Бедствено положение в Халкидики, там е като след земетресение

Шестима туристи загинаха за минути от бурята на гръцкия полуостров
Обновена: 11 юли 2019 13:39 | 11 юли 2019 11:58, Елка Василева
83

Снимка: Reuters

Властите на гръцкия полуостров Халкидики обявиха бедствено положение след снощната силна буря с вятър и проливни дъждове, които изкорениха дървета и наводниха хотели и вили.

Целият полуостров Халкидики изглежда като след силно земетресение, предаде БНР. Наводнени пътища, изкоренени дървета, първите етажи на вили, хотели и къщи се намират под вода, реколтата от маслини е унищожена.

Шестима туристи загинаха и около 100 потърсиха медицинска помощ в резултат на бурята на полуостров Халкидики в Северна Гърция. Смъртните случаи са заради паднали дървета, балкони и покриви на заведения.

Към момента няма пострадали български граждани от лошото време на Халкидики, заяви пред БНР първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов.

От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!

Шестимата души са загинали само в рамките на няколко минути. Жертвите са туристи, които са чужди граждани.

54-годишна румънка и синът ѝ на 8 години загинаха от паднал покрив на таверна. В Неа Потидиа руснак и двегодишният му син починаха след падане на дърво.

Караваната на двама чехи в района Созополи беше отнесена от силния вятър и те също са мъртви.

Гръцки рибар е в неизвестност.

Още по темата

Над 100 души са пострадали и са потърсили спешна медицинска помощ в болницата в Неа Муданя. Пет деца се намират в интензивното отделение в Солун.

Много доброволци се включиха към спасителните отряди и разчистиха достъпа до къщи, в които има бедстващи хора. Туристи прекараха нощта в колите си.

На място са правителствени екипи, сили на Гражданска защита и пожарникари.

Една българка е потърсила консулството ни в Солун заради бурята в Северна Гърция, обяви Красимир Серафимов от консулството. „През нощта в 2:40 наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил, като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат или да останат".

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си.

Вестник "Та неа" пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на "библейско опустошение".

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

"За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо", каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. "Стана внезапно, изведнъж." Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота.

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

Консулът каза, че буря с по-малки размери е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките, но сега в града е слънчево. Според нея прогнозите за тази вечер са за нова вълна от лошо време, но с по-ниска интензивност, в тази част на Гърция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: халкидикибуря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една кокошка питала в посолството дали ще продължи бурята.Интересно какво са и отговорили.
62
0
 
13
 
! Отговори
Тон преди 4 години
Миналата година бяхме до Никити, деня след наводненията - до вечерта почти всичко бе изчистено, всичко работеше, ресторанти и барове бяха пълни. Говорим за градче, в което предишният ден се стичаха реки и на места нивото на водата е било 2 м.,без ток и с блокирани улици. После се сещам, че много обичам родината си, но в едно родопско село тази зима 10 дни не можаха да изчистят пътя и да пуснат тока, за да прекарат хляб на 100те жители там. Така че ви предлагам да не ги мислим гърците.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апокалипсис, означава прозрение, събуждане... Кой разбрал - разбрал!
60
0
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
Абе какво стана с къщичката на онази п....ка плевналиев - да не го е отнесла халата ...!?!?!?! Б...лук!!!!
59
6
 
2
 
! Отговори
Местанчев преди 4 години
Преместих.
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Митьо хотелиерСкъсанякоо, ти на 20г коптор нов ли му викаш. От 2003 съм по гръцко, хърватско и турско. Тази година пак съм по гръцко. Връщам се винаги здрав и отпочинал. Черноморието съм го забравил заради такива скъсаняци като тебе.
57
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж цяла България почива там пък няма бедстващи българи,странна работа, явно точно тоя ден са решили да почиват на китен
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас. Горките хора :(Трябва, да започнем да си подготвяме сградния фонд за подобни неща, защото е ясно, че климата се променя. Ако някой може да спре времето, да се пробва. Аз смятам обаче, да се подготвя за най-лошото.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми то тука не се чисти нали след буря. а ДИСАГАДЖАИИ,гърците реват че им СЕ НАМАЛИЛА сумата която харчели туристите като цяло заради румънци,сърби,северяни и българи С ДОМАТИ И ЧУШКИ В БАГАЖНИКА
54
4
 
43
 
! Отговори
От Халкидики преди 4 години
Наистина беше страшно! Днес обаче ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ са хванали метлите и чистят!! Даже успяхме да ядем рибка за обяд. Утре ще са 6. Тук е разликата с нашите "хотелиери". Дай му бентли силиконка и му гледай сеира, той е патрон, нема да се излага. Изгонихте нормалните хора от Черно море и Няма връщане.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123AD block няма реклами
52
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ти отидеш в Гърция на тази мизерия която е на снимката показва колко може да ти е акъла.
51
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
DNES.BG...ИЗЛАГАТЕ СЕ С ТЕЗИ РЕКЛАМИ.ДА МУ ПИСНЕ НА ЧОВЕК!
50
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре тази гнас може да дойде да вилнее при нас и да попилее пътища, хора и къщи. Няма нужда някои хора да са толкова злобни. Всички сме свързани, на една планета живеем със сходни проблеми. В момента там няма ток и много хора не могат да се свържат с близките си, защото няма как да заредят телефоните си. Усещането да не можеш да се свържеш с хората, които обичаш, е страховито...Имайте страх от Бога! Омръзнало ни е с тази драма за нашето море и чуждото море... Всеки да ходи там, където желае...
49
4
 
5
 
! Отговори
Християнин преди 4 години
Библията предупреждава за наказания (напр. Сир. 39:34-38; 40:9-11; Иов 37:11-13; Прем. 16:15-16). Има Бог. Ще има съд. Може и България да бъде наказана. Моля, помирете се с Бога чрез Иисус Христос! Можете да се огледате в Изх.20, Римл.1, Гал.5 и на др. места в Библията, защото всички сме съгрешавали. Покайте се и молете за прошка, за да не се мъчите вечно! Ако желаете, приемете Господ Иисус Христос за Спасител, изповядайте греховете и се отречете от тях, както и от тези на родители и предци.
48
7
 
28
 
! Отговори
... преди 4 години
До Митьо хотелиерАз пак ще отида на почивка в Гърция, няма да ти стъпя в осмърдяния хотел. Гледай какво е сега в Гърция и виж какво ще бъде след 20 дена. Няма да има и следа от това, което се случи вчера. А при теб - 20 години, едни *** не можеш да изгониш от дупката, на която казваш хотел. Схвана ли защо пак ще отида в Гърция? Колкото до ЕС класата и гаджето от корицата ти. Добре че ти е кошницата, че тя да е с теб. А аз имам такава жена, че твоите от корицата изглеждат като квазимодо.
47
12
 
4
 
! Отговори
добре ни дойде преди 4 години
До ОбективенЩе им обсебим туристите! Господ си знае работата!
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42В цял свят се говори за климатични промени,които се случват,само у нас за глобално затопляне. Писна ми да вървим след хората. Промени разбирам да е студено когато трбва е топло,да етопло когато трябва да е студено, да падне сняг през април,май,юли да е стуено като вечар и днес ,зимата да е по мека поне 2-3 градуса....
45
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нашето Черноморие ако мине такова чудо няма да могат да се оправят 3 сезона напред,и ще реват за загуби 5 години напред. Досадници.
44
11
 
4
 
! Отговори
хайде на слънчака! преди 4 години
това се казва келепир!