Гърците не искат вече Ципрас, уморени от икономии и гневни заради Македония

Неговата СИРИЗА изостава с 9% от опозиционната Нова демокрация
4 юли 2019 19:22, Елка Василева
52
Гърците не искат вече Ципрас, уморени от икономии и гневни заради Македония
Снимка: архив, Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас претендира за заслугите за извеждането на Гърция от мъчителната финансова криза и беше номиниран за Нобелова награда за края на десетилетния спор за името със съседната Северна Македония, но въпреки това той се е запътил към поражение на предсрочните избори на 7 юли, пише ДПА.

Социологическите агенции прогнозират убедителна победа на консервативната опозиционна партия Нова демокрация, която през последните седмици води стабилно пред лявата СИРИЗА на Ципрас с около 9 процента, с което потвърждава резултата от европейските и местните избори на 26 май и 2 юни.

Поражението принуди Ципрас да измести (парламентарните) избори по-рано от редовната им дата, която беше не по-късно от октомври.

Според последните проучвания Нова демокрация и лидерът й Кириакос Мицотакис ще спечелят 36 процента от гласовете, а СИРИЗА 27 процента.

Нова демокрация с убедителна победа на местния вот в Гърция

Ако прогнозите на социолозите се сбъднат в неделя, Нова демокрация ще има мнозинство от 155 - 164 от 300 места в парламента в зависимост от резултата на останалите партии.

Три по-малки партии се очаква да преминат 3-процентната бариера и да спечелят места в парламента: лявоцентристкото Движение за промяна, комунистите и дясната Златна зора.

Още по темата

Защо обаче гърците обръщат гръб на лидера, който, поне гледано отвън, преодоля две големи кризи?

Точно заради това: реформите на икономии, изисквани от трите спасителни програми между 2010 г. и миналия август - основната част от които приложени по време на мандата на Ципрас от 2015 г., бяха изключително непопулярни и предизвикаха редовни протести и стачки. Освен това, макар че Гърция най-сетне се завърна на финансовите пазари и отбелязва силен икономически растеж, голяма част от това, което изкарва, в продължение на години ще бъде запазено за разплащане с кредиторите.

"Изглежда, че Ципрас не се уморява да повтаря едно и също отново и отново..., че през 2015 г. неговото правителство пое една страна, която беше банкрутирала", писа ежедневникът "Катимерини" миналата седмица. "Той забравя да спомене, че дългът на Гърция е по-висок днес, отколкото тогава".

Номинацията за Нобелова награда също не помага на премиера, защото тя е заради едно споразумение, което, докато от една страна е приветствано от международната общност като решаваща стъпка (за изход) от балканското тресавище от конфликти, от друга страна сред гърците е също толкова непопулярно, колкото и реформите.

Ципрас беше номиниран да подели наградата с колегата си от Северна Македония Зоран Заев, след като те се споразумяха да преименуват бившата югославска република и да сложат край на 28-годишния мъчителен конфликт.

Но седем от десет гърци гледат на т.нар. Преспанско споразумение, което добави определението "Северна" към името на съседната страна, като на предателство.

Гърците претендират за името Македония и за историческото му наследство за тяхната северна провинция и бяха разгневени от компромиса, който позволи употребата му в каквато и да било форма от чужда държава.

Сделката може би беше последният пирон в ковчега на популярността на Ципрас.

От друга страна Мицотакис обещава "възраждане" чрез серия от бързи реформи в образованието, администрацията и правосъдието и промени в пазара на труда, с които да намали безработицата, която скочи до небето по време на кризата. В интервю за "Катимерини" той каза, че целта му е да "ребрандира" страната до 2021 г., когато е 200-годишнината от създаването на днешната Гръцка република.

Тези промени, обещава той в интервютата си, ще бъдат в полза на модерната, здрава, ориентирана към експорта и услугите част от гръцката икономика, която покълна по време на кризата и привлича големи инвестиции.

С прости думи, той обещава да изтласка старите олигархии, които управляваха страната задкулисно без никаква отговорност, и "по-голяма баница" за разпределяне - нещо, за което се обяви и Ципрас, но не успя да постигне.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Кириакос Митцотакис е брат на Дора Бакояни. Той е 4 дете в семейството на Марика и Коста Митцотакис.Дора е най-голямата и има две сестри след нея. Съпруга на Дора ,Павлос Бакояни е застрелян првз 1989г от терористичната групировка -17 ноември.Куфодинас който е обвинен за убийствата на 17 души ,сега го пуснаьа да излежава присъдата си в дома с гривна.която е няколко доживотни.Цяла Гърция настъхна .
39
2
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
И кое точно са "митове за Древна Гърция" при положение че навсякъде са осеяни с архитектурни паметници от "нея"-тази епоха?Акрополиса в Атина и той ли е мит?------Гърците нямат нищо общо с Древна Елада и елините.Присвоили са си тяхната история,като и историята на всички народи от Балканския полуостров след като са нахлули от Африка-Етиопия.Генотипът им е северно-африкански и най-ясно се вижда.
38
5
 
4
 
! Отговори
а га се шегуваха преди 4 години
Лято, жега невероятна, седят си двама гърци на сянка и пият узо. - Лошо, Ставрос, лошо! Ще трябва да се работи! - Кой, бе? Ние ли?! - Не бе, Ставрос. Германците!!!
37
6
 
5
 
! Отговори
Венко преди 4 години
Га пиеха узо , играеха сиртаки , и ядяха кИфтета по таверните не рИваха ! Да де но га дойде сметката рИвът, ще плащате и внуците ви също.
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Izmiite ystata niakolko at vas predi da govorite za ellada ...kolkoto i da zavizdate niama nikoga da stanete
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Izmiite ystata niakolko at vas predi da govorite za ellada ...kolkoto i da zavizdate niama nikoga da stanete
34
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дето ще търпи ами и ще ходи по плажовете им да им дава пари :) Само ние може да сме толкова тъпиии. Русия като се скара с Турция.. Пукнат руснак не отиде там. А тука *** цяллл ден хвали и превхвалва гръцките села
33
6
 
10
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Анонимен...25..Гърците -никога *** на власт .....никога русофилска робска *** ...ГОНЯТ РУСКИ ДИПЛОМАТИ като стой та гледай ...затова вървят нагоре
32
6
 
8
 
! Отговори
хахо преди 4 години
абе коя граница блокират когато се напият така наре4ените гръцки фермери. блокират нашата защото знаят 4е робското племе българско ще търпи. вси4ки на балканите знаят 4е от българите нищо не става. затова и едни *** като македонците си правят снас каквотоси искат
31
6
 
7
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
По същите причини и българите не искат Бойко Методиев!Но той чака тавана да МУ падне на тиквата!
30
6
 
13
 
! Отговори
ZORBAS преди 4 години
ГЪРЦИТЕ ИДВАМЕ ОТ ЕТИОПИЯ!!!!
29
4
 
5
 
! Отговори
МАРАДОН СПИРИДОНУ преди 4 години
КИРИАКОС МИЦОТАКИС Е СИН НА ДОРА БАКОЯНИС И ВНУК НА СТАРИЯ КОНСТАНТИНОС МИЦОТАКИС (ПРЕМИЕР ОТ 1989-1993)...ОТ ПАДАНЕТО НА ХУНТАТА (АВГУСТ 1974 Г.) ЧАААК ДО ДНЕС---САМО ТРИМА ПРЕМИЕРИ НЕ СА БИЛИ ОТ ''ТРОЙНИЯ ОКТОПОД'' -- ПАПАНДРЕУ , КАРАМАНЛИС , МИЦОТАКИС !!....И ТОВА СА КОСТАС СИМИТИС (ПРЕМИЕР 1996 - 2004 ДВА МАНДАТА) , АНДОНИС САМАРАС (2012-ЯНУАРИ 2015) , И СЕГАШНИЯ МЛАДОК : ЯНУАРИ 2015 - 2019 АЛЕКСИ ЦИПРАС !
28
8
 
13
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
какво стана ве гърчуля?нали гласувахте с oxi на референдума.oxi ама не излязохте от еврозоната, за да видите къде зимуват раците...
27
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ кое точно са "митове за Древна Гърция" при положение че навсякъде са осеяни с архитектурни паметници от нея епоха?Акрополиса в Атина и той ли е мит?
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само до политиката у нас. Самите вие сте изостанали, мързеливи и глупави. Образователната система е слаба. Бизнеса е слаб, защото не го познавате, няма големи фирми, няма работещи, няма нищо. Има само едно общество ревящиии, което не осъзнава че проблема е вътре в него. Още 15 год ще сменяте политици и пак ще е така. Защото политика е просто човек като вас.
25
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръците, са най големите крадци на историята на Балканите, Средиземноморието, Мала Азия и Египет.Първата и единствена държава, в историята на сегашното човечество, с името Греек, е създадена в началото на 19 век.Много бавно, и много полека, един по един, ще се разбиват митовете за древна Гърция. Нищо не могат да опазят. Те и сега крият и надстройват митове, само и само да изкарат някой лев от туризъм. Но в новото време това не е позиция, която има бъдеще.
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВП Гърция - 220 млр.$ и протестират!БВП България- 60 млр.$ и мизерия под пагон!
23
4
 
21
 
! Отговори
Ципурас преди 4 години
И ний не искаме Борисас,ама горкия се е вкопчил за властта като пес за суджук...
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и в криза, гърците пак са изключително по-богати от вас, тъй че не се дървете много...Толкова по-богати са, че даже сравнението е немислимо!Само си помислете че Европа им опрости 300 млрд. евро, които преди това е наляла в икономиката им!300 млрд.! Даже е трудно да си представите какво представлява тази сума!И ще продължи да им опрощава, просто заемат стратегическо местоположение, и политиците им знаят как да отстояват националните си интереси, за разлика от вашите
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не мога да разбера какви са им претенциите за името македония,там езика на който се говори няма нищо общо с гръцкия,единствените които разбират езика без преводач са българите,в различните исторически периоди ,различни националности са владеели тази област или територия,но последните ,които я населяват си говорят на нашия език и би трябвало единствено ние да имаме претенции за припознаване,но ние нямаме,да си я имат страната и да и се радват нашите сънародници и другите националности там