Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими

Кампанията не била насочена срещу сръбския народ
10 юни 2019 17:30, Елка Василева
123
Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно, защото спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика".

"Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия. За мнозина още са болезнени спомените за въздушната кампания през 1999 г. Още по-тежко е за онези, които са загубили любими хора. Всеки изгубен невинен живот е трагедия. Дълбоко съжаляваме за това", каза Столтенберг за "Политика", цитиран от БТА.

Той повтори това, което каза по време на посещението си в Сърбия миналия октомври, че "тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия регион, като бъдат спрени действията на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които международната общност беше осъдила. Никога не бива да забравяме миналото, но трябва да се учим от него и да го оставим зад себе си", подчерта Столтенберг.

Той изтъкна също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц" публикува текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, сред които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и др. "Блиц" пише, че е известно, че САЩ признават независимостта на Косово, но ролята на някои хора в това отдавна не е политическа, а навлиза в сферата на техните лични и корпоративни интереси.

Конкретно за бившия държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп" стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет" и допълва, че навремето се говореше, че тя иска да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За бившия командващ силите на НАТО в Европа и ръководител на операцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от резерва Уесли Кларк пише, че след напускането на военната служба той е станал бизнесмен и като ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" е искал лиценз за проучване на запасите от въглища, от които би се произвеждал синтетичен петрол, пише "Блиц".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагъл, по-нагъл, Столтенберг: Бомбардировките (тази кампания) никога не е била насочена срещу сръбския народ". О т в р а т!!! И сега пишете глупости, че само Чернобил бил виновен за онкоболестите!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън, не дразнете НАТО и Столтенберг, че ще има пак бомби и не само над Горна Баня! Подхващайте темата за Путин или Чернобил за да е мирно и тихо.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"бомбардирането на Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно! Разбира се, че бомбите не са хвърляни срещу сърбите...какво може да се направи като има сърби в Сърбия.
102
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Боеприпасите с уран които са използвани в Сърбия са на голяма площ и е невъзможно да се съберат и да се ограничат последствията за хората.Столтенберг лъже също толкова нагло,колкото и Горбачов през 86-та.Посипаха ни с отрова като ***-ето това направиха американците!
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93От рак, предизвикан от снарядите и бомбите с обеднен уран, които престъпниците изсипаха над Сърбия, гинат хиляди българи в Белоградчишко! Без да има каквато и да било военна индустрия, беше бомардирано градчето Кральевац, на 12 км от нашата граница! Лично слушах взривовете. Страшно! На следващите дни се появи мазен оранжев налеп по тревата.От тогава досега смъртносттаот рак се е увеличила неимоверно!Но няма кой да каже с колко! Костовистката шайка и тогава не изпрати дозиметристи
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО е т.р.ористична организация!!!
99
0
 
21
 
! Отговори
Легитимни бомби? преди 4 години
И бомбите с обеднен уран ли бяха легитимни? Да ви се връща тази доставка.
98
0
 
15
 
! Отговори
Поздрав от Китай преди 4 години
Хиляди благодарности от китайския народ, за бомбардирането на китайското посолство в Белград. Да ви се връщат стократно такива хубави бомби върху вашите домове г-н Столтенберг.
97
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болшевишките *** са много активни.
96
0
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Какво очаквате, в Норвегия допреди 100 години са изгаряли вещици.Т. нар. Викинги са се прехранвали с плячкосване. Забогатяха от петрола.
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези светът не става по-красив и бял.:(
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да ни паза от борците за лъжесвобода....
93
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога мислех норвежците за едва ли не най-чудесния народ - смели мореплаватели, пътешественици, дали на света Амундсен, Нансен, Ибсен, Григ. Сега ги свързвам с Брайвик и Столтенберг.Норвегия досега не е яла руски бой, макар че доста гади на Русия - бази за американските подводници, най-големите натовски учения, интензивен въздушен и радиошпионаж срещу Русия. Какво ли ще каже този мухъл, ако върху красивата му страна започнат да падат бомби?
92
1
 
35
 
! Отговори
българин преди 4 години
Столтенберг ни излъга за Бомбите в Югославия така както Горбачов за аварията в Чернобил.И в двата случая сме излъгани.И руският уран е също толкова вреден колкото и американският!Разликата е само в това,че Чернобил е резултат от човешка грешка,докато бомбите в Сърбия бяха хвърлени умишлено,при положение,че САЩ знаеха за последствията от същите бомби в Ирак!
91
0
 
19
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До привет от Германия 76Явно си много зле с историята щом не си чувал за Ньойския договор, с който от България се откъсват Западните покрайнини, Македония и други територии.
90
1
 
36
 
! Отговори
бай х преди 4 години
дай боже легитимни и необходими бомби с обединен уран над сашт дай боже рака да ги мори както нас на балканите
89
2
 
38
 
! Отговори
Костов преди 4 години
А бе, този не беше ли свидетел преди няколко години в едно дело за педо.филия в Норвегия. Между нас казано, такива дела сега се водят с десетки за отнемане на деца от нормални семейства и отдаването им в еднополови, или по-точно казано ***.де.раски двойки. Ясно какво става с децата след това. И този у.рунгел ще твърди, че да бомбардираш суверенна страна без обявяване на война е ЛЕГИТИМНО и НЕОБХОДИМО???
88
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Легитимно и необходимо ли беше хиляди невинни да загубят живота си заради прищявката на една шайка войнолюбци ?Последните години продължават да измират хора , облъчени от мирните фойерверки на големите братя.Оправдание и прошка не бива да има за такива ,,приятели".
87
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
осигуриха възможност за търговия с човешки органитова е върха на садизма под шапката на на краваршингтон
86
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
егати и из .рдитеутрепаните сърби са си направили сепукои се радвали като им разрушават телевизията и мостовете и къщитетия краварски слуги - живи да ги закопаеш им е малкожалкото е че и у нас не са молко