Забраняват 20-годишните коли в центъра на Букурещ

Въвеждат дневна винетка за провинциалистите
15 авг 2019 17:30,
22
Забраняват 20-годишните коли в центъра на Букурещ
Снимка: Pixabay

На най-замърсяващите автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра на Букурещ от догодина, а посетителите с коли от провинцията ще плащат дневна винетка, за да карат в града. Тези две радикални мерки бяха обявени от кмета на румънската столица Габриела Фиря и след 45 дни обществено обсъждане ще бъдат внесени за гласуване в общинския съвет, пише Automedia.

Още по темата

Зелена, Синя... Общината готви удар срещу колите и с Червена зона в София

Планът предвижда на всички автомобили без екологичен сертификат, или със сертификати Евро 1 и Евро 2 (тоест всички, произведени преди 1999 година включително), да се забрани да влизат в широкия център на града. Онези, които са с регистрация в Букурещ или в обкръжаващия го окръг Илфов, все пак запазват правото да се движат в останалите части на столицата. На колите от провинцията със сертификат до Евро 2 изцяло се забранява да навлизат в Букурещ.

Собствениците на автомобили с Евро 3 (произведени до 2004 година включително) ще могат да карат през центъра само след закупуване на винетка тип Oxygen-С, която ще струва 75 леи (15 евро) на месец или 900 леи (190 евро) годишно.

Отделно кметът на Букурещ иска всички регистрирани другаде автомобили да плащат винетка тип Oxygen-В, за да шофират или минават транзитно през града. Нейната цена ще е 10 леи (2.1 евро) на ден или 1900 леи (402 евро) годишно.

 "Най-важният фактор за замърсяването на въздуха е задушаващият автомобилен трафик", обясни Фиря, като напомни, че само в Букурещ и Илфов вече са регистрирани над 1.6 милиона автомобила. "Букурещ стигна до незавидното шесто място сред най-замърсените градове в Европа... Да го знаем и да не предприемем нищо би било безсъвестно", добави кметицата.

Според официалната статистика в града има около 120 000 автомобила със сертификат до Евро 2, на които по новите правила ще бъде забранено да се движат в центъра, и още 213 000 с Евро 3, които ще плащат винетка.

Онлайн проучване на сайта Hotnews показва, че мерките на Фиря се радват на одобрението на 56% от отговорилите, докато само 25% смятат, че те са популистки или несправедливи.

Букурещ стана пословичен с тежкия трафик и задръстванията в последните години. В миналогодишния индекс за замърсеност на атмосферния въздух румънската столица наистина зае шестото място, изпреварена само от Тетово и Скопие (Македония), Неапол (Италия), Тирана (Албания) и Торино (Италия). В същата класация София е на 19-о място от общо 72 града, като пред нея по замърсеност се класират Барселона, Рим, Пловдив, Париж, Солун, Санкт Петербург, Милано и Брюксел.
На дъното, тоест с най-добро качество на въздуха, са Мюнхен, Малмьо, Стокхолм, Цюрих, Хелзинки и Рейкявик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е див популизъм. Замърсяването от автомобилите в Букурещ е пренебрежимо малко. В София е същото. Ако някой иска да диша по-чист въздух, трябва да се бори с реалните замърсители - отоплението и мръсните улици. В Букурещ, както и в София превръщат автомобилите в дойна краеа в полза на мафията.
19
2
 
2
 
! Отговори
интерес преди 4 години
Ще им подаряват 19 годишни?
18
1
 
21
 
! Отговори
хах преди 4 години
Само че когато градски транспорт стана в София 1.6лв, в Букурещ го направиха безплатен
17
12
 
9
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Карам 30 годишно Ауди 80 на газ. Коя кола замърсява повече, моята или някоя дизелова каляска на 15 години?
16
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Това означава, че румънците получават достатъчно високи заплати и могат вече да си позволят по-нови коли. За разлика от нас!
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Аз не посещавам твоето село, даже не знам къде се намира. Ти идваш в София.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"посетителите с коли от провинцията ще плащат дневна винетка, за да карат в града"! ха така! сега остава от провинцията да решат, че столичаните ще трябва и те да плащат винетки за да преминават през останалите градове и села! или още по добре, да им издават виза, за да напуснат букурещ!.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кат се замисля, виновни за замърсяването са всички бизнесмени, защото дават ниски заплати и хората купуват стари коли.Виновни са политиците, защото крадят народа вместо да мислят за него.Виновни са съдиите и полизаите защото пазят престъпниците които крадат от хората.Кога ще има наказания за виновните?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11за това е виновно мрз - то! и аз искам да ми е топло зимата и хладно лятото! да ходя на екзотични острови на почивка и да се храня в модерни ресторанти, за да не ми се умирисва мезонета на манджи! ама не става! за да има реален ефект от цялата работа, ще трябва да ги стигнем европейците, че и задминем дори!
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижте, софия не е центъра на вселената! хората ви направиха метро, имате трамваи, градски транспорти съм сигурен че ще ви излезе много по евтино да ходите на работа с тях! ама, както е писал колегата по долу, софиянеца е излязъл от селото, ама селото не е излязло от него! друго си е да се качи сам в колата и да псува по кръстовищата заради задръстванията!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво умни хора, а тия от ООН искат да убиват кравите и да си карат таратайките. Да издигат отново Берлинскаа стена и Запада да мре не стига, че напълнихa и със болести по прасетата. Унгарците са наши братя Оногундури, а ние сме Кутригури Хун-арийци и Бол-арийци древни ХУН-ски племена Орбан президент.
9
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато карам край мен минават разни брички видимо на над 20 години, пушат и димят. Не че не димят и по-нови автомобили, но основно са стари. Колите са главен замърсител заедно с отоплението. Аман от комплексари, които смятат, че ако се наложи да слязат от автомобила си, са никои.
8
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кой казва, че именно старите автомобили замърсяват?! по същата логика да забранят и старите хора да посещават центъра! на гтп на моя тридесетгодишен "сътрудник" с газова, ме накараха да превключа на бензин, за да отчете някакви стойности!
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София всичко ще се оправи с въвеждането на софийското жителство. В София без софийско жителство плащане за всичко.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4ще дишаш "чист" въздух специално преработен в маалата!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в София карат с отрязани актализатори и реват заради мръсния въздух.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, нека е скъпо, с радост ще хвърля автомобила и ще карам колело лятото и ще ползвам градски транспорт зимата. Нямам пари да плащам, но съм ок с подобна мярка, понеже ще дишаме по-чист въздух. Аз съм за това в центъра всеки да влиза с кола срещу заплащане, така доста хора ще оставят колите.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой неможе да ми забрани да си джиткам с S класата из центъра на София. Дори и да е дизелак 1992г. с десен волан и с сливенска регистрация.
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добро решение, трябва и в София да го въведат.
1
4
 
15
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
За забрана незнам но ако неще управляващи чуят за дневна винетка за влизане в центъра съм сигурен че ще го предложат и за тукпосле ще стане за влизане и в кварталтака от вас до работата ще ви трябват поне по няколко винетки