Кой ще поеме контрола над Истанбул: Йълдъръм срещу Имамоглу за кметския пост

31% от БВП на Турция се произвеждат в този мегаполис
23 юни 2019 07:15, Елка Василева
59
Кой ще поеме контрола над Истанбул: Йълдъръм срещу Имамоглу за кметския пост
Снимка: Reuters

Днес в Истанбул предстои важен вот за контрола на над 16-милионния мегаполис, най-важния в страната. Над 10,5 милиона избиратели са призовани отново да се явят пред избирателните урни, за да определят кой да бъде бъдещият кмет на града.

Водещите кандидатури са две - на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и на Екрем Имамоглу от опозиционния алианс, който спечели поста на 31 март с превес от около 13 хиляди бюлетини, предаде БТА. Висшата избирателна комисия обаче анулира предишния вот и разпореди повторно гласуване за кмет на Истанбул, което ще се проведе тази неделя.

Макар и от местно естество, вотът е от решаващо значение за цяла 82-милионна Турция. Досега няма аналог, при който местни избори да са били арена на такава ожесточена борба, каквато се води от 31 март насам в страната.

Важността на вота в неделя несъмнено надхвърля значението на обикновени местни избори. Защото става дума за избор не просто на кмет на голямата община на Истанбул, а за контрола над мегаполис, който с бюджета си от 8,8 милиарда долара представлява ковчежницата на Турция. По официални данни 31 процента от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда в Истанбул. Оттук следва и добилото популярност определение, че "който владее Истанбул, владее Турция".

Истанбулци зашлевиха Ердоган веднъж... Ще го сторят ли отново?

Казано направо, управляващата ПСР ще се бори в неделя не само да получи реванш за поражението на своя кандидат на 31 март, а и за да запази контрола над Истанбул, който държи в продължение на 25 години. Опозицията пък ще се бори да постигне ново надмощие и да утвърди с още по-голяма разлика превъзходството на своя кандидат Екрем Имамоглу. На 31 март разликата между двамата бе от едва 13 хиляди бюлетини в полза на опозицията.

На изборите в неделя Йълдъръм и Имамоглу ще се борят за гласовете на милион и седемстотин хиляди избиратели, които не са упражнили правото си на глас на предишните избори на 31 март. Именно броят на негласувалите може да промени изхода от гласуването, т.е. на 23 юни предстои "битка за 1,7 млн. избиратели", както коментира неотдавна известен анализатор.

Досега в Турция не се помни подобна ожесточена кампания за местни избори, които нямат решаващо значение за властта както парламентарните. За вота на 31 март турският президент Реджеп Ердоган лично водеше кампанията за Бинали Йълдъръм с много остра реторика срещу опонентите, стигаща понякога до войнствени изрази. Но след поражението на 31 март, по повод на което близки до властта медии коментираха, че острата реторика е отблъснала част от електората, държавният глава промени тактиката. Той спря да агитира и предостави терена на Йълдъръм. Дни преди изборите обаче Ердоган отново излезе на преден план в кампанията на ПСР, което според наблюдатели се дължи на слабото, по думите им, представяне на Йълдъръм на телевизионния дебат миналата неделя.

Още по темата

Подобно на президента, кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм в последните дни се проявява активно на митинги в няколко от критичните райони на Истанбул, населени главно с преселници от вътрешността на страната и кюрдско население. В последните дни кандидат-кметът на ПСР непрекъснато обещава нови придобивки на жителите на града, включително намаляване на цената на природния газ, поевтиняване на картите за градския транспорт и т.н., и провежда срещи с водачи на религиозните фондации и на кюрдските кланове, за да повлияят на своя електорат да гласува за него.

Спечелилият кметския пост на Истанбул на 31 март Екрем Имамоглу на свой ред ползва най-ефективното оръжие - темата за икономическата криза, обхванала Турция, разхищенията, корупцията на властта. Отделно, той печели симпатии и покрай усещането, че ВИК е извършила несправедливост спрямо него, отнемайки му мандата.

Предизборният слоган на Имамоглу "Всичко ще бъде много хубаво" доби широка публичност. Със своите действия, насочени към обединяване на хората в обществото, разединено от политиката на ПСР на противопоставяне, опозиционният кандидат среща голяма подкрепа не само в Истанбул, но и в цяла Турция. В негово лице електоратът вижда надежда за промяна на системата на корупция и шуробаджанащина, която е довела до недоволство сред избирателите, смятат анализатори.

Изследване на социологическата агенция Конда преди изборите прогнозира, че Имамоглу ще засили преднината си на изборите в неделя. Директорът Бекир Агърдър смята, че опозиционният кандидат-кмет ще увеличи значително разликата срещу Бинали Йълдъръм, която според него този път може да надхвърли 100 хиляди гласа.

Още една агенция, Метропол, огласи през последните дни подобна прогноза. Според изследване на тази агенция за Имамоглу се очаква да гласуват 51,2 на сто от избирателите, а за Йълдъръм - 39,7 на сто. 98 процента от електората на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) се очаква да подкрепи собствения си кандидат Имамоглу, докато в ПСР 80 на сто от електората ще гласува за издигнатия от тази партия Бинали Йълдъръм.

Според оценки решението на ВИК за повторение на изборите е засилило подкрепата за Имамоглу в сравнение с тази отпреди 31 март. Според агенцията за разлика от предишния вот около 18 на сто от електората на Партията на националистическото действие, която е в предизборен съюз с ПСР на Ердоган, ще се въздържи от гласуване в неделя. Като причина за това се посочва кампанията на Бинали Йълдъръм, който отиде на крака при кюрдите в Диарбекир, за да ги агитира да гласуват за него. Не без значение е и "подхванатият флирт на ПСР" с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който в писмо от затвора призова кюрдите да останат "неутрални" на вота в неделя, т.е. да не гласуват за Имамоглу, както по-рано призова бившият съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ.

Турският президент в коментар по повод призива на Йоджалан посочи, че в прокюрдската партия се води борба за надмощие между Йоджалан, който от 20 години е в затвора, и Селяхаттин Демирташ.

В същото време турският президент Ердоган заплаши, че Имамоглу може и да не стане кмет на Истанбул, дори да бъде избран, ако бъде осъден от валията на окръг Орду заради неотдавнашен конфликт между двамата. Според публикации в турските медии конфликтът се разразил, след като валията не позволил на Имамоглу да ползва ВИП-салона на летището в Орду, в отговор на което кандидат-кметът си послужил с обидни квалификации по адрес на окръжния управител.

Битуващото мнение в медийното пространство е, че ПСР не е сигурна в изхода от вота в своя полза и това подклажда войнствената реторика.

Близкият до ПСР анализатор Абдюлкадир Селви от в. "Хюриет" определя предстоящия в неделя вот като исторически. В свой анализ той пише, че отнемането на мандата на Имамоглу и назначаването на нови избори е наклонило силно везните в полза на опозицията.

"В средите на ПСР се коментира, че Бинали Йълдъръм през последните дни е повишил леко подкрепата си. Но те не са сигурни дали това ще е достатъчно, за да спечели Йълдъръм кметския пост. Това е причината, която накара Ердоган през последните дни да поднови агитацията си", пише той.

В същото време анализаторът отбелязва, че президентът и през последните дни отново е пуснал в ход разединяващата обществото реторика.

По всичко личи, че в неделя ще бъдем свидетели на действително решаващ вот в историята на местните избори в Турция. И макар резултатът от него засега да не е известен, едно е сигурно - народът ще се стече масово към урните в неделя. Очакванията са избирателната активност да достигне 90 на сто.


 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Кратун преди 11 месеца
Имамоолу води с около 500 000 гласа към 19:15 часа
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Турците ще избират, докато султана им не спечели .. муахахахаа
52
1
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 11 месеца
Не може да коментираме развитието на проказата в анадола, а да на виждаме прокажените които пълзят в покрайнините ни.!. ( resident evil)
51
1
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 11 месеца
след като ердогановия кандидат не успя да спечеи по правилата ще ги спечели извън правилата
едва ли ще се допусне загубата на истанбул и целта на повторните избори е точно тази дори с цената на фалшификацията на гласове
повече от очевадно очебийно и логично е че именно целта на повторните избори е точно това
50
0
 
6
 
! Отговори
Николай Николаев преди 11 месеца
Ще цитирам по спомен истинско интервю на мюсюлманин от партията на Корман Исмаилов дадено преди около 6 месеца по тв България Он Еър:
"Влизам в кабинета на Бойко Борисов и той казва:
-Аз съм дал и давам непрекъснато много пари за турските региони
-Няма лошо щом си решил имаш да даваш пари на Турция но на мен ми трябва финансиране за Шуменско
-Че аз това ти казвам че наливам пари в Шумен,Кърджали..
-Чакайте сега г-н Борисов!Шумен и Кърджали са български региони а не турски"

Е това е вече СМЯХ
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оправете си фалшифицираната История на България , само на български пише че българските турци са ислямизирани в Уикипедия , алоооооооооооо ислямизирани са само Помаците в Бъгария които нямат нищо общо с българските турци , а че Българския народ е насила Християнизран по Византия се крие под дърво и камък
48
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 11 месеца
30% АКТИВНОСТ У НАС ??? АМИ ПРИ КАНДИДАТИ : АНОРЕКСИЧКА ; ПОЛИТИЧЕСКИ ВАМПИР; ЕПИЛЕПТИК ; "ЧИЧКО ЛЮБЕНИЧКО " ; УСРАН ПЕДЪР / СЕРГЕЙ/ ; СМОТЛЬО САМОМНЕНИЕВ И ДР. ...КАКВА ДА БЪДЕ АКТИВНОСТТА !?!?!?
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Николай Николаев

"Диктатор" е, защото народът вече 12 пъти го избира.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Турци в България никога не е имало.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
600 000 български турци живеят в България от векове а таа копирала Текста от сайта на БТА , не се научихте вие , няма никой да може да ви науче Насила християнизрания народ от Византия 866. г
44
0
 
2
 
! Отговори
и ся кво? преди 11 месеца
Ще яде ли Хасан баница, или няма да яде ?
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще гласуват докато изберат правилния човек/човека на Ердоган/.
42
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
В Турция изборите имат значение за това ще гласуват 90% от хората в Истанбул. За европарламент у нас гласуваха 30%.
Сами си отговорете къде само си играят на демокрация.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Николай Николаев

Защо се страхуваме от етносите? Нима незнаещ, че етносите имат Български паспорти и са граждани на БЪЛГАРИЯ, Защо не мислим и управляваме като ШВЕЙЦАРИЯ, там има 3 етноса Италянци, германци и французи ама всички са граждани на Швейцария и нямат никакви проблеми.Ако смяташ че в БГ има проблеми управлявайте така че всички етноси да обичат БГ и да няма какво да пишеше по въпроса,накратко и ние да сме като една ШВЕЙЦАРИЯ, А за Истанбул да ги оставим те да си решават проблените
40
4
 
4
 
! Отговори
смях преди 11 месеца
Николай Николаев,
защо не си пиеш хапчетата
При Борисов никога не сме били 9 милиона , защото той е премиер от 2009 година.
А България през 1985 година е била 8.9 милиона, през 2000 година сме били под 8 милиона, в края на управлението на станишев през 2008 година сме били около 7.5 милиона.
При Ердо само за 5 години Турция е нараснала с 5 милиона от които 4 милиона бежанци от Сирия, това ли искаш да стане и в България.
В Турция са родени около 400 хиляди сирийски бебета последните години
39
5
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 11 месеца
Игра на демокрация и излишно харчене на пари за избори когато народът мизерува и претърпява куп кризи дори и лучени кризи , такава е ситуацията в днешна Турция !
За какво изобщо ги правят тези избори след като султана определя правилата на играта и изхода на играта ?!
38
6
 
3
 
! Отговори
Николай Николаев преди 11 месеца
До мислете умно

Бойко Методиев Борисов от Банкя е ДИКТАТОР

То си личи по дългото му управление като на Живков,Садам и прочие

Банкя е един от най-богатите и луксозни наши градове посещаван от сумати чужденци за лечебен туризъм за да може някой да изрече:"Аз съм п"рост и Вие сте п"рости" и да го превърне в център на с"елянията

Да беше затънтеното бедняшко село Правец,ама не е!

Живков не беше фен на оставките като Бойко от Банкя и реши с Брежнев и паметник в Правец та пречукаха Людмила-1981г.
37
1
 
2
 
! Отговори
мислете умно преди 11 месеца
Никога не трябва да се гласува за прекалено големи патриоти и родолюбци понеже в последствие се превръщат в диктатори дори унищожават и тероризират собствения си народ ,ако той мисли различно и не спазва правилата на диктатора! Грештата на избирателите е ,че когато гласуват не виждат бъдещият диктатор в лицето на големия патриот! Хората обичат да гласуват за онзи който обещава да ги пази от враговете ! Хитлер ,Ленин ,Саддам , са все такива патриоти избрани от народа ,а накрая му е-б-а-т майката
36
3
 
7
 
! Отговори
Николай Николаев преди 11 месеца
Нямам намерение да възхвалявам селянина поставен на трона от Никита Хрушчов които донесе само беди на фамилията си целувайки се с Брежнев за да остане на власт и дори си постави собствен паметник в Правец за което самия Хрушчов щеше да го прати в Сибир

Но при Живков бяхме 6,7,8,9 милиона

При Бойко сме 9,8,7,6 милиона до окончателно изчезване

Затънтеното село Правец Живков го направи ГРАД

Банкя е бил най-богатия градове и чужденци идват специално за "Центъра на с"еляндурщината на п"ростака
35
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
В Турция и Русия най-овластения човек в се избира ПРЯКО И МАЖОРИТАРНО.
В България и в целия ЕС шефовете се назначават по механизми които са доста далече от нормалния човек.
Къде е демокрацията сами си отговорете.