Българите в Северна Македония на протест: Чувстват се "други"

Искат денят на учреждяването на Българската екзархия да се чества
31 май 2019 20:37, Петя Славова
37
Българите в Северна Македония на протест: Чувстват се "други"
Снимка: Reuters

Българският културен клуб - Скопие протестира остро срещу законодателната инициатива на Собранието на Република Северна Македония, за вписването на българите в страната в графата "други" в конституцията на страната.

Според организацията това внушава, че македонските българи, подобно на словенците, унгарците, поляците, балканските египтяни, хърватите, черногорците, арменците, гърците и руснаците, са лица дошли от България или другаде, и не отчита факта, че са живяли в Македония и преди това. В позицията си ръководителят на БККС Лазар Младенов настоява, че не чувстват национални, а схоластични различия (по отношение на интерпретацията на историята) спрямо тези техни съграждани, които се чувстват етнонационално като македонци.

Българският културен клуб - Скопие предлага денят, в който е учредена Българската екзархия, да се чества като празник на българите в югозападната ни съседка и се отбелязва съвместно от България и Северна Македония, предаде Investor.bg.

Ето и пълния текст на писмото им до председателя на македонския парламент:

ДО:  Господин Талат Джафери

Председател на Собранието на Република Северна Македония

ВЪВ ВРЪЗКА С: Предложението на група народни представители за изменение и допълнение на Закона за празниците на Република Северна Македония

Уважаеми господин Джафери,

Българският културен клуб-Скопие (БККС) категорично се противопоставя на предложението на група народни представители за изменение на Закона за празниците на Република Северна Македония, който въвежда 22 септември като официален празник за „българите, живеещи в Македония“.

Поставянето на македонските българи заедно със словенците, унгарците, поляците, балканските египтяни, хърватите, черногорците, арменците, гърците и руснаците, които са посочени като „други“ в преамбюла на Конституцията, отрича факта,  че съществуват македонски българи и се внушава, че има някакви българи дошли от България, които живеят в Македония.

БККС е организация на граждани на Република Северна Македония (чиито предци са родени на територията на географския регион Македония), които са запазили своето българско самосъзнание.

Ние не сме били консултирани при  подготовката на тези законови предложения.

Многократно сме заявявали, че ние, македонските българи, не чувстваме национални, а схоластични различия (по отношение на интерпретацията на историята) спрямо тези на нашите съграждани, които се чувстват етнонационално като македонци. Говорим на един и същ език и се покланяме на едни и същи исторически фигури. Затова, националните празници на тези, които се чувстват като македонци, са национални празници и за нас – македонските българи.

Изрично настояваме българите да бъдат извадени от графата „други“, а за национален празник вместо 22 септември предлагаме 28 февруари, денят, в който с Ферман на султан Абдул Азиз е създадена Българската екзархия.

Съгласно чл. 10 от Фермана е позволено да епархиите, които не са споменати в него,да бъдат признати за български, ако най-малко две трети от християнското население пожелае това. По силата на този параграф провежда се плебисцит в Македония под контрола на османските власти и на Вселенската патриаршия. В резултати от този плебисцит епархиите Скопска, Охридска и Битолска се включват в границите на Българската екзархия.

Българската екзархия е част от общата история на Република България и Република Северна Македония, въз основа на която възникват днешните БПЦ и МПЦ-ОА.

Екзархията не е само църковна,  но и национална организация – институция на културната и просветна автономия, която българският народ получава по мирен и демократичен начин в Османската империя. Борбите за учредяването на Екзархията и нейните постижения са в основата на нашето Възраждане. Нейните активисти са тези, които след Берлинския договор поставят въпроса и за политическата автономия на българите и на всички недоволни елементи в Македония и Одринската Тракия.

Това е достатъчен аргумент, Съвместната историческа комисия създадена по силата на Договора за добросъседство и приятелство между Република България и Република Македония да предложи на двете правителства тази дата да бъде чествана съвместно.

С почит:
Лазар Младенов

Автор: Николай Кръстев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
15
 
28
 
! Отговори
Младеж преди 4 години
Македония и Украйна. Такива държави никога не е имало. А Българите сме от най древните народи на земята. Македония е част от България ,а Украйна е част от Русия. А Русия е най голямата Българска държава.
31
49
 
8
 
! Отговори
lili преди 4 години
абе вие тръгнахте и македонците българи да ги правите като ги клахте навремето не бяха българи като са българи защо им продавате паспорти по 5000 лв.
30
35
 
12
 
! Отговори
Бончев до Кирил преди 4 години
Частично вярно,защото при такова развитие на нещата България нямаше да я има в тези граници.Ако България беше останала извън НАТО и ЕС в някаква руска зона,Първо Пиринския край щеше да се отдели,хората там щяха да поискат европейски и македонски паспорти.Варна и районът щяха да са под руска марионетна власт по подобие на Приднестровието.В Кърджали и районът вероятно щеше да има турска зона.Сегашното развитие е щастлива Случайност,която българите въобще не осъзнават.
29
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Тиквената марионетка подписа някакъв договор за приятелство с тия урроди. Да ти ебаааа приятелите, банкянски туллуп долен.
28
3
 
23
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Хубава новина. Всички макета които познавам казват че са българи и нищо друго но досега са репресирани гонени и ги е било страх да го казват. Пендарев заяви че преследването на хора с българско съмосъзнание се прекратява. Ехххх македониьо колко българи дадоха живота си за теб а днес много от вас плюха на това. Скоро ще сте част от албания.
27
4
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
В Северна Македония се страхуват от признаване на българският си произход.това са комплекси на една млада нация.ние,във България също не признаваме македонско малцинство,макар това да са шепа *** маргинали и ***.нашите основания са по други.при една хипотетична ситуация ако беше се развила,те в НАТО и ЕС а ние в положението на Беларус Молдова,тогава как мислите,колко българи с произход на предците им от македонско щяха да се определят като македонци и да вземат македонски паспорти.
26
8
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Аре на танковете и атака преди да са влезли в нато
25
6
 
47
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Тия макета не разбраха ли че територия на нас не ни трябва! Просто си държим на Българското! Имам рода която живее в Македония! И какво става - ние тук сме Българи, а те македонци! Е това не мога да разбера!
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко каза, че ако издигне магаре за народен представител ще го изберат.
23
4
 
40
 
! Отговори
Браво на Бойко преди 4 години
"Добро" споразумение направи с Македония. Даде им каквото искат, без България да получи Нищо. Гърците защитиха историята си,а Бойко бърза да подпише договора и не защити езика ни, историята ни, фолклора ни и въобще кръгла нула.
22
8
 
17
 
! Отговори
До къде стигнахме преди 4 години
БЪЛГАРИ, да се обръщат към албан за защита на правата си, а навремето за една албанска глава българското правителство е давало по една жълтица, и е имало голям резултат. Затова сега да оставим македоните в ръцете на албаните и да им гледаме сеира на отродниците
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще се съобразяваме с интересите на кой ли не освен тези на България?
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е важно да си балкански египтянин
19
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Браво на БККС и македонските българи, Браво! Много интелигентно и правилно изказано заявление за отстраняване на българското в Северна Македония.Поздрави от София!
18
5
 
8
 
! Отговори
До Fenasi-то преди 4 години
Аферим Фенаси ефендиЩо тогава от границата до Скопие всичко е с албански знамена?
17
2
 
3
 
! Отговори
Niama po-strashno преди 4 години
neshto ot tova prost I alchen chovek da e s ogromna vlast v ratsete !!! Po- strashnoto e samo grupa ot takiva hora da komandvat edin tsial narod !!!
16
3
 
21
 
! Отговори
Европедерал преди 4 години
В Северджистан и "македонец" попада в графата "други". След Преспа такова животно нема! Само ако си грък от Северна Гърция имаш право да си македон!
15
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се безпокойте. Скоро, много скоро Северна Македония ще бъде поделена между Албания и България. До няколко години Северна Македония няма да съществува. Който от тях не иска в България да става албанец! Така ше бъде! Обещано е! Д.
14
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това в резултат от мисията на *** от банкя който направи всичко възможно за да се случи северна македония по инструкция от краваритекъде го да се обати или пак ще се скрие под миндера
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поразиите, които Византия нанесе на БГ и до днес не могат да бъдат поправени.