Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски
21 юни 2019 16:30, Елка Василева
184
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!
Кадър: YouTube

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

Още по темата

 „Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
А някои казваха, че македонците били много прости. Пендарата връти Бойко на чеверме, бавно, но сигурно, пращайки цялото му европредседателство в *** на историческото безличие. Така го казва, че обезсмисля смисълът на това, че Гоце Делчев е българин. Хахахаха, уникално;))) Голем шпек в задните бузки на Захариева и още по-дебел в задните бузки на Каракачун и Бойко;)))
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави впечатление манипулацията за Велика България, с която плашат македонците. А тя е чисто српска пропаганда. Но с нея си служат всички граничещи с нас държави. С това прикриват действията си по унищожаване на самосъзнанието на българското население, останало в границите на държавите им, по една или друга причина. Това което наблюдаваме днес, се е случвало по подобен сценарии и в гръчко, и в румънско.И вместо да спорят за Гоце, защо не сложат началото си, в измислянето на македонската азбук
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Различавайте македонизма на ВМРО от коминтерновкия македонизъм и чисто скопския македонизъм, ориентиран към Сърбия!
57
4
 
20
 
! Отговори
mda преди 4 години
Няма да се учудя чичо Сам да е решил да даде автономия на северозападна Македония и след това присъединяването й към Албания задно с Косово. Всъщност не е чак толкова зле. ПО-добре е земите, населени с албанци да са си към Албания.Малко по малко им казват истината, и накрая ще е целия.
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се върнат изгонените българи в Македония, те ще гласуват да се обединят България и Македония.
55
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гоце Делчев се е борел за македонска държава автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония.Така, но в 1946 г. Югославия отказва независима Македония и я окупира повторно след като Димитров е предал ковчега на Делчев в Скопие. Сега са отделна и никой не ги иска заради албанците.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво от това? За македонците сигурно е важно,голяма стъпка към истината затова кои всъщност са те,но нас това не ни топли. Ние си имаме наши собствени проблеми,че да се занимаваме с чуждите такива.По-важно е денс кой всъщност купи чез?
53
1
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Как точно си описало ЖАЛКОТО си съществуване!!!!
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независима Македония заради Берлинския договор, който разцепва България на 4 части сев. България, Румелия, Тракия и Македония. 3 остават в Турция. Тука е много спорно защо няма да има велика България, а ще има велика Турция, велика Сърбия, велика Румъния или велика Гърция.
51
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин ще се бори за " македонска" държава. Тоя е изкукал. Кой луд ще се бори държавата му да влезе в чужда държава?! Вероятно скоро Заев ще каже че Гоце е бил Ванга врачка и е искал Македония да е в ЕС.
50
5
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Всичко е Пунта Мара от македонска страна.Тези двамата измамници Заев и Пендаровски са поставени начело на Македония само, за да я натикат в НАТО и ЕС.За целта те ще кажат всичко, каквото им наредят от Брюксел и Вашингтон. Ще признаят и бащите си за марсианци само и само да вкарат Македония в евроатлантическия алианс и Европейския съюз.Но !Когато това стане факт, антибългарската риторика и антибългарската пропаганда в Скопие ще се възобнови с пълна сила.Бойко предаде българските интереси !
49
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Това изявление на македонския премиер е вече близо до истината, но с еднаважна редакционна корекция, а именно: Гоце Делчев се е борел за"политически автономна Македония и Одринска Тракия" ! Той катоистински апостол обикаля обезверените българи от Тракия, Македония и Родопите,вдъхва им кураж и ги спечелва за делото.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...местни македонски племена, е няма такава наглост, може да е имало такива но на луната
47
2
 
24
 
! Отговори
Mitaka преди 4 години
Питат радио Ереван:-Ванга като е от Струмица, македонците защо не я обявят и нея за македонка?След малко отговарят:-Защото ще им прати послание през Нешка Робева, че македонци родени преди 1945 няма
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетата да се готвят за сливане с Косово и Албания, друг избор нямат, като не искат да признаят бългрските си корени ще станат ..... албанци
45
1
 
25
 
! Отговори
До 47 Анонимен преди 4 години
Историците в българската комисия защитават с доказателства, само тези ученици на Кирил и Методий, които са били българи и създатели на българската и славянска азбука. Българската азбука е поръчана от България да бъде написана и спонсорирана от България, а не от индианците..
44
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В дебелата книга "История славяно-***" македонецът Паисий Хилендарски кого ли има предвид под "буллгарска"? Славяно-буллгарска ... значи *** не са били славяни, каквито са македонците ... Като търсим из дълбините на история кои са били тия буллгари, аха ... намиреме едно турско племе наречено "буллгари", предвождани от хана им на име Аспарух се заселили по балканите и смесили с местните македонски племена. Какво съвападение, ха?!??
43
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според българите, и македонските братя Кирил и Методий са буггари,И македонецът отец Паисий Хилендарски е кривокрак буггароттатар,
42
1
 
2
 
! Отговори
До 44 бай Спиро преди 4 години
Забравих в заглавието да сложа "до", но още чакам да ми кажеш твоята теза за произхода на българите?
41
9
 
1
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
До бай СпироИ като ме имитираш по-мазно ли ти ста акото, *** непоръбин ?!?