Балканите - в огнен капан: В основата - човешка небрежност

Причините идват и от климатичните промени, смята експерт
15 авг 2019 10:39, Петя Славова
7

Балканите попаднаха в огнена хватка. И към момента на територията на България горят декари. Пожарите пряко заплашват здравето на хората, живеещи в близост до засегнатите райони. Пряко или косвено, в основата се крие човешка небрежност. От една страна поради различни причини, хората предизвикват бедствието. От друга - без да осъзнават, с ежедневната си дейност, създават предпоставки и за климатични изменения, за които човечеството все още не е подготвено.

"Темата за климатичните промени сериозно притеснява хората по целия свят. Именно тези изменения доведоха до подобни неприятни картини - затопляне, пожари, наводнения, урагани", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов.

Той отбеляза, че има световни лидери и хора, които наистина са сериозно загрижени за случващото се. За съжаление обаче не липсват и такива, които мислят и действат единствено в рамките на 4-годишните си мандати и се вълнуват само от икономическите интереси. По думите му, много е бавен прогреса и тези мерки, които се създават все още стоят на хартия.

"Вероятно още няколко десетилетия ще бъдем свидетели на подобни климатични аномалии. В един момент обаче светът ще бъде притиснат в ъгъла, хората ще се стреснат. И едва тогава ще бъдат предприети някакви мерки", каза още Енчо Господинов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че страната ни има известен напредък в отношението си спрямо климата.

"Мисленето на част от политиците, икономистите и журналистите ни поетапно започва да се променя. Цялостната картина обаче не е особено добра. Хората продължават да дишат мръсен въздух и да консумират некачествена храна", посочи Господинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Кво е туй хуманитарна дипломация и откъде се пръкна този експерт.За пожарите не е ли редно да говорят огнеборците и климатолозите.
3
0
 
0
 
! Отговори
IQ < 69! преди 4 години
Климатичните промени/колебания и още каквото се сетим може да са причина за много от сполетелите ни несполуки и беди като цяло, но едва на своя глава ли палят ***, треви и други при ветровито време, суша и най-безотговорно ги оставят да си горят на самотек...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви климатични промени бе. Юрнаха се куцо, кьораво, сакато по планините и ето ти го резултата.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв куку самозван "експертът по хуманитарна дипломация" плямпа простотии относно климатичните промени - типично екоталибанска пропаганда.