Сърби хитреят срещу гръцките полицаи: Сами си свалят номерата на колите

Сръбско издание за санкциите за нарушения по пътищата в Гърция
4 юни 2019 13:18, Елка Василева
53
Сърби хитреят срещу гръцките полицаи: Сами си свалят номерата на колите
Снимка: архив, Reuters

От миналата година в Гърция са в сила драконовски санкции за нарушение на правилата за движение по пътищата, а сърби вече са измислили как да заобиколят закона и да надхитрят гръцките полицаи – когато паркират в нарушение, сами свалят номерата на автомобила си и така избягват паричната глоба и отнемането на книжката.

Това потвърди пред сръбския вестник „Курир“ Александър Сеничич, директор на сръбската асоциация на туристическите организации, който призова туристите да спазват правилата и да си правят сметка, така че почивката да не им приседне.

"Полицията реагира различно на различните места. Някъде изпращат съобщението за глобата, която трябва да платите, в органите на местно самоуправление и я плащате наполовина, ако направите това в срок от 8 дни. Но в Солун и региона, ако паркирате в нарушение или направите по-сериозно нарушение, свалят номерата на колата. После си ги взимате от полицейското управление, след като платите глобата“, казва Сеничич. 

"Имали сме симпатични ситуации, в които сърби, паркирали в нарушение, сами си свалят номерата и ги слагат в багажника, за да избегнат глобата, защото, както ми обясниха, ако дойде полицай, ще си помисли, че негов колега вече е свършил работа", разказва той.

"Може да се случи полицията да ви засече за висока скорост и глобата ви чака на ГКПП, като не можете да минете границата, без да я платите“, казва Сеничич.

В предишните години гръцките полицаи обръщаха глава, когато кола със сръбски номера направи нарушение, но от миналото лято ситуацията се промени, пише сръбското издание. Гърците вече са безмилостни, когато става дума за говорене по телефона по време на движение, несложен колан, каране в аварийната лента, хвърляне на фас, паркиране в нарушение, каране по джапанки, каране на мотор без каска.

Изданието пише, че на сръбски туристи – нарушители вече им се е случвало гръцката полиция да им свали номерата и да им отнеме книжката за 60 дни, след което е трябвало да бъде платена солидна глоба. Вестникът припомня, че превишената скорост може да „струва“ до 750 евро, каране без колан – 350 евро, каране по джапанки – 50 евро, а за говорене но телефона по време на движение – 100 евро. Ако пък решите да карате пиян, освен че рискувате живота си, можете да останете и без 625 евро, заключава „Курир“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Гърциясръбски туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за сметка на това в Нулгаристан всичко е ларж. Чужденец да си, камери не те интересуват те смимат само балъците българи .