Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими

Кампанията не била насочена срещу сръбския народ
10 юни 2019 17:30, Елка Василева
123
Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно, защото спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика".

"Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия. За мнозина още са болезнени спомените за въздушната кампания през 1999 г. Още по-тежко е за онези, които са загубили любими хора. Всеки изгубен невинен живот е трагедия. Дълбоко съжаляваме за това", каза Столтенберг за "Политика", цитиран от БТА.

Той повтори това, което каза по време на посещението си в Сърбия миналия октомври, че "тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия регион, като бъдат спрени действията на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които международната общност беше осъдила. Никога не бива да забравяме миналото, но трябва да се учим от него и да го оставим зад себе си", подчерта Столтенберг.

Той изтъкна също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц" публикува текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, сред които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и др. "Блиц" пише, че е известно, че САЩ признават независимостта на Косово, но ролята на някои хора в това отдавна не е политическа, а навлиза в сферата на техните лични и корпоративни интереси.

Конкретно за бившия държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп" стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет" и допълва, че навремето се говореше, че тя иска да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За бившия командващ силите на НАТО в Европа и ръководител на операцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от резерва Уесли Кларк пише, че след напускането на военната служба той е станал бизнесмен и като ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" е искал лиценз за проучване на запасите от въглища, от които би се произвеждал синтетичен петрол, пише "Блиц".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност"СЕРИОЗНО ЛИ? А СЪБИТИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ КАКВО ПОКАЗВАТ? Да напомним - косоварската жандармерия щурмува сръбските зони на Косово под предлог за "организирана престъпност", преби руски дипломат, наложи колосални мита за сръбски стоки, премахна дефакто границата с Албания, а премиерите и на Косово, и на Албания говорят за обединение на Велика Албания напук на ЕС. Необходимо?
84
3
 
47
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Добре де, Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и т.н. - всичко, разбира се, е било "лигитимно". Не сме се и съмнявали в това..... Сега обаче, се оправяйте с Китай, Русия, Иран, Сърбия-Косово, Грузия, Украйна, Молдова, Йемен, и пак Либия, и пак Ирак, и разбира се Сирия, и т.н.. Тези очевидно "натегнати" световни отношения се дължат в голяма степен на "лигитимните" действия на НАТО. "Това е толкоз просто и логично".
83
3
 
38
 
! Отговори
Тъй,тъй преди 4 години
По някое време предполагам,че руски и китайски ракети ще изпепелят *** щати в интерес на американския народ-хуманно и легално.Лошото е,че ние пак заложихме на куция кон -по стара българска традиция.
82
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО било помагало на Сърбия - е, от това по-голямо лицемерие няма. Спретнаха на Сърбия наказателна акция, за да демонстрират какво се случва на тези, които не се подчиняват на Щатите. Бомбардираха страната и разкъсаха територията й.
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, i bombite nad sofia taka...legitimni i neobhodimi...
80
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бомбардираха ги с бомби с обеднен уран, от който още се разболяват от рак и умират в Сърбия. Разкъсаха държавата им и им отнеха Косово. Ама, виждате ли, не било против сръбския народ и било съвсем легитимно (след като НАТО определя кое е легитимното).
79
4
 
42
 
! Отговори
гост преди 4 години
колко трябва да си изврратен и без мозък за да говориш глупости като тоя на снимката ,ако бомбардират и неговите роднини и ние така ще говорим
78
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nato=bokluci
77
23
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Да оставим НАТО и да поговорим за Турция ! Боли ме сърцето понеже съм турчин и виждам как турските неграмотници тласкат Турция под ботуша на руснака ! Абе сикилмишлер , с чия помощ станахте 16-та икономическа сила в света ?! С руска помощ или със западна помощ ?! Предатели долни , опитвате се да отрежете ръцете ,които са ви помагали за да станете хора ! Още много лучени кризи ще преживеете и няма да се отървете от тях Иншаллах ! Предателите винаги губят играта !
76
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До привет от Германияизвинявай,не разбрах:-Като "Плевналиев" ли не можеш да ни "събудиш",или като "привет от Германия"?
75
15
 
4
 
! Отговори
ДГД сърбите преди 4 години
До Привет от Германия Е можеш ме обвини в русофилство, но не "братушките" ни удариха в гръб преди 100 г. Сърбите го направиха. Затова - малко им бяха бомбите преди 25 г.
74
2
 
3
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Koga kradec I ubiec 6te kaje drajte kradeca ili ubieca???Ne sa li sa6tite tia ot NATO deto hvarliaha bombite v Sarbia,Libia I Irak.Ne sa li sa6tite koito go praveha v Vitnam,Laos I Kambogja..Ne salisa6tite,,ameeikanski kravari"i na6ite prodajni politici ot BG I EU.
73
21
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До ДГД сърбитеТези западни покрайнини вашите братушки ги дадоха на сърбите ! Сърдете се на братушките си ,ако ви е останал моне малко мозък в главата ! Западът беше за вашето съединение , а братушките ви бяха против вашето съединение ! Какво да ви напиша още ,че да се събудите ?! Щом Плевнелиев не може да ви събуди , аз едва ли ще мога , но поне съм длъжен да напиша истината за историята ви !
72
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм се смял на вестник Стършел толкова, колкото на новините и статиите побликувани днес. Американските бомби - полезниДвойкаджия - Форекс милионерМладите и умните искат в БГ-тоГрафа подпухнал покрай релсите заради високите температурии т.н и т.нБлагодаря ти ДнесБГ и продължавай да ни веселиш все така.
71
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата тази смрат от НАТО барабар с човекът от Белият дом трябваше в Хага да ги съдят.Колко хиляди невинни сърби загинаха ? Хората стояха с дни на мостовете по Дунав бранейки ги от бомбите.А тези заблудените ракети паднали в България как да ги коментираме?
70
6
 
8
 
! Отговори
ДГД сърбите преди 4 години
За Западните покрайнини ми е думата - сърбите кога ще ни върнат Цариброд и ще спрат да тормозят българите там?
69
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
САМО РАЗВЛЕЧЕНИЕТО!..:-Има ли хироманти тук?..(аз НЕ съм,но имам някаква "сугестия" за тях..)Та-Вижте дланта на това СЪЩЕСТВО!..."Линията на живота" практически ЛИПСВА при него!!!!!За сметка на нея "ВЪЗГЛАВНИЧКИТЕ" под пръстите му са силно развити!!..Като тия при котките и кучетата....правете сметка що за създания употребяват "НЕДОСТОЙНИТЕ" във вихъра си да унижават Човека..
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите кога ще но върнат Западните покрайнини?
67
15
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Крайно съм щастлив ,че най-после българите започнаха да мислят трезво ! Купувате качествени американски Ф16 , а не руски тенекии , евалла ви правя ! А турските неграмотници се изсраха на метеното , решиха да купуват руски тенекии за да "накажат" американците и НАТО ! Близкото бъдеще ще покаже ,чи вие българите хванахте правия път ,а турците объркаха посоките ! При тях лучената криза ще се повтаря и ще се увеличава в геометрична прогресия въпреки че досега бяха сред 16-те най-развити икономики !
66
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко им беше на сърбите. Още трябваше.