Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски
21 юни 2019 16:30, Елка Василева
184
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!
Кадър: YouTube

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

Още по темата

 „Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така ,факт е че е искал независима Македония .Няма значение дали е българин .Днес много българи мислят че трябва да има обединена Европа ,да речем .Същото е .
99
2
 
18
 
! Отговори
Milen Stefanov преди 4 години
Та по повод сръбско македонският виц, сега като измият хубаво Гоце Делчев какво ще получат сърбо македонците? БЪЛГАРИН , а мръсната помия от къпането да си я излеят в лицето! И чакам официално извинение от сърбите за 75 годишното етническо прочистване на българите във Вардарска Мекедония!!!
98
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не не се е борил за македонска държава, а за свободна област Македония в рамките на държавата България. Както се е случило между Княжество България и Източна Румелия.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха само Македония и България в играта, щеше да е много по-лесно. Но тук са заложени много интереси на НАТО и много по-силни държави от България и Македония.
96
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОЗИ РЕАЛНО ПРИЗНАВА, ЧЕ ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НЯМА !ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е РОДЕН ПРЕЗ ОСМАНСКОТО ИГО ТЪЙ, ЧЕ ТОГАВА НЕ Е ИМАЛО РЕАЛНО БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ А САМО ЕДНА ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ!!!ДА КАЖЕШ , ЧЕ ВСИЧКИ РОДЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА МАКЕДОНИЯ СА БЪЛГАРИ Е МНОГО СЕРИОЗНО НЕЩО!
95
4
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РОДЕН Е НА МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЯ!!!ЩОМ ТОЗИ Е БЪЛГАРИН ТОГАВА ВСИЧКИТЕ СА!!!
94
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е била българска област до 1945 и никога държава.Дадоха я на Югославия,която сърбите направиха Велика Сърбия,през 1918.Гоце Делчев никъде не е споменавал за "македонска държава.Но,компромисите са нужни и гърците им направиха един голям, с името.
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ludoto LencheИ Дракула го измислиха румънец след като унгарците на Орбан и германците на Меркел унищожиха кирилицата в Карпатите, чак до Чехия и Полша.
92
1
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
Може да го направим и по-интересно.Да се пусне един референдум дали българите от тази страна на границата ще подкрепят сърбизираните българи от другата страна на границата за ЕС.Да няма изненадани с 50 г. антибългарска риторика.Жалкото е че пак "шефовете" на краля Слънце ще му плюят в устенцата каквото трябва.Не се гневете!
91
4
 
21
 
! Отговори
ДОРЧО преди 4 години
Това не е точно признание,че е българин.Уловката е ,че се е декларирал за българин в този период,за да могат след това да спорят какво значело това тогава.Примерно:много македонци се декларирали за българи,но това тогава значело славяни ,християни и т.н. Вариации бол.Поредна уловка от страна на македонистите. Стево П. очерта и червените им линии т.е идентитет и приемственост преди 44г. Това значи ,че няма да приемат истината ,за сметка отказване от националния им мит-антибългаризма.
90
4
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...tova dobre ...ama e polovinata istina ...sega ostava I da priznaiat drugata polovina ,che Makedonia e oblast ot Balgaria !!! Tova priznanie e kato na polu-bremenna jena .Babite I diadovtsite im balgari ...ama te bili makedontsi ?!?? Da de ot darjavata Balgaria !!! Kato ste Makedontsi ot Makedonia ...chii go dirite v Balgaria za balgarski pasporti ?!??
89
2
 
9
 
! Отговори
Северомакедонец преди 4 години
До Сата НАТОНе е точна формулировката, а компромисна за вътрешна употреба в Севернамакедония Има си документи - Устави на организациите -БМОРОК, ВМОРО, ТМОРО на които Георги (Гоце) Делчев е виден член. Но така се прави.Не е лесно наци да разбере че е евреин.... На час по лъжичка. Като признаят, че е българин ще дадат публичност на документите. Тогава вече ще са готови и това да признаят. Дано ни стигне последователност.
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тито си е абсолютен комунист. Просто Коминтерна и Сталин се разминават в разбиранията.Югославия, федерация на южни славяни е австро-унгарска политическа концепция, която ту им е била нужна, ту са били против. Тито е бил зад тезата на Коминтерна (колективен орган на всички комунисти, без значение дали са официален политически субект в държавите си), като е извличал от това поддръжка за сръпския шовинизъм, създаден за контрол и влияние още по Австро-унгарско време. зад Тито е стояла ЦК, и партия.
87
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!От тук нататък ще става все по-хубаво в България. Здравеопазването ще е като в Швейцария, заплатите високи, културата ще се повиши и депутатите ще светнат като истински родолюбци!
86
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пендаровски изглежда по-умен и готин от предишния турчин Иванов. Груевски беше отврат.
85
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай хТито не е комунист а използва Сталин колкото да стане президент. После се скарват и Тито отваря границите за САЩ и ЕС стока и шпиони и обявява неутралитет със западна социалдемокрация. И българите стават македонци по заповед от Вашингтон. След него Югославия затъва в дългове и войни и се разпада.
84
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че как така македонският президент, който не е историк, знае, че Гоце Делчев е българин, а македонските историци от комисията не знаят този факт?
83
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да си имат държава. Ние първи ги признахме. От историческото усещане, че са ни най близки по много критерии, които ни отнасят към един народ. Религия, култура, бит, език, обща история. В новото време, къде са тръгнали под вола теле да дирят. Австрийците спрямо Германия какви са ?В Швейцария, има ли немско говорящи кантони?В годините на Гоце, само България е имала мотив да помага за освобождението на македонците, докато всички Вел. сили и техните протежета (сръпи и гръци), чакат плячка.
82
3
 
10
 
! Отговори
сара преди 4 години
Винаги е имало и ще има доблестни хора.
81
7
 
16
 
! Отговори
GG преди 4 години
Наведете глави макета ! Това го можете най добре