Планирате пътуване? Глобите за шофьорите на Балканите дори над 2000 евро

Внимавайте на пътя в сезона на отпуските
13 юни 2019 15:15, Елка Василева
28
Планирате пътуване? Глобите за шофьорите на Балканите дори над 2000 евро
Снимка: архив, Reuters

Лятото дойде, сезонът на отпуските също. Според официалната  статистика все повече българи пътуват в чужбина. Най-лесно е със самолет, но ако планирате да пътувате в някоя балканска страна с кола, трябва да знаете какви глоби ви чакат в случай, че не спазвате правилата за движение, пише македонският портал Пресс24, цитиран от БТА.

Още по темата

1. Превишена скорост

Северна Македония - от 20 до 300 евро

Гърция - от 40 до 750 евро

Черна гора - от 450 до 2000 евро

Хърватия - от 40 до 2029 евро

Босна и Херцеговина - от 15 до 511 евро

България - от 5 до 76 евро или отнемане на книжката

2. Шофиране под въздействието на алкохол

Северна Македония - от 250 до 400 евро

Гърция - от 78 до 625 евро /в зависимост от промилите/

Черна гора - от 70 до 2000 евро или отнемане на книжката

Хърватия - от 135 до 2029 евро

Босна и Херцеговина - от 200 до 500 евро

България - от 102 до 306 евро или 1022 евро при повторно нарушение

3. Шофиране без предпазен колан

Северна Македония - 20 евро

Гърция - 350 евро

Черна гора - от 40 до 100 евро

Хърватия - 67 евро

Босна и Херцеговина - от 30 до 70 евро

България - от 25 до 50 евро

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: шофьорибалканитеглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
С бензина вдигнете и глобите 10 пъти, *** да се научи да не жули със 100 в града с изгнилия баварец 95та
24
1
 
2
 
! Отговори
"властите" преди 4 години
Българските власти трябва да направят глобите в България както съседите ни и както са в ЕС. Трябва да събират пари за нови качествени пътища и надлези по кръстовищата. За няколко години няма направен надлез. Опитват се да направят надлез над околовръстното към Филиповско шосе, но не са планирали разклонение за горна баня и Княжево. От много икономии няма един качествен надлез за безпрепятствено преминаване във всички посоки. Всичките са със светофари вместо да направят поне още едно ниво.
23
4
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Пичове, една наша позната немкиня се върна от десет дневно пребиваване в България, навъртяла над 2500 км... Първото нещо, което ни каза- за три дни била 5 пъти спирана от полЮцаи, да проверяват за минетка...!? Никой от тях не говорел и бъкел чужд език... Тя, за последните десет години, е спирана само веднъж в Германия! Дъ живей, Мутрата Винету...
22
3
 
10
 
! Отговори
ss DO тИР преди 4 години
АМИ за твое нещастие нямам нищо общо с мвр,мо, и всякакви други държавни служби. Също отново за твое нещастие ника ти говори много за теб ! Мечтата ти да си тираджия не се е осъществила защото явно и за това не ставаш а караш по селата хляб с някой баничарка и се вземаш за шофьор :) куките са ти виновни, че таз година нямаш шанс да смениш винетката от служебната кола да си я сложиш на твоята и после да псуваш, че няма пътища АМИ КАК ДА ИМА КАТО ПОЛОВИНАТА държава са тарикати като теб !
21
6
 
9
 
! Отговори
ТИР преди 4 години
До ss do ТИРКорумпирано кърлежче, това, че ника ми е ТИР, не значи, че това работя. А, това, че ти си банан с пижама, който муфти стана ясно на всички прочее, пак си пиян.
20
4
 
8
 
! Отговори
ss do ТИР преди 4 години
само милиционери са ти в глава ! може би защото магнита е на тахото, пиян си на кирка, не спазваш забраните и всички са виновни, че си станал тираджия ! Айде върти си геврека , жена ти дано може да плете иначе ке се *бе докато дремеш по опашките на фри шопа да си вкараш малко контрабандни цигари да си и ти играч !
19
3
 
7
 
! Отговори
Ега ти малоумието! преди 4 години
С изключение на Гърция, никъде в тези страни глобите не са в евро. Интересно, че обявяват дори българските глоби в евро.
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дразнещото е, че знаците в България не са адекватни на пътните условия, а това се използва от КАТ да глобява, но от друга страна води до много нарушения, катастрофи, ранени и загинали. Кое е по-важно - КАТ да си изпълни плана за глобите или движението да стане по-безопасно? В България от 30 години по-важното е КАТ да глобява и да има много катастрофи.
17
2
 
35
 
! Отговори
??? преди 4 години
Проблемът е, че глобите в България се налагат за смехотворни нарушения. Слага дебелият чиновник знак за до 40 км/час, на място където безопасната скорост е над 180 км/час или просто уж го забравя след ремонт. Скрива се оня с палката и камерата след знака и стой та гледай - всички преминали там, са с превишена скорост с много над разрешената. Там, където наистина е опасно, КАТ го няма - изпълнява си плана за глобите на хранилката за глоби на КАТ.
16
4
 
8
 
! Отговори
ТИР преди 4 години
До ssПредполагам, даже съм убеден, че си милицоинер, който трезвен в кола не се качва да кара. Е, може, ако си дневна смяна към края на деня да паднеш под 0,5 промила, но ако не взимаш рушвета в натура, като алкохол...
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сравним глобите в България и Гърция, ясно се вижда, че глобите в България са прекалено високи относно доходите в България и Гърция. Само глобите в Макединия са по-ниски от българските по абсолютна стойност.
14
8
 
17
 
! Отговори
ss преди 4 години
тука виждам само мърлячи които само в БГ нарушават законите и като са глобени ревът на умряло ! Ами такова нещо да нарушаваш и да не си плащаш НЯМА ! Но това си ни е нашия манталитет дето законите са за другите но не и за нас ! Превишавате скоростта нарушавате закона после кихате на куките и ревете, че те са нарушили закона ! Минал с 100 на ограничение 50 и после куките му виновни, че били там ! Ами ако утрепеш някой ке ревеш, че не са били там ....
13
2
 
17
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Глоба за превишена скорост в БългарияНай-ниската глоба е 20 лева за превишаване на скоростта с 10 км/час. 20 лева са 10,23 евро, а не 5 евро, както пише в новината.Глоба за алкохол Най-ниското наказание е отнемане на книжката за 6 месеца и глоба 500 лева, което е 256 евро, а не 102 евро, както пише в новината.
12
1
 
12
 
! Отговори
сс преди 4 години
9 е прав в Румъния трудно виждаш да спират за проверки или да чакат с камерите и скоростните им знаци за движение са по адекватни от нашите в България, ходихме до Крайова толкова път карахме 1 2 патрулки и то пред техните управления и ограниченията им не са като нашите да се влачиш с 30 и като влязохме в БГ за 100 км на 4 места спираха и бяха с камери и това неделя следобед. глад мори хазната...
11
5
 
34
 
! Отговори
куриер преди 4 години
По-голяма *** от българските катаджии няма. Бедно момче съм. Разнасям пратки на заработка. Плащам наем и заем. Да, понякога спирам за кратко на неразрешени места, докато си оставя пратката не защото не уважавам закона, а защото наистина няма другаде къде. И ме прискрипват полицайчета да ме глобават. Викат - ти взе ли бакшиш от пратката ?!? - и ние работим за пари. Да - казвам 12 стотинки ресто не върнах, искате ли ги ?
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора разбереге, няма ли яки глоби, ша си я караме така още 50 години и ще се чудим защо другите са на светлинни години пред нас. Прочетете по надолу пример за превишаване на скорост на магистрала с 50 км/ч в Онтарио, Канада. Точките в книжката са ви само 13.Stunt Driving / Racing 50km/h or more, 6 demerit pointsImmediate 7 day licence suspensionImmediate 7 day vehicle impoundOne year licence suspensionMinimum fine $2,000Maximum fine $10,000Jail up to 6 months100% Insurance incre
9
3
 
22
 
! Отговори
... преди 4 години
Аз пътувам често по работа в Румъния. КАТ съм виждал само в секцата и то там, където скоростта е 50км/ч (това е обикновено в центъра на селата, иначе е 70). Спряна кола за проверка не съм виждал. След като мина моста на Видин се започва- КАТ, ДАИ, тези новите с модерните коли. Миналата седмица имаше патрулка на носта и то преди табелата с оказаното ограничение за България. Чакам си снимката.
8
0
 
17
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Из Шат на патката главата - "Евтини са ни цените, евтини са ни жените."
7
1
 
21
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Ако Тодор Колев беше жив, щеше да каже "Кога ще ги стигнем.. черногорците?"
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Македония ходя всяка седмица да си налея евтино гориво и да си напазарувам евтина и истинска храна. Пътищата им не предразполагат високи скорости специално тези по които аз пътувам. Техните катажии не се крият по шубраците и не снимат със скрити камери а стоят там където знаят че стават най много ПТП. Направи ми впечатление че Македонските водачи не бързат за никъде. Залепиха се зад мен 4 коли имаше мегдан на 3 места да ме изпреварят но не го сториха. Спазваха ограничението на скороста.