в османската империя и след 20-30 г. като се наплодят, ще иска да ги откъсне от България.
39
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания+Косово+ 50% от Македония -= около 50 000 кв. кмПо малко от половин България. Ако това е "Велика " Албания, България е Галактическа имерия.
38
9
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
С днешна дата Велика България е на път да разбере,че на Балканите идва място на новите ,старите интереси и царе!От изток идва промяната,от изток,а тя ще ни втресе!Миротвореца от Банкя,отново ряпа ще яде!
37
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има Югославия ,америкамците ги разделиха незаконно!
36
4
 
23
 
! Отговори
Великобритания преди 4 години
Ако има велика Албания и велика Сърбия, тогава и България ще поиска велика България, а НАТО ги блокира още от 1878 г. Щом за едни може, значи може и за България със Солун и Одрин и Охрид до Италия.
35
28
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите щяха да им покажат кой е велик в косово но краварите ги спряха - голям позор беше и поведението на БГ която им даде въздушен коридор - сега освен с ромите след време ще трябва да се разправяме и с албанците...
34
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По решение на ГЕРБ България завинаги се отказа от претенции към Македония. Земята, за която са загинали хиляди български воини.По заповед от САЩ
33
6
 
37
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Ми то велика Албания е почти завършен проект. Сърбия трябва да бъде с Русия, ако им обърне гръб, ще се обедени Косово с Албания за един ден. В Косово не случайно казват, че са търпеливи и очакват наследника на Путин. Единственото, което спира Албания е Русия.
32
4
 
28
 
! Отговори
българин преди 4 години
Чак велика Сърбия НЕ! Виж шиптърите имат някакви амбиции и шовинизъм за "велика " Албания! Малко им е местото явно вече.Плодят се като мишките и...-:) Тук изобщо не бива да се намесва Сърбия!!!
31
8
 
25
 
! Отговори
история преди 4 години
До Анонимен 34Да Заев е бивш офицер от македонската армия,дезертира и бяга при албанските сепаратисти и терористи в Тетово,спомнете си събитията там....И сега САЩ го назначи за премиер.