Потомък на голяма династия: Днес Атина сменя епохата!

Коста Бакоянис: Един кмет не е избран, за да се занимава със световния мир
3 юни 2019 20:45, Елка Василева
26
Потомък на голяма династия: Днес Атина сменя епохата!
Костас Бакоянис. Снимка: БТА

Костас Бакоянис, който бе избран в неделя за кмет на Атина близо две десетилетия след майка си, произхожда от голяма гръцка политическа династия.

Сърфирайки на гребена на дясна политическа вълна, четирийсетгодишният Бакоянис без изненада спечели изборите с над 65 процента от гласовете срещу своя съперник от левицата Насос Илиопулос, който бе подкрепен от партията на премиера Алексис Ципрас, пише Франс прес.

"Днес Атина не сменя просто кмет, градът сменя епоха", обеща Костас Бакоянис.

Широко усмихнат, новият градоначалник заменя досегашния лявоцентристки кмет Йоргос Каминис, който заемаше поста в продължение на два мандата.

Стройният мъж, който се определя като работохолик, увери всъщност, че "ще работи денонощно за всички жители на Атина", след което благодари на "семейството си, което го е подкрепяло по време на цялата му кампания".

С прошарена коса по слеоочията, този баща на четири деца се е потопил в политиката от най-млада възраст. Той е потомък на голяма политическа династия с корени от Крит, чиито представители поколения наред се обвързват с консервативната партия Нова демокрация.

Нова демокрация с убедителна победа на местния вот в Гърция

Неговият вуйчо Кириакос Мицотакис, лидерът на Нова демокрация, ще бъде основният съперник на Алексис Ципрас за премиерския пост на предсрочните парламентарни избори през юли.

Син на Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина, избрана точно преди Олимпийските игри от 2004 г., новият градоначалник е и внук на бившия премиер Константинос Мицотакис /1990-1993/, починал през 2017 г. на 98-годишна възраст.

Майка му, която дойде да го поздрави в неделя, бе също така министър на културата по време на правителството на своя баща, а по-късно бе министър на външните работи /2006-2009/.

В една столица, която все още е белязана от икономическата криза и кризата с мигрантите, Костас Бакоянис се ангажира да "активизира предприемачеството и заетостта" и да превърне Атина в "световен културен център".

С порутените си сгради и разбити тротоари Атинската община /664 000 жители/ остава белязана от рецесията, с равнище на безработица от все още 19,2 процента през февруари /на фона на 34,5 процента през 2017 г./.

Костас Бакоянис, който има диплома по политически науки от Харвард, стана на 33 години кмет на малкото градче Карпениси през 2010 г., а след това областен управител на района на Централна Гърция през 2014 г.

"Един кмет не е избран, за да се занимава със световния мир. Един добър кмет за Атина е този, който събужда града сутрин и го загръща, когато настъпи нощта", казваше той по време на предизборната кампания.

Подобно на своя вуйчо на национално равнище, Костас Бакоянис превърна обществената сигурност в приоритет, яхвайки вълната на критики срещу Ципрас и неговото предполагаемо бездействие спрямо проявите на вандализъм на анархистите.

Той нямаше 11 години, когато баща му Павлос, адвокат, депутат от Нова демокрация, бе убит от крайнолявата организация "17 ноември", която бе разбита през 2000 година.

Бакоянис сподели, че е " бесен" от решението на администрацията на Ципрас да даде няколко разрешения за отпуск от затвора на убиеца на баща му, Димитрис Куфодинас, един от основните ръководители на тази екстремистка организация.

"Те би трябвало да се прекръстят, ако вярват в Бог, и да се надяват, че няма да стана кмет", бе заявил Костас Бакоянис, малко след като един от неговите предизборни клубове бе изцапан с боя покрай демонстрация в подкрепа на Димитрис Куфодинас.

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ГърцияКостас Бакоянис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Погърчените Българи са най-лошите. Иначе Герция се урежда с Турски поток и Пристанище за втечнен газ. Те ще държат кранчето. Боко ще лице и техния.
23
1
 
3
 
! Отговори
Расате преди 4 години
Нито Бакоянис, нито Каминис са етнически гърци.И двете фамилии са с български произход:Бако-Ян-ис(бако, батко- по -голям,старши и ян,Янко- нов,новия).Камин-ис(камин-камък).
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Династията на крадците владее Гърция от хиляди години - каква "нова" епоха сънувате?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е от династията на *** гърци - затова е по-чист грък от белите хора, които срещаме тук-там в окупираната от гърците Беломорска България.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива издънки на политически династии - всички ги знаем колко струват. По цял свят правят само золуми. Корупция и злоупотреби на корем... До изчерпване на бюджетите. като се изчерпят, теглят се кредити и всичко отначало...
19
1
 
17
 
! Отговори
Мила преди 4 години
Пише се четиридесетгодишният! Всяко изречение не се пише на нов ред! Много голямо опростачване на БГ журналистиката, за съжаление!
18
18
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Е как няма да е в пъти по-добър град за живеене Атина от София, къде сравняваш гърците които бяха държавата с най-добър стандарт в цяла Европа и на второ място след САЩ в света, след кризата падна стандарта ама пак е 20 пъти по-добре от бългейрастан, гърците са най-древния народ и са умни не кривоглави чукундури като бъълххарите - гърците са дали на света най-добрите математици, архитекти, философи, политици. Сравнението е нелепо.
17
3
 
8
 
! Отговори
До15 преди 4 години
Няма преплитане на интереси,то си е като Ганди или Кенеди.Фамилии от освобождението,повече завършили в Англия.Като дядо лекар,баща и внуци и правнуци.Има и пряка зависимост със силния гръцки флот от 60 и 70 години.
16
3
 
19
 
! Отговори
А сега преди 4 години
Уж Атина е в криза, а е в пъти по-уреден и добър град за живеене от София! Имаме една улица граф Игнатиев която ще се ремонтира още три години!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейна клика! Тук няма ли сблъсък на интереси? Този не е нищо.Името на известните му предци го храни, а тжй и е дефектен в говора, също като вуйчо си К.Мицотакис.И двамата са неприятни и с 0 харизма.Гърците, като искат крале, да се връщат към монархията!
14
10
 
10
 
! Отговори
Боко преди 4 години
До 12. Увиснаха висулките на позитанци и кремълското джудже. Защото Ципрас и неговата Сириза, толкова ли не знаеш, е лява партия. А това, че Борисов се държи добре с Ципрас и поддържа добросъседски отношения е съвсем друг въпрос. Ти си просто ***, завистлив и озлобен галошш.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние защо си нямаме политическа династия? Малко ли са наследниците на политвеликаните ни? Ето, Гърция демократична е взела пример от Северна Корея, Великобритания, Япония, САЩ.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На приятелчето на другаря Борисов Ципрас му увиснаха висулките май. Ха-ха-ха
11
1
 
21
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Мине се не мине, и идва времето на някой от старите гръцки фамилии.Някои от тях са още от Възраждането,имат си годините и битките.В пъти са от нашата политическа каста.Е,византийските номера винаги им помагат.Да накараш немците да ти дават пари и да не им ги връщаш,аз им се възхищавам.Крадат,ама дават и на народа 13заплата или пенсия
10
1
 
13
 
! Отговори
ВАШ преди 4 години
Българино , трябва само да прочетеш какво се случва на предателя от Преспа , подписника със Собственика на ГЕРБ на тръбата ,, турски поток " Ципрас и реши ... ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ , КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ !!!
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправи Атиняните и с Света се захвана. Гръчка му работа ланкане, врява и толкоз. Пак ще го закъсат щото ги мързи и се правят на тарикати.
8
11
 
30
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
Гърците са недоволни от Ципрас, който ги изведе от кризата, без да намалява заплати и пенсии, както му наредиха от Германия. Той вървеше по ръба и не се огъна, както биха направили със сигурност нашите некадърни политици. Бойко от 2007 година се оправдава с БСП, но при БСП да не забравяме, че Румъния беше по темпове и заплати зад нас, а сега е пред нас. Не съм от бсп, но това са фактите.
7
5
 
13
 
! Отговори
тиква преди 4 години
династиите съществуват някъде другаде а в атина ще има поредната кражбела подкрепена с празни и цветни слова и обещания
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя от тамошното ГЕРБ ли е ?има ли тераса и асансьор ?
5
2
 
10
 
! Отговори
дадо преди 4 години
четирийсет ли !!! звучи като шега със читателите