Бунт: Бившият нацистки лагер Старо Саймище става забавачка

Белградчани настръхнаха срещу отварянето на детската градина
15 авг 2019 11:20,
17
Бунт: Бившият нацистки лагер Старо Саймище става забавачка
Снимка: Еврейски исторически музей, Белград

Сивата, застаряваща сграда, в която се помещава детска градина Савско Обданище в Белград, е имала много функции през годините.

В един момент е била ресторант и до ден днешен все още се вижда застарялото обзавеждане. По-навътре обаче има широки врати, които водят към спортната зала. На горния етаж има фитнес. Стълбите са изрисувани с анимационни герои и водят директно към детската градина.

Нищо от тези неща не подсказва за едно от най-страховитите превъплъщения на сградата: Болница в нацистки концентрационен лагер.

Въпреки че Старо Саймище се спряга за най-подходящата локация за издигане на мемориал за жертвите на Холокоста от началото на 90-те години, стъпки за одобряването му не са направени. Междувременно, части от мястото са продадени на частни собственици.

Бунт: Бившият нацистки лагер Старо Саймище става забавачка
Снимка: Facebook

Когато жителите на Белград чуват, че всъщност там ще се изгради детска градина, която ще отвори тази есен, недоволството нараства.

"Детската градина е много неподходяща, като имате предвид какво се е случило тук", казва Роберт Сабадош, президент на Федерацията на еврейските общности в Сърбия, пише Guardian.

"Но още по-голям скандал е това, че барове са работили тук в продължение на години, даже десетилетия. Тук дори е имало нощен клуб. Това е било място на нещастия, страдания и не може да бъде забравено", казва Сабадош.

На няколко километра от централната част на Белград, лагерът Старо Саймище е отворен през 1937 г. като търговски комплекс от 11 сгради. През 1941 г. обаче, когато нацистите окупират Югославия, те го превръщат в концентрационен лагер.

Около 100 000 евреи, сърби и роми са прекрачили портите му преди освобождението на града през октомври 1944 г. Над 40 000 от тях са били убити. Някои от тях от мъчения, други са били обгазени в автобуси, които са ги откарвали към масовите гробове, които вече ги чакали край Белград.

В годините след това някои от сградите са превърнати в кръчки, ателиета, място за жива музика и дори офиси на партии. Други от тях се разпадат. Старо Саймище все още влиза в новините, когато поредния бизнес отвори врати, но както с повечето неща бързо отшумява.

Не точно така стоят нещата със сградата, в която ще заработи детска градина Савско Обданище. Тя е купена през 1998 г. от Миодраг Кръшманович.

"Борих се 20 г., инвестирах в тази сграда, грижих се за нея, отгледах я. Купих я в ужасно състояние, тотално съсипана. Даже нямаше покрив, беше напълно прогнил", обяснява бизнесменът.

"Трябва да сравнят състоянието на сградата през 1998 г. и днес. Всички трябва да казват "Благодарим ви много господине, чудесна работа, господине", настоява Миодраг Кръшманович.

Той казва, че не е бил запознат с историята на Старо Саймище, когато е купил сградата. Всъщност, не е единственият.

В Сърбия темата за Холокоста не е сериозно застъпена. Много сърби считат, че това е нещо далечно от тях, което не се е случвало по родните им места. Не и на пешеходно разстояние от центъра на столицата.

Роберт Сабадош смята, че не може да се винят хората, които ръководят бизнеса си от Старо Саймище.

"Две трети от тях вероятно дори не знаят какво се е случило тук", казва той. "Това е симптом на провала на нашата колективна памет".

И Кръшманович, и Сабадош винят държавата за състоянието на Старо Саймище и са против идеята въбоще да се продават парцели там. Кръшманович казва, че адвокати на държавата са се опитали да го изгонят от там "7 или 8 пъти", но не са успели, защото продажбата все пак е законна. Той твърди, че с радост би продал собствеността си обратно на държавата.

Старо Саймище не е единственият бивш лагер, който преживява своето търговско възраждане. През 2005 г. на мястото, където се е издигал лагера Топовске Шупе е купен от местната Делта холдинг. Компанията възнамерява да премести останките на сградата тухла по тухла, до съседен парцел, така че да може да построи на оригиналното място най-големия мол на Балканите. Този план силно разгневи местното еврейско общество.

За евреите в Белград надеждата е, че на мястото на Старо Саймище някой ден ще има мемориал, подобен на "Музея на Терора" в Будапеща.

"Мемориален център, който трябва да има образователна функция", обяснява Сабадош. "Статуя, на която хората могат да положат цветя няколко пъти в годината не е достатъчна. Има нужда да бъде място, където хората могат да чуят, да научат, да разберат онова, което се е случило тук и не е изключено, че същото може да се случи утре, ако не бдим", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сръбските фашисти никога не върнаха еврейските имоти. Македонските, също.
12
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До искаш ли. Ми нещо точно това ми убягва и не мога да го разбера. Хихи. Колкото и да се опитват да ми го втълпяват няма да го приема. И отдавна съм на мнение, че германците е време да спрат с това самобичуване заради Хитлер и са се отърват от това чувство за вина, с което евреите ги манипулират. И не само те, видяхме що чудо навлИИци отидоха там именно заради това, че ги е страх да ги изгонят, да не ги нарекат расисти.
11
7
 
0
 
! Отговори
фс преди 4 години
Ха, че белградчани незнаят ли , че Белград е гробище на много унгарци, българи и османлии, някои от тях измрели от чума. Включителни самият Янош Хуниади ??Много гнусливи бе, я да дойдат да видят ние как правим магистрали върху отрязани глави на момиченца (новината от вчера)
10
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 8 (Бясна)Успокой малко нервите, пийни си някакви хапчета (лекарят нищо ли не ти изписа?) да се успокоиш.Всуе се бесуваш жено!Истината не е това, което изглежда.Совите не са това, което са!Бомбите с обеднен уран не са радиоактивни.Уранът като елемент има изключителна здравина и твърдост и затова се използва ОБЕДНЕН уран както за снаряди, така и за бронята на американските танкове M1 Abrams.Ако беше радиоактивен първи американците щяха да се разболеят нали?
9
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Във Виена например, има три сгради газови камери, сега са МОЛ, жилищна сграда и офис сграда. Трябва да помним историята и поуките и, но да вървим напред. Нека сградата да се ползва, няма лошо, другото са предразсъдаци.
8
1
 
13
 
! Отговори
искаш ли преди 4 години
До SharkТова, което трябваше да разбереш, е че във войната са изпепелени в холокост 666 милиарда евреи, и затуй гоите трябва да са им роби до гроб! Заради "холокоста"! Това е посланието...и днес/бг го пуска под една или друга форма на всеки 6 до 8 часа - демек, да не забравим колко лош и какъв звяр е бил Хитлер, и колко са страдали оцелелите от холокоста, да не говорим за "изпепелените" (несъществуващи) таквизи.
7
1
 
15
 
! Отговори
акъл преди 4 години
Стига тъпни. Земята е земя и след втората световна война. Живота продължава.
6
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Честно казано нищо не разбрах от тази писаница. Някаква сграда, която била търговски център, после е е превърната в болница към концлагер и сега искат да я правят детска градина. Това ли е фабулата тук? И кое му е трагичното и срещу какво протестират? Не искат детска градина ли, какво? Предпочитат да стои така, полуразрушена? И доколкото разбрах имота е частен, така че протестите са излишни. Ако изобщо ги има, щото ми се чинят измислица на шепа хора.
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Бузлуджа може да изкарва пари, що да не се възстанови? Знаеш ли колко чужденци са ме питали защо сме бутнали мавзолея ... с мумията вътре по 50 евро на човек за вход са готови да дават.Нищо, сега обикалят около ротондата за без пари.
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нациските архитектурни останки, които почти никой не знае че съществуват дори, сте много гневни, но виж за пропагандните монументи на комунистите нито дума, даже искате да ги възстановявате, като онова нещо на Бузлуджа.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютна безсмислица, какво общо една детска градина, мол и т.н. с нациски лагер!? Терените и сградите са частни, там мемориали не може да се строят без разрешение на собственика. Някакви хора, най-вероятно 5-10 души, били гневни и заради това хиляди хора трябва да променят живота си - пълна простотия. Поредната хипи-либерастка ревлива драма.
2
3
 
27
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Няма друг народ в света, който да се радва на толкова реверанси, и привилегии.Нито американските индианци... Нито бразилските индогенни племена, които до ден днешен биват изтребвани, като животни от дървосекачите в амазонската джунгла. Човек, без да иска, си задава въпроса - защо е така. С какво евреина е по-добър от бомбардирания сърбин. японец, или руснак.Преекспонирането на този етнос вече години наред, е очеизвадно, и изключително дразнещо.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложение към еврейте: бутате сградата и с ваши пари построявате на нейно място нова и аналогична по размер и предназначение.