Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими

Кампанията не била насочена срещу сръбския народ
10 юни 2019 17:30, Елка Василева
123
Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно, защото спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика".

"Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия. За мнозина още са болезнени спомените за въздушната кампания през 1999 г. Още по-тежко е за онези, които са загубили любими хора. Всеки изгубен невинен живот е трагедия. Дълбоко съжаляваме за това", каза Столтенберг за "Политика", цитиран от БТА.

Той повтори това, което каза по време на посещението си в Сърбия миналия октомври, че "тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия регион, като бъдат спрени действията на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които международната общност беше осъдила. Никога не бива да забравяме миналото, но трябва да се учим от него и да го оставим зад себе си", подчерта Столтенберг.

Той изтъкна също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц" публикува текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, сред които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и др. "Блиц" пише, че е известно, че САЩ признават независимостта на Косово, но ролята на някои хора в това отдавна не е политическа, а навлиза в сферата на техните лични и корпоративни интереси.

Конкретно за бившия държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп" стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет" и допълва, че навремето се говореше, че тя иска да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За бившия командващ силите на НАТО в Европа и ръководител на операцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от резерва Уесли Кларк пише, че след напускането на военната служба той е станал бизнесмен и като ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" е искал лиценз за проучване на запасите от въглища, от които би се произвеждал синтетичен петрол, пише "Блиц".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един път е законна Югославия а друг път Югославия не. НАТО направи Югославия и после НАТО я унищожи. По същата причина и Русия може да бомби Украйна за Крим или за Изт. Украйна или България Гърция за Тракия..
44
21
 
5
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Слава Америки ! Американцов спасили россияни от Адолфа Гитлера !
43
1
 
24
 
! Отговори
До Странният Страндж преди 4 години
Отиди, бе! Човекът ти плаща пътните, отиди в Белград и се изокай като тука.Тогава ще разбереш колко обичат сърбите натото и как искат да влизат в него.Отиди! Ама май ще пропуснеш..
42
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Натовските бомби,най-хуманните,натовския уран е най-безвредния и натовските куршуми са най-безболезнените. А натовския гьон-сурат е най-големия на света.
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАДа така правят, а тебе те вкараха в кошарата и сега блееш към другите че могат да драпат на някъде. А ти накъде можеш да драпаш, кой ще те пусне извън НАТО-вския ГУЛАГ освен с краката напред ?
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По чиста са , ние сме мешани като ***, виж Борисов , Велчев , Пеевски, домуса, Цветанов, направо отврат
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово е Сърбия , Крим е Руски
38
30
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абсолютно правилно ! Добре ,че се намесиха американците и спасиха стотици хиляди косовари от избиване , а руските диваци пак бяха на страната на диктатора ! Евалла на американците , жертват свои войници в името на световната демокрация и в интерес на чужди поробени и подтиснати народи ! Спасиха руснаците от Хитлер , рискуваха и хвърлиха 2 атомни бомби над Япония за да я склонят да спре агресията си и да не се стига до още милиони жертви ! Американците са народ избран и благословен от Бог !
37
2
 
22
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
"демократия" с бомби, така се прави диктатура!!!, а ние сме за(((, затова сега не можем да отидем до туалета без разрешение, изме т американка!!!!
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нато фашисти световни терористи
35
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите биши "чиста нация"! Ха-ха-ха!
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с право
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагло лицемерие при това гледат да ги излъжат да влезат в НАТО за да ги доят като нас.Сърбите поне са по чиста раса от нас и не вярвам да се набутат като нас.Такива продажници като у нас не вярвам да съществуват другаде.Особено като Луканов, Лилов , Костов , Велчев, най вече Борисов , но той е много по невежа , и да не изброяваме другите герои, като Паси, мадам йес и т.н.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** би оправдал и ядрените бомбардировки над Япония.
31
3
 
35
 
! Отговори
до 19 и 20 преди 4 години
Има доклад на СЗО от 2001 година за последствията от бомбите с обеднен уран .Да ви кажа,че и сърбите и българите сме еднакво уязвими от радиацията.Аз живея в България,не си мислете,че съм сърбин.Последствията от тази акция на НАТО са ужасяващи.НАТО направиха Чернобил на Балканите.Разхвърляли са 9300 кг уран!Сега шефа на НАТО лъже като за световното,това е истината!
30
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше време да се даде урок на сърбите, не за Косово, а за много други предишни техни престъпления. Тези престъпления те вършеха под защита на същите тези Велики сили.
29
18
 
3
 
! Отговори
Сърбия ДГД преди 4 години
Темата е точно за сърбите и че се заслужили всички бомби, които паднаха върху тях. НАТО спря тия главорези да избият милиони невинни хървати, бошнаци, албанци, а и нашите братя македонските българи. За това е темата.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този дали си вярва и кого лъже себе си ли. А в телевизионнта кула в Белград колко народ избуха цивилни журналисти и технически персонал. Как пък един БГ журналист не изрази съболезнования на сръбският народ за избитите им колеги. И да вярвам на журналисти ли. На кои по точно. На тези дето ми набиват в главата за кои да гласувам и че младите се завръщали в БГ от запад. Ама те ни имат за малоум.ници бе, колко ниско са паднали заради ламтежа им за дебели пачки. Бог гледа внимавайте че ще ви пържи.
27
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Сърбия ДГДтемата НЕ е за сърбите,а за това,че ФАНАТИЗИРАНИ ВОЙНОЛЮБЯЩИ елементи си позволяват да ХВЪРЛЯТ БОМБИ където и когато им скимне!!!!!Като почнеш от Хирошима!.."Вчера в Сърбия,утре в България"....СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ -САЩ и палячото им НАТО,ТРЯБВА ДА СЕ ОЗАПТИ!!!!!!!!!!!!!!!!Иначе бъдеще за ИЗТОЩЕНАТА ни ОТ КРЪВОПРОЛИТИЯ планета,НЯМА!!!
26
15
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Сърбе на върбе, по пет на нож, яжте уран!